Stížnost posluchačky Z. Herzogové ohledně vysílání ČRo Dvojka (květen 2017)

31. květen 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 31. 5. 2017

Text stížnosti

Vážená rado,

Nejsem spokojená s vysíláním českého rozhlasu, konkrétně dvojky. V poslední době jsem znechucená a toto vysílání bych charakterizovala jako trapnou nechutnou nudu.

Konkrétně mě znechutily tyto zprávy:
Upalování, věšení a utloukání chrtů ve Španělsku po dostihové sezóně.
Tření štik, při nichž se samečkům zaživa rozřezávají břicha a mlíči se krájí na malé kousíčky.
Možná jsou tyto zprávy pravdivé, ale opravdu si myslíte, že posluchače tyto zprávy nějak obohatí a že bychom se bez nich neobešli? Málem jsem se při poslechu pozvracela.

Korunou bylo dnešní vysílání pro děti Andersenovská noc. Nic jiného než trapná nuda a to tam naštěstí nebyl Ušoun Rušoun.

V rozhlase bych ráda poslouchala pohádky, hry, příběhy, vzdělávací pořady, živé diskuse atd.

To tam ale není.

S pozdravem

PhDr. Zuzana Herzogová,. CSc.

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní doktorko,
Rada Českého rozhlasu obdržela Vaši stížnost a o vyjádření požádala ředitelku programu Evu Hazdrovou Kopeckou. Její pohled na danou věc přikládáme k této odpovědi.
Délka a obsah jejího vyjádření naznačuje, že Vámi položené otázky "nespadly pod stůl". Rada Českého rozhlasu pravidelně zadává nezávislé odborné analýzy na vybraná témata. Zhruba před rokem vznikla analýza vybraných pořadů Českého rozhlasu Dvojka, kterou můžete najít zde (http://media.rozhlas.cz/_binary/03588581.pdf). Následovala její veřejná prezentace se spoustou zajímavých názorů a pohledů, jejíž záznam si lze poslechnou na http://www.rozhlas.cz/rada/tiskovezpravy/_zprava/nahravka-verejne-prezentace-dvou-nezavislych-analyz-vysilani-cro-25-5-2016-ke-stanici-dvojka-a-k-tematu-uprchlicke-krize--1617756.

Děkujeme za Váš zájem o Český rozhlas.
S pozdravem jménem Rady ČRo

Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážená paní doktorko,

děkuji Vám za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu, jehož projevem je i ona kritická výtka týkající se hned několika aspektů našeho vysílání. Z tónu Vašeho psaní je evidentní Vaše rozladěnost, a ta mě samozřejmě mrzí, zároveň jsem ale ráda, že vedle kritiky píšete o tom, co byste si v Českém rozhlasu (na stanici Dvojka) představovala jako sobě blízký program.

Dovolte mi pokusit se reagovat a začít onou kritickou částí: kritizujete-li obsah zpráv (škoda, že jste neuvedla, kdy mělo k vysílání Vámi problematizovaných informací dojít, pravděpodobně se jednalo o zpravodajskou relaci?), je zcela zásadní Vaše poznámka „Možná jsou tyto zprávy pravdivé“. Ano, za pravdivostí informací, jež od nás k posluchačům odcházejí, si stojíme nejen proto, že jde o jeden ze základních kamenů Zákona o ČRo i Kodexu ČRo. Jinou otázkou je, že výběr těchto zpráv (pravděpodobně editora Dvojky, který vybíral z příspěvků připravených Zpravodajstvím ČRo) nekonvenuje Vaší představě o obsahu vysílání té či oné stanice, v tom či onom pořadu, v tom či onom čase. Věřte mi, velmi ráda bych připravovala jakési „rádio dobrých zpráv“, a snad by mělo i posluchačskou odezvu, ovšem my – a to každá jednotlivá stanice Českého rozhlasu – jsme stále médiem veřejné služby, tudíž musíme přinášet pravdivý a ucelený obraz dění kolem nás. Je mi líto, že se ve světě dějí nepěkné věci, že se neubližuje jen zvířatům, ale také lidem, dokonce dětem (!), leč i takovou realitu reflektujeme. Rozhodně si však dáváme pozor na to, aby právě tyto tváře dnešního světa nebyly v blízkosti pořadů určených dětem, aby nevybočily ze zpravodajských resp. publicistických formátů jim určených. Pokud se tak v tomto případě stalo, je mi to líto.

