Stížnost posluchače Mgr. Václava Nováka na hudební skladbu stanice ČRo Radiožurnál a na politické zpravodajství (prosinec 2014)

17. prosinec 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 17. 12. 2014

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane magistře,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost z 10. listopadu 2014.

Rada ČRo hodlá v blízké budoucnosti zadávat další nezávislé odborné analýzy vysílání Českého rozhlasu. Je možné, že takto necháme posoudit právě témata, u jejichž současného zpracování nacházíte nedostatky.
Rada ČRo analýzy, které prostřednictvím Českého rozhlasu zadala, průběžně zveřejňuje na svých internetových stránkách, viz jejich část „Tiskové zprávy“ zde: http://www.rozhlas.cz/rada/portal

K hudební stránce stanice ČRo – Radiožurnál (a také ČRo Dvojka) Rada ČRo uspořádala dne 1. 12. 2011 veřejný seminář, kde spolu diskutovali odborníci, hudební publicisté a zástupci ČRo. Videozáznam té veřejné debaty je dostupný na internetových stránkách Českého rozhlasu − http://www.rozhlas.cz/rada/seminare/_zprava/videozaznam-seminare-rady-cro-k-hudbe-na-stanicich-radiozurnal-a-dvojka--984174

Věříme, že Vás ta diskuse zaujme. Krátce po ní doznala hudební stránka Radiožurnálu změn, výrazně tehdy ubylo stížností posluchačů. Nicméně Rada ČRo se k tomu tématu jistě opět vrátí. Tím spíše, že v poslední době se opět začínají množit podněty právě k této záležitosti.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytl je Jan Pokorný, šéfredaktor stanice ČRo Radiožurnál.
Rada Českého rozhlasu toto vyjádření na své veřejné schůzi dne 17. prosince 2014 vzala na vědomí. Text připojujeme v příloze.

Vážený pane magistře, děkujeme Vám za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

K výtkám k hudbě:

Radiožurnál je zpravodajská stanice zhruba s polovičním podílem hudby. Denně nás poslouchá cca 830 000 posluchačů. Tedy stejně tolik individuálních vkusů, preferencí, a to vše v kategoriích líbí x nelíbí. Jakkoliv bychom rádi, tak nedokážeme obsloužit všechny. Co tedy zbývá? Zamířit na širší střed. Tak to dělá Radiožurnál, jedna ze stanic Českého rozhlasu. I ostatní stanice mají svůj hudební formát - Dvojka, Vltava, regionální stanice. To je ta širší nabídka, z níž si posluchač určitě vybere. Stojím si za tím, že v uplynulém roce prošla hudební složka Radiožurnálu výraznou obměnou. Nastavili jsme si nové parametry a ty dodržujeme. Vycházíme z profesionálního úsudku redaktorů, intuice a pravidelného dotazování posluchačů. To, co slyšíte z rádia, je výsledek. A jako vždy dodávám - nikdy se nemůžeme zavděčit všem.

Ke kritice vysílání o ukrajinské krizi:

Stojíme si za tím, že v našem vysílání dostávají prostor všechny relevantní názory. Mohu argumentovat tím, že jsme například vysílali živě projev ruského prezidenta, že byl jedním z hostů vojenský analytik Koller, který rozhodně nezastává protiruská stanoviska atd. Nemluvě o brilantní práci, kterou na místě odvádí náš zpravodaj Martin Dorazín. Konflikt doprovází i výrazná informační válka, takže jsou cenná svědectví přímo z místa – a jich máme díky M. Dorazínovi a jeho kolegům dostatek.

Dovolím si poznamenat, že nevysíláme žádné rozhovory na objednávku kohokoliv. Ani na „objednávku doby“. Naši moderátoři měří všem stejným metrem.

Jan Pokorný
Šéfredaktor ČRo Radiožurnál

Spustit audio