Volební řád Rady Českého rozhlasu, příloha Jednacího řádu (ve znění od 15. 11. 2023)

Preambule

Volební řád Rady Českého rozhlasu (dále jen „Volební řád“) upravuje dle zákona č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu (dále jen „zákon o ČRo“) pravidla pro volbu předsedy a místopředsedy Rady Českého rozhlasu (dále jen „Rada“), volbu členů dozorčí komise Rady Českého rozhlasu (dále jen „dozorčí komise“) a volbu a odvolání generálního ředitele Českého rozhlasu (dále jen „generální ředitel“).

Čl. 1 Úvodní ustanovení

  1. Organizaci voleb zajišťuje volební komise. Volební komise je tříčlenná a je složena ze členů Rady, kteří v příslušné volbě nekandidují. Volební komise si ze svého středu zvolí předsedu, který řídí průběh volby a vyhlašuje výsledky jednotlivých voleb.
  2. Všechny volby probíhají tajně, pokud není Volebním řádem stanoveno jinak. Hlasuje se volebními lístky označenými vždy funkcí, do které se volí a pořadovým číslem volby a kola volby. Lístky musí být jednotné a označené razítkem Rady.
  3. Pro všechny volby je připravena volební urna.
  4. O všech volbách se pořizuje protokol, podepsaný všemi členy volební komise. Volební lístky a protokol musejí být po volbě zapečetěny v označené obálce a uloženy na sekretariátu Rady.
  5. Nadpoloviční většinou hlasů Rady se rozumí nadpoloviční většina všech členů Rady podle § 4 odst. 1 věty druhé zákona o ČRo (nejméně 5).

Čl. 2 Volba předsedy a místopředsedy

  1. Rada volí ze svého středu předsedu a místopředsedu a odvolává je. Bude-li předseda zvolen z členů volených Poslaneckou sněmovnou, bude místopředseda zvolen z členů volených Senátem a naopak.
  2. Předseda volební komise vyzve členy Rady k navržení kandidátů na volenou funkci.
  3. Navržený kandidát vyjádří ústní souhlas se svou kandidaturou. V případě nepřítomnosti navrženého kandidáta je vyžadován jeho písemný souhlas. V případě, že je člen volební komise navržen na volenou funkci, zvolí Rada náhradníka na jeho místo.
  4. K navrženým kandidátům je vedena rozprava.
  5. Po ukončení rozpravy rozdá volební komise hlasovací lístky s označením volby.
  6. Jako první se vždy provede volba předsedy Rady. Předseda volební komise před volbou přečte jména navržených kandidátů na funkci předsedy Rady, která určený člen volební komise napíše na volební lístek, pokud nebudou na volebním lístku vytištěna. V případě, že je na volebním lístku napsán jiný kandidát, než byl nominován, je volební lístek volební komisí prohlášen za neplatný.
  7. Člen Rady upraví volební lístek tak, že na volebním lístku označí nejvýše jedno jméno z řádně navržených kandidátů při volbě předsedy Rady.
  8. V návaznosti na výsledek voleb předsedy Rady, předseda volební komise vyzve členy Rady k navržení kandidátů na funkci místopředsedy Rady dle podmínky uvedené v odst. 1 tohoto článku a v § 4 odst. 9 zákona o ČRo.
  9. Předseda volební komise před volbou přečte jména navržených kandidátů na funkci místopředsedy Rady, který určený člen volební komise napíše na volební lístek, pokud nebudou na volebním lístku vytištěna. V případě, že je na volebním lístku napsán jiný kandidát, než byl nominován, je volební lístek volební komisí prohlášen za neplatný.
  10. Člen Rady upraví volební lístek tak, že na volebním lístku označí nejvýše jedno jméno z řádně navržených kandidátů při volbě místopředsedy Rady.
  11. Na místo předsedy/místopředsedy Rady je zvolen ten kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů Rady a zároveň nejvyšší počet hlasů.
  12. Výsledek voleb vyhlašuje předseda volební komise.
  13. Nezíská-li v 1. kole volby dostatečný počet kandidátů nadpoloviční většinu hlasů (5) nebo nelze mezi kandidáty rozhodnout podle pořadí, následuje kolo druhé. Do 2. kola postupují kandidáti s nejvyšším stejným počtem hlasů z 1. kola. V případě rovnosti hlasů na postupových místech postupují do druhého kola všichni tito kandidáti. Volební komise rozdá volební lístky s označením volby. Předseda volební komise přečte jména kandidátů, kteří postoupili do kola druhého, a zajistí úpravu volebních lístků (volba předsedy/ místopředsedy kolo druhé).
  14. Nezíská-li ani ve 2. kole volby žádný kandidát na funkci předsedy/místopředsedy nadpoloviční většinu hlasů Rady podle, nebo nelze mezi kandidáty rozhodnout podle pořadí, následuje kolo třetí s nově navrženými kandidáty. Volební komise rozdá volební lístky s označením volby. Předseda volební komise přečte jména kandidátů, kteří jsou navrženi do kola třetího, a zajistí úpravu volebních lístků (volba předsedy/ místopředsedy kolo třetí). Pokud ani ve třetím kole nedojde ke zvolení předsedy/místopředsedy, rozhodnou členové Rady o náhradním termínu volby, nejpozději však do třiceti kalendářních dnů.

Čl. 3 Volba členů Dozorčí komise

  1. Volba členů Dozorčí komise Rady se uskutečňuje v přiměřené lhůtě před ukončením řádného dvouletého funkčního období členů Dozorčí komise nebo při uvolnění místa člena Dozorčí komise na veřejném jednání Rady. Nejpozději měsíc před termínem konáním volby Dozorčí komise shromáždí Rada návrhy na kandidáty do Dozorčí komise. Navržení kandidáti udělí písemný souhlas s nominací.
  2. Předseda volební komise ručí za přípravu volebních lístků se jmény všech navržených kandidátů a zároveň předloží písemný souhlas s nominací všech navržených kandidátů včetně jejich životopisných údajů.
  3. K navrženým kandidátům je vedena rozprava.
  4. Po ukončení rozpravy rozdá volební komise hlasovací lístky s označením volby.
  5. Určený člen volební komise upraví volební lístek tak, že na volebním lístku označí tolik jmen z navržených kandidátů, kolik volných míst do Dozorčí komise může být v příslušné volbě nebo v příslušném kole. V případě, že je označeno více kandidátů, je volební lístek neplatný.
  6. V prvním kole je z navržených kandidátů zvolený ten, který získá nadpoloviční většinu hlasů Rady. V případě, že v prvním kole volby nebyl zvolen daný počet volených členů dozorčí komise, pokračuje volba druhým kolem, do kterého postupují všichni dosud nezvolení kandidáti. V případě, že nadpoloviční počet všech hlasů členů Rady získá větší počet kandidátů, než je daný počet volených členů Dozorčí komise, vyhodnotí se pořadí kandidátů podle počtu získaných hlasů. Lze-li jednoznačně určit pořadí pro daný počet volených členů Dozorčí komise, jsou všichni tito kandidáti zvoleni. Není-li možné ani na základě pořadí určit daný počet volených členů Dozorčí komise, pokračuje volba druhým kolem, do kterého postupují všichni kandidáti, kteří v prvním kole získali nadpoloviční většinu hlasů Rady. Pro vyhodnocení druhého kola se přiměřeně použijí pravidla pro první kolo.
  7. Pokud ani ve 2. kole volby nebyl zvolen daný počet členů Dozorčí komise, následuje kolo třetí, kterého se účastní všichni dosud nezvolení kandidáti. Pro vyhodnocení třetího kola se přiměřeně použijí pravidla pro první kolo. Pokud ani ve třetím kole volby nedojde ke zvolení celé Dozorčí komise, je volba neplatná. Rada připraví novou volbu, a to nejpozději na nejbližší řádné veřejné schůzi.
  8. Dozorčí komise ze svých členů volí a odvolává předsedu a místopředsedu Dozorčí komise. Volba probíhá podle Volebního řádu pro volby předsedy a místopředsedy Rady přiměřeně. Volby se jako pozorovatel účastní pověřený člen Rady.
  9. Pokud některý z členů Dozorčí komise přestane vykonávat z jakýchkoli důvodů svou funkci, Rada na takto uvolněné místo zvolí jiného člena.

