Stížnost posluchačky Z. Strakové ohledně výroků moderátora L. Xavera Veselého (únor 2021)

24. únor 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 2. 2021.

Text stížnosti

Vážená rado,

jako posluchačka Rozhlasu Brno důrazně protestuji proti osobním výpadům moderátora Luboše Veselého proti moderátorům veřejnoprávních médií. Vyřizovat si osobní účty s veřejnoprávními kolegy za veřejnoprávní peníze považuji za hrubé porušení pracovní kázně a etického kodexu.

Osobně jsem slyšela pana Veselého v rozhovoru s Klárou Doležalovou dne 21. 1.

2021 říci: "Víte, voni potom někteří moderátoři jsou tak objektivní a vyvážení, že je pak  nemohu ani cítit." - 26:40. Vzhledem k jeho předešlým četným výpadům proti moderátorům (dokonce své kolegyni z ČRo) není těžké si domyslet, koho má na mysli.

Dokonce se v rozhovoru vyjádřil v tom smyslu, že považuje za úchylné, že moderátoři/novináři nemohou mít svůj názor (neměl v tom úplně jasno a trochu blábolil: "já to vždycky mě to trápí"; "vy prý něco můžete a něco nesmíte říkat a nesmíte svůj názor, nesmíte ani mít názor na nic... mně toto přijde úchylné", a perlení pokračuje: "jestli to není papežštější než papež, poturčenec horší Turka" - 25:22). Vadí mi i jeho časté slepence typu: "na srazu školním ze školy" 27:21.

Je to neprofesionální a vzhledem k tomu, že je evidentní, že pan Veselý bude v těchto útocích pokračovat - zřejmě i pod vlivem toho, že za předešlé útoky nebyl ze záhadného důvodu nijak postižen - podávám tuto stížnost a požaduji odvolání pana Veselého z postu moderátora.

Unylých moderátorů jako je pan Veselý se najde jistě dost, tak nevidím důvod, proč by ČRo nemohl vybrat někoho zajímavějšího, informovanějšího a hlavně politicky nestranného.

Děkuji za Vaši pozornost a jsem s pozdravem Zuzana Straková

Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní Straková,

děkujeme za Váš podnět.

Rada Českého rozhlasu funguje jako kontrolní orgán, jejímž hlavním úkolem je hlídat dodržování zákona a kodexu Českého rozhlasu. V případě práce externího moderátora Luboše Veselého obě zmíněné právní normy nebyly porušeny.

Často se objevují i výzvy vůči Radě Českého rozhlasu, aby apelovala či dokonce zajistila ukončení spolupráce Českého rozhlasu s některými jeho zaměstnanci nebo spolupracovníky. Podotýkáme, že takový postup není v pravomoci Rady. Ta v personálních otázkách ze zákona pouze jmenuje či odvolává generálního ředitele a ředitele rozhlasových studií. Veškeré další jsou v kompetenci vedení Českého rozhlasu.

S pozdravem

Miroslav Dittrich
předseda Rady ČRo

Spustit audio