Letošní Andersenovská noc zaznamenala u cílové skupiny Rádia Junior (3 - 12 let) velmi pozitivní ohlas, kvitovali jsme hojnou účast v soutěžích i řadu ex post reakcí na vysílání. Nepotěšili jsme ale jen děti, následující ohlas nám poslal evidentně dospělý posluchač: „Vážení moderátoři, udělali jste mi ohromnou radost. Miluju Máky, Hop - Trop i samotného Samsona, miluju pana Josefa Dvořáka, vždyť jsem na jeho hlase vyrůstal! Vaše rádio Junior poslouchám za volantem autobusu pravidelně a dnes bych si nejraději prodloužil směnu, abych mohl poslouchat až do půlnoci. Jen mě mrzí, že nemohu soutěžit. :) Děkuji Vám, duší kluk nafurt, Zdeněk.“ Bohužel nemůžeme se vždy strefit do vkusu všech, jak vidíte, na jeden pořad přicházejí mnohdy zcela protichůdné reakce, prostě proto, že každý z nás má své preference, své představy, své požadavky. Opět mohu jen konstatovat, že mě mrzí, že jsme se Andersenovskou nocí s těmi Vašimi minuli.

A na závěr k Vašim dvěma finálním větám: „V rozhlase bych ráda poslouchala pohádky, hry, příběhy, vzdělávací pořady, živé diskuse atd. To tam ale není.“ Zde s Vámi, ač nerada, nemohu souhlasit. Troufnu si tvrdit, že nabízíme všechny zmíněné formáty a pořady, a to prostřednictvím našich 22 celoplošných, speciálních a regionálních stanic (včetně řady služeb na internetu a v dalších nových médiích), vysílajících pro široké publikum od dětí po seniory 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

Dokonce jsem přesvědčena, že to vše obstarává i samotná Dvojka. Přesto uvádím i příklady dalších stanic sekce Programu ve zmíněných oblastech, jež jsou Vám blízké:
* pohádky (ČRo Dvojka denně v Klubu Rádia Junior v čase 19-20, včetně repríz i premiér pohádek Hajaji; nedělní pohádka vždy ve 13 hodin + Rádio Junior denně 6 pohádek v pravidelných časech, dvě “velké” – hodinové ad.)

* hry (ČRo Dvojka sobota 13:04 Hra pro celou rodinu, neděle 13:04 Pohádka/pohádková hra, neděle 20:00 rozhlasová hra + ČRo Vltava – úterý 21:30 Klub rozhlasové hry, čtvrtek 20:00 Hra pro tento večer, sobotní 14:00 Rozhlasové jeviště ad.)

* příběhy (ČRo Dvojka – denně po-pá četba ve 20:00 a 22:00, denně po-pá Příběhy slavných v dopoledni, v sobotu 20:00 Vypravěči, v sobotu ve 22:00 povídka, sobotní dokumenty – lidské osudy a příběhy zejména v řadě Dobrá vůle, Ještě to mám schovaný – příběhy lidí i věcí v sobotu v 9:30, většina nedělních večerních dokumentů ve 22 hodin… + ČRo Vltava mj. předpolední Osudy, podvečerní Četba na pokračování, sobotní Víkendová příloha, povídky moderní i klasické…)

* vzdělávací pořady (ČRo Dvojka – denně po-pá 18:30 řada o historii včetně cyklů Jak to bylo doopravdy, Historie českého zločinu, Stopy, fakta, tajemství, Toulky českou minulostí, Osudové ženy, v dopoledních i odpoledních blocích namátkou seriály Tajemná místa našich měst, Poklady Národního divadla, Nové knihy a audioknihy, Poradna, Kalendárium, Slovo nad zlato… Sobotní Meteor v 8:04, nedělní Na návštěvě u Karla Čapka v 10:30… Je toho opravdu mnoho. Na další stranu by pak vyšly vzdělávací pořady na ČRo Vltava nebo na ČRo Plus)

