Stížnost posluchače F. Lukeše na špatnou interpretaci dotazu na hosta v pořadu Telefonotéka (únor 2015)

25. únor 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 2. 2015

Text emailové stížnosti

Vážená rado!
Podávám stížnost na redaktorku Markétu Vejvodovou, která v pořadu "telefonotéka" na ČR3-Vltava 10.12. zčásti cenzurovala a zčásti svými slovy interpretovala můj mailový dotaz na hosta pořadu. Tímto zásahem zcela posunula význam mého dotazu. Na mé mailové upozornění nesprávného přístupu nikdo nereagoval. V očích svých přátel i oponentů se tím dostávám do podivné situace.
Žádám proto buď omluvu ve stejném pořadu, nebo úhradu koncesionářského příspěvku za prosinec viníkem.
S pozdravem František Lukeš

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Lukeši,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Váš dopis z 10.12. 2014.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytl je Lukáš Hurník, Ph.D, šéfredaktor stanice Vltava, a poslal nám rovněž kopii Vaší e-mailové korespondence s paní Janou Vašatovou, odpovědnou redaktorkou Telefonotéky.
RČRo sdělení L. Hurníka na své veřejné schůzi dne 25. února 2015 vzala na vědomí. Text připojujeme v příloze.

Mrzí nás vzniklé nedorozumění, jistě ale nešlo o cenzuru. Věříme, že Vaše kritická reakce byla pro redaktory stanice Vltava dostatečným připomenutím toho, že je třeba při reprodukci přicházejících dotazů pracovat citlivě.

Vážený pane Lukeši, dovolujeme si Vás poprosit o shovívavost ‒ jistě je ne vše, co se posluchačům komunikujícím s redakcí nepozdává, projevem nedbalosti atp. Zároveň podotýkáme, že neexistuje možnost vracení rozhlasového poplatku, jak to zmiňujete.
Vážený pane Lukeši, děkujeme Vám za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Posluchač si nejprve stěžoval na mailovou schránku Vltavy. Dostal bezprostředně odpověď – celá korespondence je v Příloze č. 1.
Pořad Telefonotéka dává prostor posluchačům jednak k telefonickým dotazům, jednak k dotazům na mailu. Moderátoři s podněty pracují, mohou z nich vybírat, některé dotazy vynechat nebo zkrátit. To byl případ i tohoto dotazu. Moderátorka z něho vybrala tu část, kterou mohl host pořadu zodpovědět. Druhá část, kde posluchač vyjadřuje (mimochodem velmi diskutabilní) názor, že se na Vltavě hraje příliš mnoho staré hudby, se netýkala tématu pořadu.

Lukáš Hurník Ph.D.
šéfredaktor ČRo Vltava

Spustit audio