Žádost posluchačky o odstranění tvrdosti zákona ohledně dlužné částky (březen 2020)

25. březen 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 3. 2020.

Text žádosti
viz příloha


Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní posluchačko,

jménem Rady Českého rozhlasu Vám děkuji za podnět, který – jak vidno – jste již intenzivně projednávala jak s Odd. Akvizic a pohledávek rozhlasových poplatků, tak s ombudsmanem ČRo.

Nezbývá nám proto než se bohužel připojit ke konstatování, že retroaktivně ve Vaší záležitosti nelze podle dikce zákona postupovat.

Věřím nicméně, že splátkové řešení, navržené ombudsmanem, bude pro Vás přijatelným řešením.

S pozdravem,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že paní posluchačka kromě Rady ČRo kontaktovala i ombudsmana a generálního ředitele Českého rozhlasu, odpověď paní již byla odeslána a to panem doktorem Pokorným – viz. níže.

Paní posluchačka na odpověď obratem reagovala a v této záležitosti dále s panem ombudsmanem komunikuje.

Její poslední reakce byla do Českého rozhlasu přijata dne 16. 3. 2020. 

S pozdravem

Bc. Kateřina Dlesková
vedoucí Oddělení evidence a rozhl. poplatků

Vážená paní posluchačko,

na základě Vašeho dopisu ze dne 8. 3. 2020 jsem prověřil dokumenty související s Vaším případem a věc jsem konzultoval s vedoucí Oddělení akvizic a pohledávek rozhlasových poplatků.

Dovolte, abych Vám sdělil svůj závěr týkající se Vašeho požadavku na odstranění tvrdosti zákona.

Rozumím tomu, že jste s manželem řešili důležité existenční problémy a opomněli jste zaslat Českému rozhlasu žádost o osvobození od rozhlasového poplatku. Taková situace, jakou jste ve svém dopise popsala, je lidsky zcela pochopitelná. Rád bych v daném případě navrhl benevolentnější přístup, avšak s lítostí musím konstatovat, že to učinit nemohu. Zákon bohužel pro Vás neumožňuje požádat o osvobození od rozhlasového poplatku dodatečně. Český rozhlas je povinen počínat si  při vybírání a správě rozhlasových poplatků s péčí řádného hospodáře a postup, který nemá oporu v zákoně, by mohl pro tuto veřejnoprávní instituci zdrojem problémů.

Mohu Vás ujistit, že jsem vyčerpal veškeré možnosti, které přicházejí v úvahu. Bohužel musím konstatovat, že v daném případě nelze institut odstranění tvrdosti zákona použít.

Jak jsem uvedl, chápu Vaši argumentaci, na druhé straně Vás prosím o pochopení toho, že Český rozhlas musí respektovat zákon o rozhlasových a televizních poplatcích. Na případy, jako je Váš, by se hodila novela tohoto zákona, avšak ani já, ani veřejnoprávní Český rozhlas nemáme zákonodárnou inciativu. Můžeme na to nahlížet i jako na spor práva a morálního hlediska. Je mi líto, že to morální hledisko nemohu v současné legislativní úpravě zohlednit a docílit prominutí dlužné částky.

Mrzí mne, že pro Vás nemám lepší zprávu. Jediné, co Vám mohu doporučit, je domluva na bezúročném splátkovém kalendáři, a to tak, že měsíční výše splátky bude činit 60 Kč. Pokud budete souhlasit, dejte mi prosím zprávu, další zařídím ve spolupráci s Oddělením akvizic a pohledávek rozhlasových poplatků.

S pozdravem a s díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D.
ombudsman ČRo

Spustit audio