* živé diskuse (ČRo Dvojka – denně v 8:30 a 20:30 Jak to vidí, denně hosté v dopoledni i odpoledni s Dvojkou, denně Host do domu v 11:04, denně v 16:04 Káva o čtvrté, denně Noční mikrofórum ve 22:30; sobotní Tobogan v 11:04 – živě ze studia S1, sobotní a nedělní Stříbrný vítr v 17:05… )

Pro zajímavost seznam našich hostů z uplynulých tří týdnů v Hostu do domu resp. Nočním mikrofóru, abych ilustrovala šíři oblastí, v nichž se mj. pohybujeme:

14. týden: 3. - 9. 4.

Host do domu: Gábina Páralová, módní návrhářka; Vladimír Holomek, kameraman; Jiří Hošek, zpravodaj ČRo ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska; Václav Fořtík, výkonný ředitel Centra nadání; Prof. Mudr. Robert Lischke, přednosta největšího pracoviště hrudní chirurgie v ČR

Noční Mikrofórum: Ivana Andrlová, herečka; Miroslav Myška, fotograf a cestovatel; Milan Býček, filmový architekt; Ivana Leidlová, zakladatelka a ředitelka neziskové organizace Zámek Liteň, výkonná ředitelka Festivalu Jarmily Novotné; Petr Štěpánek, herec; Libor Vaculík, choreograf a režisér; Petra Lazáková, Mudr. Dalibor Stozsek, DORRA – Doctors for Africa and Asia

15. týden: 10. - 16. 4.

Host do domu: Karel Špalek, režisér; Jana Švandová, herečka; Jiří Hošek, zpravodaj ČRo ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska; Prof. MUDr. Ctibor Povýšil, DrSc., patolog; Prof. MUDr. Jaroslav Michálek, Ph.D., buněčná terapie;
Noční Mikrofórum: Jan Žamboch, muzikant, textař, lesník, lídr formace Žamboši; Jan Fatka, římskokatolický kněz, karmelitán, nemocniční kaplan; Prof. Jan Sokol, filozof; Lukáš Krpálek, olympijský vítěz, reprezentant České republiky v judu; Blanka Bohdanová, herečka a malířka; Boris Jirků, malíř, sochař, ilustrátor, pedagog; Daniela Bláhová, předsedkyně organizace ROSKA

16. týden: 17. - 23. 4.
Host do domu: ilustrátorka Tereza Říčanová; fotograf Robert Vano; redaktor, moderátor ČT Daniel Takáč; Lilia Khousnoutdinova, zakladatelka české větve spolku Přátelé Bhútánu; sběratel rytin a litografií s motivy Krkonoš Petr Bergmann

Noční Mikrofórum: Živana Vajsarová, choreografka, taneční pedagožka, umělecká vedoucí tanečního souboru Jaro; Dana Morávková, herečka a choreografka; Lenka Pospíchalová, bývalá národní ředitelka SOS dětských vesniček a současná pěstounka tamtéž; Šárka Krejčová, redaktorka dětské literatury; Lukáš Pollert, lékař, bývalý vodní slalomář, kanoista, zlatý a stříbrný na OH; Majka Hodaňová, hrdinka dokumentu Hlasy, které slyším

A to jsou toliko dva z dlouhé řady dalších diskuzních, „vyprávěcích“ či „příběhových“ pořadů.

Vážená paní doktorko, zmínila jsem se jen o některých (a výlučně slovesných) pořadech, které by, myslím, mohly vyhovovat Vašim představám, a velmi doufám, že si je u nás najdete, že Vás jimi zaujmeme a potěšíme. Vždyť smyslem veškerého našeho konání není nic jiného, než právě informovat, povznést, pobavit i potěšit. Věřím, že ČRo Dvojka umí takový obsah připravit, denně jej posílá k několika stovkám tisíc posluchačů, a já bych si velmi přála, aby oslovil i Vás.

Ještě jednou děkuji za Vaše psaní, přeji Vám vše dobré a radost z poslechu především

Mgr. Eva Hazdrová Kopecká
ředitelka Programu

autor: kob
Spustit audio