Výhled hospodaření Českého rozhlasu na léta 2006 - 2010

16. prosinec 2005


Výhled hospodaření Českého rozhlasu na léta 2006 - 2010


Předkládá: Ing. Václav Kasík, generální ředitel

Zpracoval: ekonomický úsek pod vedení Hany Skalové, ředitelky úseku


V Praze listopad 2005


Vedení Českého rozhlasu předkládá výhled hospodaření na příštích 10 let. Je zpracován v době získání nových zdrojů z titulu novely zákona o rozhlasových a televizních poplatcích a zachycuje období, ve kterém je instituce schopná účelně hospodařit se svými zdroji, aniž by musela zásadně omezovat objektivní potřeby.
Výhled zachycuje návrh aktualizace rozpočtu na rok 2005, návrh rozpočtu roku 2006 a výhled na další čtyři roky. Je zpracován v podobě základních ukazatelů rozpočtu. Navíc je doplněn o předpokládané investiční výdaje a hrubý odhad vývoje stavu finančních prostředků.
Ostatní provozní náklady a služby jsou navyšovány každoročně o inflační vliv. V prvním roce to je o 2,5 %, v dalších letech je předpokládaná inflace 3,5 %. Vzhledem k charakteru hlavní činnosti Českého rozhlasu závislé na tvůrčí práci je objem nákladů na lidskou práci upravován od roku 2007 inflačním trendem ve výši 4 %. Účelové položky jsou tvořeny náklady na vysílače, odpisy a náklady na jmenovité opravy. U nákladů na vysílače se promítá postupný nárůst výdajů na digitální šíření signálu. V tomto časovém období dochází k naplnění kapacity analogových vysílačů, které by měly v dalších letech ustupovat do pozadí.
U rozhlasových poplatků se v prvních dvou letech projevuje výtěžnost z výrazných akvizičních aktivit. Podle obecně dostupných informací (jednání o předávání databází zatím probíhají) je rozdíl mezi evidovanými a potenciálními poplatníky z řad fyzických osob kolem 1 milionu. Zde musíme při odhadování brát zřetel na možnost využívání osvobození z titulu sociální slabosti. U právnických osob je ten počet dokonce téměř dvojnásobný. Jelikož dosud nejsou žádné zkušenosti s výtěžností nově získaných databází, je odhadována ani ne poloviční úspěšnost. Po dosažení odhadnutého stropu počtu poplatníků je naopak zachycen dosud běžný jev - vyhýbání se placení.
U ostatních výnosů očekáváme mírné zvyšování příjmů z reklamy rozšiřováním reklamního prostoru na nových stanicích a dopadem inflace do cen.
Tabulka je doplněna předpokládanými investičními výdaji, které jsou spojené jednak s dokončením rekonstrukce a opravy budovy na Vinohradech, s dostavbou budov pro nová studia a s potřebnou údržbou stávajícího majetku. Vedle budov je náročným investičním prvkem udržování provozuschopnosti rozhlasových technologií s přímou vazbou na výpočetní techniku.
Přiložený výhled ukazuje dostatečnou finanční zajištěnost instituce do roku 2010. Tento se jeví jako přelomový, ve kterém bude nutno hledat nové zdroje. V případě nenaplnění očekávaných trendů zejména u rozhlasových poplatků dává výhled dostatek prostoru pro vnitřní regulaci ve sledovaném období.

Příloha: Výhled pro veřejnost

Spustit audio