Stížnost posluchače S. Adamce ohledně hudby na stanici ČRo Dvojka (listopad 2020)

25. listopad 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 11. 2020.

Text stížnosti

Dobrý den,

Předmět by jsem nesměřoval k stížnosti, spíše k přání. Vaši rozhlasovou stanici poslouchám už 45let, tehdy ještě rádio Hvězda.

Provází mě téměř celým životem. V poslední době jsem si hodně oblíbil "dvojku" Krásné pořady a hlas zejména p. Stanislava Kroce, je famosní a vždy mám dobrou náladu, dokáže čas uklidnit, uvolnit!!.

Máte hodně nej. Až na tu hudební produkci. Stanice působí skvěle, vážně, líbí se mi mluvené slovo, reportáže, diskuze a najednou bum, do toho nevkusné, nepasující písničky.  Hudební producent, nebo kdo to má na starost ,pouští stále hudbu převážně anglického stylu, ducducduc a nebo el. hudbu, písně pseudoumělců. Neříkám že musím, každý den poslouchat vynikající interprety Gotta, Plavce, Sodomu ,Langerovou, Zagorovou a další, které postrádám, ale to co převládá na vaší stanici mě nutí neustále měnit stanice. Dříve jsem vydržel poslouchat vaší stanici celý den. Dnes to prostě nejde. Jste česká stanice, máme tolik českých a slovenských umělců, sem tam nějaký ze zahraničí, dobře, ale podle pouštěného programu už poznám vkus a věk toho, kdo to pouští. Měli by jste ho poslat na jinou stanici, sem nepatří. Máte dle mého názoru určitou věkovou a poslechovou klientelu, avšak hudební produkce se nedá poslouchat ani jako kulisa, je to spíše diskotéková, která patří na Očko a pod. Například, rozhovor s politikem, vědcem, známou vážnou osobnosti, následuje hudební přestávka ,a monotoní bumbum,nebo drnkydrnky na kytaru v podání el.hudby. Hrozivá muzika pro mladé, pro starší vážnější posluchače mluveného slova, utrpení.

Děkuji za strávený čas , ať se daří a podnět pomůže zkvalitnit vaší rozhlasovou stanici, vrátit ji punc kvality.


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Adamče,

děkujeme Vám za Vaše postřehy a podněty k vysílání Českého rozhlasu. Jsem potěšen, že jste tak věrným a dlouholetým posluchačem, už z dob stanice Hvězda. Mimochodem její formát (nikoliv obsah) vznikl už před mnoha a mnoha lety na základě obdobného formátu jedné ze stanic britské BBC. Později, jak my dříve narození víme, to byla federální rozhlasová stanice Československo a po rozdělení federace stanice Radiožurnál. Jsem také rád, že je Vám sympatický projev moderátora Vladimíra Kroce. Je to velmi seriózní a zkušený moderátor.

Ale Vám se nelíbí výběr hudby na stanici Dvojka. Víte, to není věc jenom hudebního dramaturga, co se bude a nebude hrát. Stanice si dělá pravidelné průzkumy mezi svými posluchači a ti si ve své většině přejí přibližně takový výběr písní, jaké na Dvojce můžeme v současné době slýchat. Ostatně můžete se podívat na web Rady Českého rozhlasu:

https://rada.rozhlas.cz/sites/default/files/documents/268ac104dbe99d527cf525f25cc6883b.pdf

kde jsou výsledky takových průzkumů uveřejněny. Na druhou stranu plně chápu, že se Vám tento výběr nemusí líbit.

Přeji vše dobré

Ing. Miroslav Dittrich
předseda Rady ČRo   

Spustit audio