Stížnosti posluchače ohledně komentářů a výběru hostů ve vysílání ČRo (listopad 2019)

27. listopad 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 11. 2019.

Text stížností
viz příloha

Vyjádření Rady ČRo

Dobrý den, pane posluchači,

jménem Rady Českého rozhlasu potvrzuji, že jsme Vaše stížnosti na vysílání rozhlasu veřejné služby vzali na vědomí navzdory znovu se opakujícím invektivám, jimiž jsou z Vaší strany devalvovány, a předali je vedení ČRo k vyjádření.

Tato vyjádření přikládám.

Znovu Vás žádám, abyste své výtky formuloval korektně, jinak je bude Rada ČRo odkládat. Můžete je také zasílat ombudsmanovi Českého rozhlasu.

S pozdravem,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření Vedení ČRo

Ad 1) Stížnost ze dne 29. 9. 2019
Dobrý den,

klíčem k výběru hostů pořadu „Pokračování za chvilku aneb co Čech to Němcová“ je jejich literární činnost. Nemusí se přitom jednat primárně o spisovatele, ale o nějakým způsobem literárně činné nebo s literaturou spojené osobnosti (například Martha Elefteriadu je známá zpěvačka, ale rovněž autorka knihy).

Na tomto základě byl hostem Haliny Pawlowské také Jaroslav Hutka – autor písňových textů, poesie, fejetonů a osmi knih. V pořadu vysílaném 29. září 2019 se Jaroslav Hutka vyjadřuje k počátkům  a struktuře své tvorby a k tomu, jak ji ovlivnil jeho život (emigrace, návrat, cestování).

On ani moderátorka se nevěnují politickým komentářům a tématům, aktuální politické nebo společenské situaci ani konkrétním představitelům státu.

S pozdravem

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Programu

Ad 2) Stížnost ze dne 5. 10. 2019
Dobrý den,
v rámci komentátorského pořadu Jak to vidí usilujeme o pestrou škálu osobností, které reprezentují názorovou pluralitu současné české společnosti. V Jak to vidí se momentálně střídají cca dvě desítky osobností, dalších několik desítek prošlo tímto pořadem v předchozích letech.

Pěstování názorové plurality nám předepisují všechny normy kladené na veřejnoprávní média. Je tedy téměř jisté, že pokud posloucháte Jak to vidí pravidelně, narazíte na názory, které Vám konvenují, a stejně tak na komentáře, se kterými se nemůžete ztotožnit. Je to přirozený důsledek toho, že posláním veřejnoprávního média je zrcadlit společenskou pestrost a vést k názorové toleranci.  

Pan Šlerka patří k osobnostem, jejichž hlas má v naší společnosti váhu a je slyšen prostřednictvím řady médií, nejen Českého rozhlasu Dvojka. Jeho účast v JTV považujeme za oprávněnou a odůvodněnou.

S pozdravem

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Programu

Ad 3) Stížnost ze dne 6. 10. 2019
Dobrý den,

7. 10. 2019 vysílaly Radiožurnál a Plus společné Hlavní zprávy. Publicistickou část moderoval Martin Karlík. Na Radiožurnálu toho dne po 18:30 pokračoval Večerní Radiožurnál, na Plusu pořad Názory a argumenty, které moderoval Petr Hartman.

Ondřej Kondrád v něm naprosto věcně a zasvěceně analyzoval vystoupení kandidátky na eurokomisařku Věry Jourové. S dalšími komentáři vystoupili Thomas Kulidakis – spolupracovník ČRo, Karel Hvížďala – spolupracovník ČRo, Ivna Štern, bývalý šéfredaktor Českého rozhlasu Šest, Richard Seeman, bývalý ústřední ředitel  Československého rozhlasu a také komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland.

Závěrečnou glosu připravil vydavatel internetového Neviditelného psa.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

Spustit audio