Zápis z 13. zasedání Rady Českého rozhlasu

22. duben 1998

konaného dne 22. dubna 1998 v budově Rozhlasu

Přítomní: Vladimír Poštulka, předseda, Milan Blažek, Jan Kalfus, Lenka Procházková, Richard Seemann, Pavel Scheufler, Barbara Köpplová, Zdeněk Susa.

Sekretariát: Hana Vágnerová.

Omluveni: Iva Kotrlá.

Hosté: Mgr. Ježek, generální ředitel Českého rozhlasu.


I. Schválení programu zasedání

- - informace generálního ředitele,

- stanovisko k vysílání ČRo 1 Radiožurnálu,

- přijetí ředitele studia ČRo Regina Praha,

- různé.

Program byl hlasováním schválen.


II. Výčet převzatých materiálů a podaných informací

Převzaté materiály:

- - pozvánka Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání na pracovní seminář Objektivita a vyváženost informací pro všechny členy rady na 28.5.1998 ve 13,30 hod. v budově Rady ČR RTV - č.j. 103/98,

- stanovy EBU týkající se sportovních přenosů - č.j. 104/98,

- dopis por. Váchy - č.j. 105/98,

- dopis Ing. Hajského - č.j. 106/98,

- fotokopie dopisu Ing. Kasala paní Filipové - radě na vědomí, č.j. 107/908,

- dopis Ing. Krejsy - č.j. 108/98,.

- sdělení Ing. Hajné, odměny členů rady + změna rozpočtu, č.j. 109/98,

- dopis GŘ + vyjádření šéfredaktora ČRo 1 A. Píchy k Radiofóru vysílanému dne 10.3.1998 - č.j. 110/98,

- expertíza Klementa Lukeše - rozdáno,

Podané informace: Generální ředitel informoval radu o

- - průběhu dostavby ČRo Vinohrady,

- vysílači Kleť,

- návrhu postupu ČRo při předvolební kampani.


III. Kontrola úkolů

- - odpověď předsedy rady Vladimíra Poštulky na podání Jana Beera - úkol trvá b/ úkol IV/a/ ze zápisu z minulého zasedání vypracování otázek pro zadání expertízy o ČRo 2 - splněno.


IV. Uložené úkoly

- - Expertízy o ČRo 2: Budou zadány expertízy dvěma expertům s rozličnými zadáními - (od poloviny května 1998 na půl roku). Příslušné formality k zadání expertíz vyřídí sekretářka rady s Lenkou Procházkovou.


V. Doporučení rady


VI. Usnesení v číselné posloupnosti

Usnesení 18/98

Stanovisko Rady ČRo k vysílání ČRo 1 Radiožurnál Rada ČRo se v souladu se svým posláním a plánem činnosti opakovaně zabývala problematikou vysílání okruhu ČRo 1 - Radiožurnál (dále jen Radiožurnál).

Podkladem jí k tomu byla "analýza zpravodajských pořadů ČRo", kterou podle jejího zadání vypracovalo Centrum mediálních studií FSV UK, dále pak průběžně zadávané hodnocení Klementa Lukeše (zpravodajské a publicistické pořady), ohlasy a připomínky posluchačů, expertíza Dr. Aleše Opekara (hudba na Radiožurnálu) a posléze diskuse s vedením a pracovníky Radiožurnálu dne 25. března 1998. Rada posuzuje vysílání také podle zásad obsažených ve svém programovém prohlášení a v souladu se stanovisky, která k jednotlivým problémům již vydala.

I. Rada konstatuje, že Radiožurnál má svůj specifický a rozpoznatelný zvuk, který by si měl dále zachovat. Rada nepovažuje za vhodné, aby se zvuk Radiožurnálu posunoval ke stylu vysílání komerčních stanic. Rada dále konstatuje, že specifika Radiožurnálu i v kontextu ostatních stanic ČRo jsou naplněna a že charakter vysílání odpovídá zadání, zejména ve smyslu Základních programových cílů do roku 2001. Rada věří, že při současném stylu vysílání si Radiožurnál udrží pozici nejposlouchanější stanice v České republice.

II. Rada považuje za účelné soustředit pozornost především na tyto problémy:

1. Zpravodajství

Rada považuje za žádoucí definovat pojem "vyváženost", a to nikoliv pouze v politických souvislostech. Nepovažuje za rozhodující pouze časové srovnávání. Doporučuje uvážit srozumitelnost podávaných informací, které sestávají z jednovětých odpovědí vložených do textu čteného hlasatelem. Podle názoru rady by se větší pozornost měla věnovat vztahu domácích událostí ke světovému dění, především v Evropě a v zemích, se kterými Česká republika sousedí. Některé domácí události jsou často přeceňovány a pak, jak sami konstatujeme, v blízkém zahraničí nejsou vůbec zaznamenány. Rada doporučuje věnovat v hlavních zpravodajských relacích zvýšenou pozornost významnějším zprávám z oblasti kultury, a to nejen domácí, ale i světové. Podle názoru rady by v hlavních zpravodajských relacích měly zaznít informace ze sportu pouze zásadní povahy, nikoli regionální nebo okrajové záležitosti. Rada doporučuje řešit prodloužení Ozvěn dne v 18,00 hodin, uvědomuje si však složitost tohoto kroku. Vznáší podnět doplnit za Ozvěny dne (a to již pouze na Radiožurnálu) komentář.

2. Publicistika

Rada považuje za zcela samozřejmé, že komentátoři by měli vyjadřovat své názory v různém politickém a názorovém spektru. Jde o osobnostní pestrost. Doporučuje proto politické komentátory důsledně střídat. Rada nepovažuje za vhodné, aby politici (nebo veřejně činné osobnosti) měli své pravidelné pořady. 3. Diskusní pořady Rada považuje za nutné, aby výběr pozvaných diskutujících byl obezřetnější, a to jak vzhledem k možným extremistickým postojům, tak vzhledem ke znalosti daného tématu. Rada se domnívá, že veřejnoprávní rozhlas nemá dávat prostor ve vysílání anonymním hlasům. Živé vstupy by měly mít režim, který vyžaduje od osob vstupujících do vysílání podmínku představit se jménem, aby moderátor mohl tazatele oslovit. Přitom by měla platit demokratická zásada, že host má právo odpovědi na názor volajícího. V pořadu O kom se mluví rada doporučuje změnu koncepce, aby názory posluchačů zazněly v jeho první části a osobnost tak měla možnost se k nim vyjádřit.

4. Čteme z českého tisku

Rada doporučuje věnovat zvýšenou pozornost tisku a jeho zpracování. Je třeba brát ohled nejen na pestrost a vyváženost názorů, ale i na to, že kromě pražského tisku existují také regionální tiskoviny.

5. Sport

Rada doporučuje zvážit vhodnou délku sportovních informací zařazovaných do zpravodajství. Pokud nejde o skutečně špičkové zprávy, je třeba zvážit, zda mají být součástí hlavních zpravodajských relací. Rada si je vědoma, že je třeba informovat také o menšinových sportech, ale má se tak činit ve sportovních pořadech.

6. Hudba

Rada doporučuje uvážlivé vybírání hudby, aby sloužila skutečnému oddechu posluchače mezi proudem zpráv, informací a publicistiky. Je třeba věnovat pozornost neformálnímu pestřejšímu výběru kvalitní hudby, která je zařazována do selektoru (nutno vybírat z celých alb, nikoli pouze z tak zvaných promosinglů). Rada Českého rozhlasu bude nadále vysílání Radiožurnálu sledovat a vyhodnocovat. Hlasování: 7 hlasů pro.


VII. Diskuse

- - rada diskutovala o přípravě Etického kodexu.

- rada diskutovala o stanovisku k vysílání ČRo 1 Radiožurnál a přijala usnesení 18/98.


VIII.Termín příštího zasedání

Příští řádné zasedání rady se koná 6. května 1998 ve 14,00 hod. v budově rozhlasu - (následně po zasedání Stálé komise pro sdělovací prostředky, kterého se členové rady zúčastní).

Termíny dalších zasedání: 20. 5. 1998 ve 14,00 hod. v budově rozhlasu, 3. 6. 1998 ve 14,00 hod. v budově rozhlasu.


IX. Různé

- - předseda rady Vladimír Poštulka informoval členy rady, že obdržel pozvánku na konferenci mezinárodního společenství International Communications Forum. Konference se koná pod záštitou Senátu České republiky. Termín konání: 8. - 12. 5. 1998 v Pardubicích.

- všichni členové obdrželi pozvánky na pracovní seminář Objektivita a vyváženost informací od Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání. Seminář se koná 28.5.1998 v 13,30 hod. v budově Rady ČR RTV.

- rada pověřuje svého předsedu Vladimíra Poštulku vypracováváním stručných zpráv o jednání Rady ČRo pro Týdeník Rozhlas.

- rada vyslechla ředitele studia ČRo Regina Praha pana Michala Novotného, který objasnil okolnosti svého postupu při vyjádření stanoviska k Rozhodnutí GŘ 013/98.

- ve smyslu bodu IV, b/ zápisu z 11. zasedání Rady ČRo, budou jednotlivé zápisy ze zasedání rady předávány na disketě do sekretariátu generálního ředitele pro zařazení do Internetu.

- rada pověřuje svého předsedu Vladimíra Poštulku, aby dohodl s šéfredaktorkou Týdeníku Rozhlas Agátou Pilátovou její setkání s radou na některém z příštích zasedání.

- rada žádá generálního ředitele o vyjádření k faktu, že některé pořady ČRo 1 Radiožurnálu sponzoruje deník Právo.

- rada se zabývala korespondencí došlou na její adresu, (viz bod II, pís. a/-h/).

Zápis byl přečten a schválen. Zapsala Vágnerová Praha 22. dubna 1998.

Spustit audio