Posluchač Jan Řeháček (duben 2014)

30. duben 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 30. 4. 2014

Text e-mailové stížnosti

Věc: Stížnost proti situaci v Českém rozhlase Pardubice

Dovolte mi, abych Vám předal svou stížnost na podivné praktiky, které provádí nový ředitel regionálních studií Českého rozhlasu v Hradci Králové a v Pardubicích Pavel Kudrna. Jeho kroky vedoucí k tomu, že se od ledna letošního roku pardubické studio Českého rozhlasu stává pouze pobočným studiem hradeckého studia, jsou totiž v rozporu s podstatou veřejné služby. Česká republika je rozdělena na třináct Vyšších územně-správních celků a každý z těchto krajů je rovnocenný a tudíž i každý kraj by měl mít možnost stejného rozsahu zpravodajských informací a kulturních či sportovních pořadů v rozhlasu veřejné služby. Tak tomu bylo do konce roku 2013. Na sklonku roku učinil nový ředitel dvou východočeských rozhlasových studií Pavel Kudrna nejen personální změny, ale hlavně od ledna došlo ke změnám programu Českého rozhlasu Pardubice, která jsou k horšímu.

Pořady, na které byly posluchači po řadu let zvyklí, byly zrušeny, rozsah regionálních zpravodajských příspěvků a reportáží byl zredukován. Zmizely pořady Sportovní region, mezi posluchači oblíbený pořad Posvícení, Hobby magazín nebo Pardubická ohlédnutí. Zmizel i diskusní pořad Ve středu týdne, zredukován byl i pořad Máme hosty a to z původního 45-ti minutové stopáže na pouhých 10 – 15 minut. Zmizely pořady a reportáže nejen zpravodajské, sportovní a publicistické, v pardubickém studiu se nevyrábí již téměř žádné hudební pořady, jako např. pořad Neon nebo Ta naše muzika. Mluvené slovo tak bylo v pardubickém rozhlase nahrazeno větším podílem hudby například i v podobě dvou hodin „Písniček na přání“, kdy si vlastně posluchači zas až tak úplně své přání vybrat nemohou.

Jednotný play list pro obě východočeská rozhlasová studia – sestavený direktivně v Hradci Králové, společný editor vysílání – samozřejmě z Hradce Králové, vedoucí programu také jeden – také z Hradce Králové. Ačkoliv tedy mají redaktoři v Pardubickém kraji rozhodně větší přehled a povědomí o dění v kraji, rozhoduje se o tom, co se bude natáčet a co se bude vysílat, v Hradci Králové. Totalita jako vyšitá !!!

Tak tedy dostává veřejná služba „na frak“ a ředitel Pavel Kudrna se ve východních Čechách chová doslova jako „slon v porcelánu“. Rozhodně si veřejnou službu nepředstavuji tak, že bude omezeno regionální zpravodajství, regionální sportovní či hudební magazíny, rozhodně také nechci, aby se pardubické rozhlasové studio stalo pouze pobočným studiem v Hradci Králové. Zvláště, když jsou prostory Českého rozhlasu Pardubice vybaveny moderní vysílací i nahrávací technikou a když porovnám, že v Pardubicích celodenní program až do konce loňského roku zajišťovalo cca 20 zaměstnanců, stejný rozsah programu v Hradci Králové zajišťuje více než dvojnásobek zaměstnanců. Produktivita práce zaměstnanců pardubického rozhlasu je tedy vyšší než v Hradci Králové.

Navíc argument ředitele Kudrny o tom, že poslechovost pardubického rozhlasu je na hranici statistické chyby, je lživý!!! Týdenní poslechovost Českého rozhlasu Hradec Králové byla ve třetím čtvrtletí loňského roku v Královéhradeckém kraji 53 tisíc posluchačů, poslechovost ČRo Pardubice v Pardubickém kraji byla 33 tisíc posluchačů. To přeci není takový rozdíl. Proto mi chování ředitele Kudrny a to, co se děje v ČRo Pardubice přijde jako v době těžké normalizace.

A je mi jedno, zda to vše je v souladu s Regiony 2014. Prvotní by měl být snad názor posluchačů. A bohužel z toho, co se nyní v pardubickém rozhlasu děje, mám obavy. Nejsou to rozhodně z pohledu posluchače změny k lepšímu, spíše naopak.

S pozdravem
Jan Řeháček

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane Řeháčku,

Rada ČRo se seznámila s Vaší stížností ze dne 30. 1. 2014 a vyžádala si vyjádření vedení Českého rozhlasu. Toto vyjádření ze strany náměstka generálního ředitele Jana Mengera, které přikládáme, vzala Rada ČRo na své veřejné schůzi dne 30. 4. 2014 na vědomí.

S pozdravem

doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
úřadující předseda Rady ČRo

Odpověď za Český rozhlas
viz. přiložený dokument

Spustit audio