Podněty posluchače K. Fajmona k činnosti Rady ČRo (listopad 2019)

27. listopad 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 11. 2019.

Text stížnosti

Vážená Rado Českého rozhlasu,

Obracím se na Vás s následujícím podnětem: U říjnové stížnosti posluchače ohledně komentáře A. Rychlíkové ze dne 31. 5. 2019 (říjen 2019) píšete, že jste se obrátili na vedení ČRo, nebyli jste s vyjádřením spokojeni a ve své odpovědi posluchači uvádíte:
"Žádost Rady ČRo o doplnění informací k odpovědi na stížnost posluchače ohledně komentáře A. Rychlíkové:
Ředitel Zpravodajství Jan Pokorný ve svém vyjádření na stížnost pana Pavla Uhlíře píše, že „v pořadu Názory a argumenty, jak z jeho názvu vyplývá, zařazujeme autory různých názorů a různých politických pohledů. Pokud jsou názory prezentovány kultivovaně a věcně, dodržujeme pravidlo stanovené Zákonem o Českém rozhlase, že přinášíme všechny relevantní názorové směry, které jsou v českém veřejném prostoru. Naše externí autorka Apolena Rychlíková splňuje tyto požadavky, jakkoli některé její názory mohou být vyhraněné. Jsou ale vyvažovány jinými pohledy jiných externích autorů“. Toto vyjádření je značně nekonkrétní, a proto bychom požádali o doplnění: - lze uvést příklady zástupců „všech relevantních názorových směrů“ v pořadu Názory, argumenty za období červen až srpen 2019, například co se týká komentátorů hájících vlastenectví, tradiční rodinu, či naopak kritizujících přistěhovalectví, multikulturalismus či genderový a klimatický radikalismus? - rovněž bychom za stejné období požádali o příklady „vyvažování paní Rychlíkové ze strany jiných externích autorů“ (opět otázky genderu, multikulturalismu, klimatického aktivismu a tradiční rodiny). Doplnění informací vedení ČRo ke stížnosti posluchače ohledně komentáře A. Rychlíkové : Dobrý den, není v silách Zpravodajství analyzovat pořad Názory a argumenty za období od června do srpna 2019 a hledat příklady zástupců "všech relevantních názorových směrů", například co se týká komentátorů hájících vlastenectví, tradiční rodinu, či naopak kritizující přistěhovalectví, multikulturalismus či genderový a klimatický radikalismus. Totéž platí o hledání příkladů "vyvažování paní Rychlíkové ze strany jiných externích autorů" (opět otázky genderu, multikulturalismu, klimatického aktivismu a tradiční rodiny)." https://rada.rozhlas.cz/stiznost-posluchace-ohledne-komentare-a-rychlikove-ze-dne-31-5-2019-rijen-2019-8099990 Kladu si následující otázky: 1. Proč Rada ČRo zmiňuje jméno stěžovatele ve veřejně dostupném textu, když si posluchač nepřál u své stížnosti být jmenován, jak uvedl Jiří Vejvoda na letošní veřejné říjnové schůzi Rady Čro, viz. čas 48:06 zvukového záznamu: https://rada.rozhlas.cz/zapis-z-10-verejne-schuze-rady-ceskeho-rozhlasu-31-10-2019-8098988 2. Proč vyjádření vypracoval šéf Centra zpravodajství Jan Pokorný? 3. Spadá do kompetence Centra zpravodajství vypracovávat velmi rozsáhlé analýzy pro potřeby Rady ČRo? 4. Proč vyjádření neposkytlo Analytické oddělení ČRo? 5. Je v silách analytického oddělení ČRo tak rozsáhlý materiál zpracovat? 6. V čem konkrétně spočívá činnost a práce Analytického oddělení ČRo? 7. A především, proč Rada ČRo, když už potřebuje tento typ textu pro odpověď na stížnost posluchače, si na toto téma nenechává zpracovat nezávislou odbornou analýzu a místo toho požaduje po Centru zpravodajství tak obtížný a rozsáhlý materiál?

Děkuji Vám za odpověď.
S pozdravem, Kamil Fajmon

Vyjádření Rady ČRo

Dobrý den, pane Fajmone,

jménem Rady Českého rozhlasu potvrzuji, že jsme obdrželi Váš podnět, ke kterému sděluji následující.

Začnu osobní omluvou. Ano, na veřejném zasedání Rady ČRo dne 31. 10. 2019 jsem udělal chybu, když jsem ve výčtu stěžovatelů přehlédl, že dotyčný si nepřeje být jmenován, a učinil jsem tak. Omlouvám se jemu i Vám.

K mnoha dalším bodům sděluji, že Rada ČRo považuje předešlé vysvětlení problematiky za dostačující a necítí potřebu je dále rozvíjet. S dílčími dotazy se případně obraťte buď na vedení Českého rozhlasu, nebo na ombudsmana ČRo.

Rada ČRo se posluchačským stížnostem věnuje nadstandardně, ale prioritou jsou pro ni projednávané body týkající se – například nyní, aktuálně – rozpočtu ČRo na příští rok, a dalších záležitosti. Okruh povinné činnosti Rady můžete také konzultovat s příslušným zákonem.

S pozdravem,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Spustit audio