Odpověď posluchači O. Černému na jeho opakovanou stížnost ohledně respektování presumpce neviny (únor 2015)

25. únor 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 2. 2015

Původní korespondence s posluchačem O. Černým
viz. příloha

Text emailové stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Černý,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Váš dopis z 18. 11. 2014.
Předně se Vám omlouváme za zpoždění odpovědi. Vzniklo tím, že si Rada ČRo vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření k Vašemu podnětu. To bylo Radě ČRo doručeno s velkým zpožděním oproti dohodnuté měsíční lhůtě.

Váš argument ohledně dodržování presumpce neviny pokládáme za relevantní a budeme v tomto směru apelovat na vedení ČRo. Vaše upozornění na přijímání redaktorů a spolupracovníků ČRo bez výběrového řízení je pro nás upozorněním na skutečnost, o níž Rada ČRo dosud nebyla informována.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytli je čtyři pracovníci ČRo.
Rada ČRo vyjádření na své veřejné schůzi dne 25. února 2015 vzala na vědomí. Text připojujeme v příloze. Neznamená to, že bychom se se stanoviskem pracovníků ČRo ztotožňovali, zveřejnění oněch materiálů pokládáme za vhodnou cestu k tomu, jak může veřejnost nahlédnout do současného stavu sebereflexe Českého rozhlasu.

Správně nám připomínáte slib zadávat nezávislé odborné analýzy. Jak zřejmě víte například z nahrávky a dokumentů z veřejné schůze Rady ČRo ze dne 28. 1. 2015, k zadání analýz došlo k velkému zpoždění a vznikl kvůli tomu také spor mezi částí radních a vedením ČRo.
Děkujeme Vám, že jste jako jeden z aktivních posluchačů připomněl i to, jak důležité je, aby Rada ČRo disponovala nezávislými odbornými analýzami.

K některým podnětům, které jsme od Vás obdrželi, se budeme vracet nejspíše také v souvislosti s budoucími analýzami.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo
viz příloha

Odkazy na stížnosti O. Černého z října 2014

http://www.rozhlas.cz/rada/stiznosti/_zprava/posluchac-ondrej-cerny-rijen-2014--1414051

http://www.rozhlas.cz/rada/stiznosti/_zprava/posluchac-ondrej-cerny-rijen-2014--1414041

Spustit audio