Stížnost posluchače ohledně hudební produkce na stanici ČRo Radiožurnál (listopad 2020)

25. listopad 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 11. 2020.

Text stížnosti

Vážení. Občas si pustím radio a zjišťuji, že se, a hlavně na stanici Hvězda nedá kromě zpráv téměř poslouchat, hlavně co se týče hudebních programů. Stále jen nějaká anglická huhlanina a jinak nic. To už jsme snad nějakou britskou či US kolonií bez vlastní identity? TOHLE NEBYLO ANI ZA TOTÁČE. Občas tam musel člověk strávit nějakou tu častušku či hymny při slavnostech, ale to co je dnes, to už je do nebe volající a ono dnešní patolízalství nebylo ani za bývalého protektorátu a vyžaduje to odvolání hudebního redaktora či odpovědného ředitele. Ne žeby si člověk nevyslechl třeba Beatles, Abbu či Enyu v oné angličtině, ovšem také nějaké ty třeba italské, řecké a třeba i občas tu ruskou častušku či Alexandrovce. To co se dnes děje zavání už cíleným záměrem nějaké globalizace či jak to nazvat. Tak se vážení konečně zamyslete sami nad sebou


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

děkujeme Vám za Vaše postřehy a podněty k vysílání Českého rozhlasu. Jsem potěšen, že jste tak věrným a dlouholetým posluchačem, už z dob stanice Hvězda. Mimochodem její formát (nikoliv obsah) vznikl už před mnoha a mnoha lety na základě obdobného formátu jedné ze stanic britské BBC. Později, jak my dříve narození víme, to byla federální rozhlasová stanice Československo a po rozdělení federace stanice Radiožurnál.

Ale Vám se nelíbí výběr hudby na Radiožurnálu. Víte, to není věc jenom hudebního dramaturga, co se bude a nebude hrát. Stanice si dělá pravidelné průzkumy mezi svými posluchači a ti si ve své většině přejí přibližně takový výběr písní, jaké na Radiožurnálu můžeme v současné době slýchat.

Ostatně můžete se podívat na web Rady Českého rozhlasu: https://rada.rozhlas.cz/sites/default/files/documents/7541536f48851d613b3a3c3c30c66f9d.pdf kde jsou výsledky takových průzkumů uveřejněny. Na druhou stranu plně chápu, že se Vám tento výběr nemusí líbit. Proto bych Vám doporučil zkusit třeba stanici Český rozhlas Dvojka, tam je podíl nejen českých písní mnohem vyšší.

Přeji vše dobré

Ing. Miroslav Dittrich,
předseda Rady ČRo

Spustit audio