Žádost Ing. V. Stárka z Asociace hotelů a restaurací o odložení povinnosti platit rozhlasové poplatky (květen 2020)

20. květen 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 20. 5. 2020.

Text žádosti

Vážení,

obracím se na Vás ve věci rozhlasových poplatků, jejichž prostřednictvím je v České republice daňovými poplatníky financována činnost Českého rozhlasu, a to na základě zákona č. 348/2005 Sb., zákon o rozhlasových a televizních poplatcích, v platném znění (dále jen „Zákon“).

Asociace hotelů a restaurací České republiky z.s. je organizací sdružující a zastupující právnické a fyzické osoby působící v oblasti pohostinství a cestovního ruchu. AHR zastupuje v rámci České republiky významný počet provozovatelů hotelů a restaurací.

Domníváme se, že v současné situaci, kdy mnozí z našich členů skutečně bojují o záchranu svého podnikání, by bylo vítanou pomocí, aby Český rozhlas, popř. Rada Českého rozhlasu k některému z navrhovaných kroků – viz připojený dopis - přistoupila. Připojujeme i studii dopadů současné pandemie na obor cestovního ruchu.

Předem děkuji za Vaši odpověď.

S pozdravem

ING. VÁCLAV STÁREK | PREZIDENT ASOCIACE HOTELŮ A RESTAURACÍ ČR 



Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane prezidente,

Rada Českého rozhlasu bere Vaši žádost na vědomí a souhlasí se stanoviskem ředitele Ekonomiky Českého rozhlasu Martina Vojslavského. Oceňujeme, že vedení rozhlasu našlo určitou zákonnou cestu, jak nejen členům Vaší asociace v nelehké situaci pomoci.

Chápeme složitost doby, která citelně poškozuje oblast cestovního ruchu. Věříme, že se brzy situace nejen v tomto oboru výrazně zlepší.

S přátelským pozdravem   

Miroslav Dittrich
úřadující předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo
viz příloha

 

Spustit audio