Stížnost ředitele památníku Lidice M. Červencla na skrytou reklamu ve vysílání ČRo (duben 2016)

27. duben 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 4. 2016

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Červencle,

děkujeme za Váš podnět a přikládáme odpověď Českého rozhlasu. S ní se tak docela neztotožňujeme, je jasné, že několikrát píšete o veřejnoprávním rozhlasu, až nakonec o "státním" médiu, ale jistě jde o překlep způsobený Vaší opakovanou argumentací, kde mluvíte o státních institucích. Myslím ale, že je celkem srozumitelně vysvětleno, proč ČRo informuje o ski areálech, situaci se sněhem apod. Také připomínka spolupráce s památníkem, v němž působíte a konkrétní případy této spolupráce by měly být nosným tématem, o kterém lze mezi oběma institucemi jednat. Věříme, že to bude ku prospěchu návštěvníků i k oboustranné spokojenosti.

S pozdravem

Hana Dohnálková
předsedkyně Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Podnět, který zaslal ředitel památníku Lidice týkající se servisních informací ze ski areálů (případně v létě z koupališť) nepovažujeme za skrytou reklamu. Neposkytujeme je za úplatu ani jinou protihodnotu – vysíláme je v dobré víře informovat posluchače o aktuálním stavu v místě, kam se chystají na zimní (nebo letní) dovolenou. Podle kvalifikovaných odhadů za zimní sezonu české hory navštíví 0,8 milionu turistů, a to je významná část populace, která podle našeho předpokladu očekává informace o tom, co je při návštěvě zimních středisek čeká. Podíl těchto informací ve vysílání je úměrný jejich relevanci a zdaleka tedy jejich objem nepřesahuje například aktuální zpravodajství z domova a ze světa. V případě nedostatku sněhu informujeme o ztrátách vlekařů proto, že se v danou chvíli tyto informace stávají ekonomickým zpravodajstvím s přesahem směrem k celostátní ekonomice.
Rádi bychom uvedli na pravou míru právní formu Českého rozhlasu – není státním médiem, jak píše stěžovatel, ale nezávislou institucí veřejné služby. Nejsme tedy povinni poskytovat reklamní servis státním institucím, jak navrhuje. Nicméně spolupráce s organizacemi, jako je památník v Lidicích, si velmi vážíme a velmi rádi ji budeme prohlubovat. Český rozhlas informuje o akcích a novinkách v Památníku Lidice, protože věříme, že i tyto informace jsou pro naše posluchače důležité a médium veřejné služby by je mělo vysílat. Dlouhodobě tak činíme – letos v lednu jsme například informovali o nových výstavách Operace Valkýra a Karel IV. v Braniborsku, které Památník Lidice pořádal. Doufáme, že tato spolupráce bude i nadále pokračovat.

Mgr. Ondřej Kopa
ředitel Centra vysílání do 29. 2. 2016

autor: kob
Spustit audio