Reakce T. Martínka na vyjádření Rady ČRo k působení Jiřího Fencla pro ČRo (listopad 2019)

27. listopad 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 11. 2019.

Text reakce na odpověď Rady ČRo na stížnost

https://rada.rozhlas.cz/stiznost-t-martinka-mistopredsedy-volebniho-vyboru-ps-pcr-ohledne-pusobeni-8100002

Vážení,

děkuji za zaslání odpovědi, ale přijde mi dosti nekonkrétní. Byl dotaz ohledně financování předán k prověření alespoň dozorčí komisi, abyste měli také vyjádření nezávislé na vedení?

Předem děkuji za informaci.

S pozdravem

Ing. Tomáš Martínek, Česká pirátská strana
Poslanec za Liberecký kraj, místopředseda volebního výboru


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane poslanče,

v dané záležitosti, na kterou jste se Rady Českého rozhlasu dotazoval, jsme postupovali obdobně jako u jiných dotazů a stížností. Jak jsem uvedla v naší odpovědi, Rada ČRo vnímá vyjádření vedení ČRo k působení pana Jiřího Fencla jako dostačující a zřetelné. Náplň práce, které se pan Fencl v Českém rozhlase věnuje jsme Vám popsali, dle vyjádření generálního ředitele vykonává pan Fencl úkoly, které mu zadává vedoucí Analytického a výzkumného oddělení. Jeho působení v Českém rozhlase tedy nijak nevybočuje z běžného standardu. V této věci v současné době nemáme žádný důvod vyjádření vedení Českého rozhlasu rozporovat.

Rada Českého rozhlasu nezná platové podmínky a mzdové ohodnocení stálých pracovníků Českého rozhlasu ani externistů.

V případě pana Fencla není v tuto chvíli žádný důvod detailně prověřovat výši jeho výdělku. Pokud by takový důvod byl, jistě by Rada ČRo v této věci bezodkladně konala a oslovila pro tento účel i dozorčí komisi.

Rada ČRo nicméně nevnímá jako dostatečný důvod pro prověřování výše výdělku pana Fencla jeho vystoupení v debatě na externí sociální síti.

Informace, které zazněly v dané debatě jsme prověřili, vedení Českého rozhlasu se konkrétně vyjádřilo k tomu, co pan Fencl v Českém rozhlase vykonává a co nikoliv, zároveň opakuji, že od soukromých výroků pana Fencla se ČRo distancoval.

Děkuji Vám a přeji vše dobré,

jménem Rady Českého rozhlasu,

Hana Dohnálková
předsedkyně

Spustit audio