Čl. 4 Volba generálního ředitele

  1. Jestliže se generální ředitel funkce vzdá nebo je z funkce odvolán, popřípadě uvolní-li se funkce generálního ředitele uplynutím funkčního období nebo v důsledku jeho úmrtí, Rada rozhodne veřejným hlasováním o tom, zda na uvolněné místo generálního ředitele vypíše otevřené nebo uzavřené výběrové řízení.
  2. V případě, že Rada schválí nadpoloviční většinou hlasů Rady otevřené výběrové řízení na generálního ředitele, pak nejpozději do 10 kalendářních dnů otevřené výběrové řízení vyhlásí. Rada stanoví termín, do kterého je možné podávat přihlášky, a seznam dokumentů, které musí kandidát předložit.
  3. V případě, že otevřené výběrové řízení není nadpoloviční většinou hlasů Rady schváleno, následuje uzavřené výběrové řízení, ve kterém stanoví Rada termín pro podávání nominací na generálního ředitele, nejdéle však do 10 kalendářních dnů. Nominaci mohou podávat pouze členové Rady. Rada stanoví termín, do kterého je možné podávat přihlášky a seznam dokumentů, které musí kandidát předložit.
  4. Po uplynutí termínu pro zaslání přihlášek kandidátů do výběrového řízení na místo generálního ředitele stanoví Rada termín otevírání došlých obálek s projekty kandidátů, a to za přítomnosti notáře, který ověří všechny náležitosti došlých přihlášek, zejména, zda kandidát splňuje podmínky předpoklady podle § 4, odstavce 4, zákona o ČRo a bude splňovat obdobné předpoklady pro výkon funkce generálního ředitele stanovené v § 5 odst. 1 a 2 zákona o ČRo.
  5. Výběrové řízení řídí předseda Rady.
  6. Všichni členové Rady se následně seznámí se všemi projekty kandidátů na místo generálního ředitele, kteří splnili veškeré náležitosti.
  7. Na veřejném jednání Rady ČRo všichni přítomní členové Rady po rozpravě zúží v tajném hlasování počet kandidátů na místo generálního ředitele, a to nejvýše na pět. Každý člen Rady může na hlasovací lístek napsat nejvýše pět jmen. Pět kandidátů, kteří získali nejvyšší počet hlasů, postupují do veřejné volby na místo generálního ředitele. V případě rovnosti hlasů na postupových místech postupují do veřejné volby všichni tito kandidáti.
  8. Předseda Rady ČRo zařadí volbu generálního ředitele na nejbližší veřejné jednání Rady.
  9. Předseda volební komise připraví na den volby volební lístky se jmény všech navržených kandidátů.
  10. Předseda volební komise seznámí členy Rady s navrženými kandidáty i s Volebním řádem pro volbu generálního ředitele.
  11. Rada stanoví časový limit pro představení kandidátů. Navržení kandidáti v abecedním pořadí seznámí Radu se svými projekty. Každý člen Rady může kandidátům klást doplňující dotazy.
  12. K navrženým kandidátům je poté vedena rozprava členů Rady.
  13. Po rozpravě seznámí předseda volební komise členy Rady se způsobem úpravy volebních lístků pro prvé kolo prvé volby.
  14. Člen Rady označí v prvním kole první volby na volebním lístku nejvýše jedno jméno z nominovaných kandidátů. Neplatný je ten volební lístek, na němž je označeno více kandidátů než jeden.
  15. Generálním ředitelem Českého rozhlasu se stává kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů členů Rady, nejméně však nadpoloviční většinu hlasů Rady.
  16. Pokud v prvním kole první volby není zvolen žádný kandidát, připraví předseda volební komise 2. kolo první volby. Do 2. kola postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů z prvního kola první volby. Při rovnosti hlasů postupují do 2. kola všichni kandidáti se stejným nejvyšším počtem hlasů. Ve druhém kole první volby se postupuje obdobně podle čl. 4. odst. 13. až 15. tohoto Volebního řádu.
  17. Pokud ani ve 2. kole první volby není zvolený žádný kandidát, vyhlásí předseda volební komise druhou volbu s tím, že jsou do ní zařazeni všichni kandidáti nominovaní pro první kolo první volby. Ve druhé volbě se postupuje obdobně podle čl. 4. odst. 13. až 15. tohoto Volebního řádu. Rada může rozhodnout, že druhá volba s kandidáty nominovanými do první volby proběhne v jiném termínu, nejpozději však do 10 pracovních dnů. Pokud ani z druhé volby nevzejde generální ředitel ČRo, vyhlásí Rada novou volbu generálního ředitele dle bodu 18 volebního řádu.
  18. Rada po neúspěšné druhé volbě generálního ředitele zveřejní na následujícím veřejném jednání Rady další postup při volbě generálního ředitele, pro kterou může vyhlásit i nové výběrové řízení, přičemž se řídí ustanovením Článku 4. Volebního řádu a § 9 odst. 12 zákona o ČRo.

Čl. 5 Odvolání generálního ředitele

  1. Rada může odvolat generálního ředitele z funkce za splnění podmínek uvedených v § 9 odst. 7 zákona o ČRo.
  2. Návrh na odvolání generálního ředitele může podat kterýkoli člen Rady. Součástí návrhu na odvolání musí být podrobné písemné odůvodnění.
  3. Volební komise připraví hlasovací lístky se dvěma otázkami:
    a) souhlasím s odvoláním generálního ředitele
    b) nesouhlasím s odvoláním generálního ředitele.
  4. Předseda volební komise seznámí před tajným hlasováním členy Rady s postupem pro odvolání generálního ředitele a zároveň oznámí způsob, jakým budou členové Rady upravovat hlasovací lístek.
  5. Generální ředitel ČRo je odvolaný, pokud pro jeho odvolání hlasovalo nejméně dvě třetiny hlasů členů Rady podle § 4 odst. 1 věty druhé zákona o ČRo.
  6. Předseda volební komise neprodleně po sečtení hlasů seznámí Radu s výsledkem hlasování.
  7. V případě odvolání generálního ředitele zajistí předseda Rady nejpozději do 3 dnů doručení oznámení o odvolání generálnímu řediteli s podrobným zdůvodněním a nejpozději do 7 dnů po doručení odvolání generálnímu řediteli uveřejnění zdůvodnění a výsledky hlasování způsobem umožňujícím dálkový přístup.


Čl. 6 Platnost a účinnost Volebního řádu Rady

  1. Tento Volební řád Rady byl schválen usnesením Rady č. 74/23 dne 15. 11. 2023 a tímto dnem nabyl platnosti a účinnosti.
  2. Dosavadní Volební řád Rady schválený usnesením Rady č. 51/23 ze dne 27. 9. 2023, pozbývá platnosti i účinnosti dne 15. 11. 2023.

Mgr. Ondřej Matouš
předseda Rady Českého rozhlasu