Stížnost posluchače J. Cibulce ohledně hudby ve vysílání ČRo (březen 2021)

25. březen 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 3. 2021.

Text stížnosti

Dobrý den. Mám následující dotaz:

Jsme s manželkou posluchači Radiožurnálu i Dvojky a sledujeme, že na obou veřejnoprávních stanicích převažují anglicky zpívané písně. Je to velký nepoměr vůči písním tuzemským a slovenským!!!
Radiožurnál má např. na 10 anglických písní 1 - 2 české nebo slovenské!!!
V poslední době jsme se přeorientovali na slovenské stanice, především na veřejnoprávní Regina střed z Banské Bystrice. Tam je to úplně jinak. Minulý týden během 1 hod. zazněla 1 anglická, 6 slovenských a 2 české písně!!!
Ptáme se, proč je těch anglických u nás převaha? Nejde to korigovat?
Jsme v česky hovořící zemi a čeština je zde s písněmi na štíru!!!

Moc nás to mrzí a tak jsme napsali tento dotaz a předem moc děkujeme za odpověď.

Jiří Cibulec s manželkou

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Cibulče,

děkujeme za Váš námět, který se týká neustále diskutovaného tématu jménem hudební dramaturgie Českého rozhlasu. Řada posluchačů není spokojena s tím, že například na vlnách nejposlouchanější stanice Radiožurnál jednoznačně dominuje zahraniční tvorba. Podle posledních údajů v poměru zhruba čtyři ku jedné. U stanice Český rozhlas Dvojka je ale tento poměr mnohem příznivější. Kromě anglicky zpívaných písní se v jejím vysílání objevuje i italština, španělština či francouzština.

Nicméně posluchač Českého rozhlasu má možnost výběru. Kdo preferuje výrazné zastoupení českých či slovenských písní, může si naladit některou z regionálních stanic.

Výběr hudby na Radiožurnálu není věc jenom hudebního dramaturga, co se bude a nebude hrát. Stanice si dělá pravidelné průzkumy mezi svými posluchači a ti si ve své většině přejí přibližně takový výběr písní, jaké na Radiožurnálu můžeme v současné době slýchat. Ostatně můžete se podívat na web Rady Českého rozhlasu: https://rada.rozhlas.cz/sites/default/files/documents/7541536f48851d613b3a3c3c30c66f9d.pdf, kde jsou výsledky takových průzkumů uveřejněny.

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
předseda Rady ČRo

Spustit audio