Stížnost posluchače P. Kučery ohledně vysílání ČRo Plus (květen 2016)

25. květen 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 5. 2016

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Kučero,
vážíme si Vašeho zájmu o stanici Český rozhlas Plus. Vaše připomínky ke změnám ve vysílání zmíněné stanice jsou velmi zajímavé. Odpověď šéfredaktora ČRo Plus Ondřeje Nováčka na Vaše otázky považujeme za vyčerpávající, a doufáme, že uspokojí i Vás.
Ve svém dopisu odhadujete, že došlo k úbytku posluchačů stanice ČRo Plus. Podle aktuálních výsledků Radioprojektu (za období 1. 10. 2015 – 31. 3. 2016) zaznamenal ČRo Plus výrazný nárůst posluchačů.
Děkujeme, a přejeme si, abyste Českému rozhlasu zachoval přízeň.

S pozdravem
Hana Dohnálková
předsedkyně Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Cením si názoru p. P. Kučery a rád bych reagoval na některé uvedené výtky:

Ad. 1) „Zkrácení všech pořadů“ – není pravdou, že jsme zkrátili všechny pořady, protože stopáž byla upravena jen u několika z nich. Jak jste si správně všiml, o 20 minut byl zkrácen týdeník Knížky Plus. Jako protiváhu jsme každý den přidali do vysílání Plusu půlhodinovou četbu. Vycházeli jsme z kvalitativních průzkumů, z nichž vyplynula potřeba posluchačů Plusu slyšet méně povídání o knihách a více knih samotných – tedy četby.
Pořad Názory a argumenty nebyl zkrácen, pouze jsme formu prvního komentáře změnili z monologické na dialogickou. Obsah ani stopáž tím neutrpěly a celkový formát pořadu se podle mého názoru i názoru mých kolegů stal rozmanitější a tím přístupnější více lidem, aniž bychom odradili stávající posluchače. Důkazem jsou pozitivní ohlasy, které po změně přišly.
Pořad Pro a proti nebyl zkrácen v roce 2015, ale už v lednu 2014. S rozhodnutím tehdejšího šéfredaktora se ztotožňuji, protože pořad měl v původní 50minutové stopáži tendence odbočovat od svého tématu a z věcné diskuze se mnohdy stávala beseda. Zkrácením stopáže se obsah i forma vrátily do původně zamýšlených kolejí.

Ad. 2) „Zvuková kulisa“ – znělky Plusu jsme od 2. listopadu přizpůsobili novému schématu stanice. Životní styl posluchačů se mění a mizí návyk pouštět rádio výhradně na začátku pořadu a vypínat na konci. Posluchači se připojují průběžně, když mají možnost, a vypínají, když potřebují. Je tedy zbytečné oddělovat od sebe prvky vysílání dlouhými a výraznými znělkami. Filozofií našich nových znělek je naopak vysílání funkčně propojit. Podobný trend sledujeme i u stanic mluveného slova v zahraničí. Nicméně znělky Plusu nepovažuji za uzavřenou záležitost a nevylučuji průběžné změny. Nečekejte však revoluci, plánuji spíše průběžnou evoluci.

Ad 3) „Naprosté přeorání časů“ – začátky některých pořadů se opravdu změnily, ale šlo jen o několik pořadů a změny z mého pohledu nebyly dramatické. Ranní Plus a pořad Pro a proti zůstávají ve svých časech od roku 2014, stejně tak úspěšný pořad Den podle. Názory a argumenty jsme posunuli o 20 minut, abychom mohli v 18:00 zařadit rozšířené Hlavní zprávy, které tvoří přirozený zpravodajsko-publicistický vrchol podvečera. Věřte, že všechny časové posuny jsme dělali vždy po dlouhých diskuzích a po zvážení všech pro a proti. Návyky pravidelných posluchačů při takových rozhodnutí vždy bereme v úvahu stejně jako další argumenty.

Ad 4) „Laciná popularizace obsahu“ – chápu Váš názor na jméno pořadu Jak to bylo doopravdy. Z logiky věci máte pravdu, že nikdy nelze říci, jak to bylo doopravdy. Vše je jen interpretace. Věříme, že to pozorný posluchač stejně jako Vy pozná a bude název chápat jako určitou autorskou licenci.

Ad 5) „Den v 60 minutách“ – jde o tradiční pořad v tradičním čase. Vznikl už v roce 2002 pod názvem Stalo se dnes na tehdejším Radiožurnálu. V roce 2015 jsme dospěli k závěru, že pořad přesuneme na Plus, protože je přesně tím, co ve vysílání Plusu chybělo – živě vysílaný zpravodajsko-publicistický souhrn dne pro posluchače, kteří přes den nemohli rádio soustředěně poslouchat. Telefonáty v pořadu jsou daní za aktuálnost. Pokud chceme mít ve vysílání relevantní reakce na události posledních hodin, což je podstata tohoto pořadu, tak někdy narážíme na časoprostorovou neflexibilitu respondentů. V průběhu vysílání nemají možnost přijít od studia, proto je telefonát únikovým řešením. I když je podíl telefonátů významný, tak nálepku „jedno dlouhé telefonování na všechny strany“ nepovažuji za spravedlivou – kombinujeme v rozumné míře telefonáty s reportážemi a rozhovory ve studiu, případně připojení pomocí „kontribučních linek“, jejichž zvuk je stejně kvalitní jako ze studia.

Ad 6) „Bulvarizace hlavních zpráv“ – odmítám, že by zpravodajské relace Plusu obsahovaly bulvární útržky zpráv. Definoval bych to jinak: v porovnání s bývalým ČRo 6 obsahují zpravodajské relace Plusu více zvuků. Nikdy však nejde o zvuky samoúčelné nebo dokonce bulvární, ale jde o ozvuky nesoucí informaci – ve většině případů jde o vyjádření aktérů událostí nebo našich zpravodajů. To naopak považuji za zvýšení kvality zpravodajství, protože zatímco dříve zprávař pouze interpretoval či citoval vyjádření, dnes ho slyšíme v autentické podobě přímo z úst aktéra nebo zpravodaje. To je jedno z mnoha opatření zvyšujících objektivitu zpravodajství ČRo.

Mohu vás ubezpečit, že nepohrdáme přemýšlivým posluchačem, jak píšete. Ani se nechceme zbavit přemýšlivých posluchačů na úkor tzv. středního proudu. Naše snahy směřují k uspokojení kmenových posluchačů Plusu i rozšíření posluchačské základny o další posluchače, pro něž byl program před 2. listopadem 2015 technicky nedostupný. Cíl je to nelehký a vyžaduje kompromisy. Rozumím tomu, že pro konzervativnější posluchače mohly být listopadové změny nepříjemné, nicméně byly to změny, o nichž věříme, že zvýšily kvalitu vysílání Plusu a veřejnoprávní službu naopak posílily.

Budu rád, když i v budoucnu zůstanete posluchačem ČRo Plus navzdory emocím, které ve Vás nedávné změny programového schématu vyvolaly.

Mgr. Ondřej Nováček
šéfredaktor ČRo Plus

autor: kob
Spustit audio