Stížnost posluchačky Z. Límanové ohledně vysílání stanice ČRo Plus (listopad 2022)

23. listopad 2022

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 23. 11. 2022.

Stížnost
viz příloha

Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní Límanová,

děkujeme za zajímavý podnět. O vyjádření jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, vypracovali ho ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Ondřej Suchan a šéfredaktor stanice Český rozhlas Plus Josef Pazderka. Jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

Rada Českého rozhlasu hodnotí obsah vyjádření za fundovaný a vyčerpávající. Do značné míry chápeme Vaše pocity při poslechu Českého rozhlasu, nicméně žijeme v době, která pozitivních zpráv příliš nepřináší. Věřme, že se to v blízké budoucnosti změní.

Doufáme, že i nadále zůstanete posluchačkou Českého rozhlasu.

S pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

děkujeme za váš email i postřehy k vysílání Českého rozhlasu. Jsme velmi rádi, že jste pravidelnou posluchačkou Plusu a oceňujete jeho rozmanitost i kvalitu. Vaši výtku k “neustálému” šíření “negativních informací” bereme vážně, ale musíme ji odmítnout jako neopodstatněnou. Věřte, že každý den s editory naší stanice hledáme do nejpestřejší a nejvyváženější mix informací, které odrážejí naši každodennost. Není naší vinou, že Česko i další státy v Evropě prožívají kvůli agresi Ruska vůči Ukrajině, jaderným hrozbám a následným energetickým dopadům jednu z nejsložitějších krizí za poslední desetiletí.

Není naším záměrem malovat skutečnost černě, jsme pouze jejím zrcadlem. A velmi poctivě se snažíme, aby zaznívaly i hlasy pozitivní, informace měly kontext a hloubku. Do vysílání například zařazujeme prvky tzv. solutions journalismu, tedy příspěvky ukazující možná pozitivní řešení, máme řadu dalších pořadů (Zaostřeno, Řečí peněz aj.), které klidným a věcným způsobem popisují, co je příčinou současné ekonomické a energetické krize. Aktivně také pracujeme se sociologickými výzkumy projektu „Česko 2022. Život k nezaplacení“, které dávají současné ekonomické problémy do kontextu a zbavují je tak negativních konotací.

Pevně věřím, že naši snahu postupně doceníte, Váš apel na kvalitu, vyváženost i střízlivost bereme velmi vážně.

S pozdravem

Ondřej Suchan
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Mgr. Pazderka Josef, MSc.
šéfredaktor ČRo Plus

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio