Stížnost posluchače ohledně nepoměru hlasitosti mluveného slova a hudby ve vysílání ČRo (říjen 2020)

21. říjen 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 21. 10. 2020.

Text stížnosti

Vážený pane předsedo a rovněž Rado ČRo. Dlouhou dobu se snažím na věc "vykašlat", a to i po návštěvě v rozhlase před čtyřmi lety, kde jsme s manželkou totálně nepochodili. Ale neustále se opakující nepoměr hlasitosti mluveného slova a hudby mně znovu donutil se o nápravu pokusit. Proto, tentokrát už s "požehnáním" poslance PČR Martina Kolovratníka se na vás tímto dopisem s přílohami obracím o pomoc. Ostatní vše v přiloženém dopise a obsáhlých čtyřech přílohách.

Přílohy ke stížnosti


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

z Vašich dopisů (i osobní návštěvy Českého rozhlasu) je patrné, že problém nevyváženosti hudby a slova ve vysílání některých stanic Českého rozhlasu Vás trápí řadu let. Nejste v tomto smyslu osamocen. Ale jak sám víte, v podmínkách vysílání v pásmu velmi krátkých vln (VKV) je tento čistě technický "oříšek" nesnadno řešitelný. Nebudu zacházet do technických podrobností, protože vím, že Vy jste velice dobře obeznámen. Vývoj techniky jde ale dopředu. Zdá se, že v digitálním vysílání, konkrétně ve formátu DAB+ je tento problém mnohem "snesitelnější".

Proto jsme se rozhodli zaslat Vám společně s Českým rozhlasem jako dárek přijímač digitálního signálu DAB+. Zkuste si naladit stanice Českého rozhlasu a posuďte technickou kvalitu.

Věřím, že budete spokojen.

S přátelským pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
předseda Rady ČRo

Spustit audio