Stížnost T. Martínka, místopředsedy volebního výboru PS PČR ohledně působení Jiřího Fencla pro ČRo (říjen 2019)

31. říjen 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 31. 10. 2019.

Text stížnosti

Vážená paní předsedkyně, vážení členové rady.

chtěl bych Vás požádat v návaznosti na video dostupné například na https://aeronet.cz/news/video-drsne-stretnuti-mezi-reditelem-ustavu-nezavisle-zurnalistiky-a-analytikem-ceskeho-rozhlasu-vyustilo-v-debatu-o-panu-vk-z-aeronetu-a-skoncilo-konfrontaci-kvuli-otazce-antisemitismu/ nebo přímo na https://youtu.be/Q8q0MxBNWlA informace ohledně působení Jiřího Fencla pro Český Rozhlas. Zajímá mne, co konkrétně dělá a jak je honorován. Případně prosím zaslat materiály, které pro Český Rozhlas již zpracoval. Stejně tak prosím doložit přesnou částku, kterou mi Rozhlas letos a minulý rok vyplatil.

Předem děkuji.

Zdraví

Ing. Tomáš Martínek
Poslanec, místopředseda volebního výboru


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane poslanče,

jménem Rady Českého rozhlasu si Vám dovoluji zaslat odpovědi na Vaše dotazy, které jste Radě ČRo zaslal 21. října t. r., a které se týkají působení pana Jiřího Fencla v Českém rozhlase.

Rada ČRo postoupila dílčí dotazy generálnímu řediteli Českého rozhlasu Renému Zavoralovi a zároveň jsme Váš dopis zařadili do bodu Stížnosti a podněty posluchačů na veřejném jednání Rady ČRo, které se konalo 31. října 2019 v Ostravě.( (viz záznam z veřejné schůze Rady ČRo na webových stránkách Rady ČRo).

Níže Vám přikládám vyjádření vedení Českého rozhlasu k této záležitosti, které bylo pro Radu vypracováno a Rada ČRo jej v tuto chvíli chápe jako zřetelné a dostačující:

Reakce Českého rozhlasu (vyžádané Radou Českého rozhlasu na otázky pana poslance T. Martínka z 21. října 2019), k působení pana Jiřího Fencla v Českém rozhlase:

Jiří Fencl pracuje v Českém rozhlase na základě DPČ uzavřené od 1. 9. 2018 do 31. 12. 2019 při Analytickém a výzkumném oddělení. Zabývá se analyzováním rozhlasového trhu a monitoringem konkurenčního prostředí. Jiří Fencl není a nikdy nebyl poradcem generálního ředitele ČRo. Jiřímu Fenclovi zadává pracovní úkoly vedoucí Analytického a výzkumného oddělení a jemu také pan Fencl svou práci odevzdává. Výstupy práce pana Fencla jsou jednak ústní povahy, jednak povahy písemné. Většina úkolů, které pan Fencl dosud vypracovával, byla povahy „ad hoc“ a zároveň také byla součástí kompilovaných výstupů, na kterých se podílelo více analytických pracovníků. Český rozhlas dílčí výstupy práce jednotlivých pracovníků neuchovává a nemá také žádnou povinnost podobné materiály archivovat. Český rozhlas se od soukromých názorů pana Fencla, které prezentoval na externí sociální síti, velmi jasně a striktně distancoval. S panem Fenclem byl rovněž veden interní pohovor, aby se příště již nevydával za někoho, kým není. Soukromé názory pana Fencla nijak nezasahují do vysílání ČRo. A pokud něco má být hodnoceno měřítky zákona o ČRo a Kodexem ČRo, je to právě vysílání Českého rozhlasu. Platové podmínky svých zaměstnanců není ČRo oprávněn sdělit bez souhlasu dotyčných pracovníků. Mzdy jsou považovány za citlivý osobní údaj.

V případě dalších dotazů jsem samozřejmě připravena k součinnosti.

S úctou,

jménem Rady ČRo,

Hana Dohnálková
předsedkyně

Spustit audio