Stížnost Lékárny Dr. Max na porušení Kodexu Českého rozhlasu (říjen 2015)

21. říjen 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 21. 10. 2015

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Petrove,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Vaši stížnost ze dne 14. července 2015 týkající se reportáže odvysílané Českým rozhlasem dne 22. ledna 2015. Téhož dne byla tato reportáž umístěna v textové podobě i na webové stránky Českého rozhlasu. Tato reportáž se zabývala údajnou nekorektní reklamou ze strany provozovatele lékáren Dr. Max.

Ve své stížnosti jste uvedl, že dle Vašeho názoru došlo k porušení Kodexu Českého rozhlasu – zejména přesnosti a nestrannosti (Hl. II, čl. 6, odst. 6) a vyřčení hodnotícího soudu (Hl. II, čl. 6, odst.).

Vedení Českého rozhlasu dopisem generálního ředitele pana Petera Duhana zástupci společnosti Dr. Max ze dne 25. května 2015 dospělo k názoru, že k porušení zásad zpravodajství Českého rozhlasu ve zmíněné reportáži nedošlo.

Jak ale stěžovatel doložil, zástupce společnosti Česká lékárna holding, a.s., se dopisem ze dne 29. dubna 2015 omluvil za výrok své zaměstnankyně, který zazněl ve výše uvedené reportáži odvysílané Českým rozhlasem dne 22. ledna 2015. Stěžovatel omluvu předložil a Český rozhlas ji od Rady Českého rozhlasu obdržel dne 17. července 2015.

I přesto text reportáže z 22. ledna 2015 je na webu Českého rozhlasu dodnes - tedy ke dni 21. října 2015 (http://www.rozhlas.cz/zpravy/politika/_zprava/nektere-lekarny-hledaji-nove-strategie-jak-nalakat-pacienty-komore-se-to-nelibi--1446926) - bez toho, aniž by obsahoval výše uvedený dodatek, omluvu společnosti Česká lékárna holding, a.s., či celkovou aktualizaci zprávy.

Rada Českého rozhlasu vyzvala vedení Českého rozhlasu k nápravě tohoto stavu a aktualizaci výše uvedené reportáže s ohledem na omluvu společnosti Česká lékárna holding, a.s.

Děkujeme Vám za Váš podnět.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo
viz příloha

autor: kob
Spustit audio