Stížnost posluchačky V. Otavské na změny náboženského vysílání (únor 2015)

25. únor 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 2. 2015

Text emailové stížnosti

Vážené dámy a vážení panové,
dovolte mi, abych se na Vás obrátila s připomínkou, názorem.
Dnes jsem se dočetla o plánovaném ukončení oblíbené řady Glos Dominika Duky. Dle mého názoru se jedná o jeden z nejhodnotnějších pořadů českého rozhlasu, jakkoliv nepatrný je svým rozsahem. O pořad, který mnoha posluchačům bude chybět. Jeho plánované zrušení vnímám jako další ústupek směrem k povrchnosti, plytkosti, hlouposti.
Vás se pochopitelně nemohu zeptat, co vede ředitele ČR k tomuto nevhodnému, hloupému kroku. Ale ptám se, co si o rozhodnutí myslíte a zda mu chcete a můžete zabránit.
Děkuji předem za odpověď.
S přáním všeho dobrého do nového roku,
V. Otavská

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Otavská,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Váš dopis z 30. 12. 2014.

Většina členů Rady ČRo není toho mínění, že by programová změna, kterou zmiňujete, byla nutně „dalším ústupkem směrem k povrchnosti, plytkosti, hlouposti“, jak uvádíte. Jak asi víte, ČRo se například snaží rozvíjet svou stanici Český rozhlas Plus, která by měla směřovat právě opačným směrem, než jak se obáváte. A co se týká duchovních pořadů: velké množství jich ‒ již dlouhou dobu ‒ nabízí například celoplošná stanice ČRo Vltava.

Český rozhlas prodělává od roku 2011 významné organizační, programové a další změny, které se nutně dotkly i náboženského vysílání ČRo. Rada ČRo je posuzuje v souladu s Ústavou ČR, zákonem o ČRo a Kodexem Českého rozhlasu a totéž požaduje a i od Českého rozhlasu.
Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytl je Mgr. René Zavoral, programový náměstek Českého rozhlasu, a učinil tak značně podrobně.
RČRo toto vyjádření na své veřejné schůzi dne 25. února 2015 vzala na vědomí. Text připojujeme v příloze.

Vážená paní Otavská, děkujeme Vám za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu. Věříme, že si v jeho nabídce najdete „své pořady“ například mezi těmi, které zmiňuje programový náměstek Českého rozhlasu Mgr. René Zavoral ve zmíněném vyjádření.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Český rozhlas se jako médium veřejné služby musí vyvíjet, reagovat na nové skutečnosti, nabízet posluchačům nové podněty. Čas od času tak musí nutně přistoupit ke změnám, které jeho vysílání promění. Český rozhlas tak pravidelně zařazuje do svého programu nové pořady či upravuje vysílací schéma těch stávajících. Všechny tyto kroky jsou vedeny pouze snahou o to, aby vysílání Českého rozhlasu bylo kvalitní, vyvážené a plnilo dobře svou veřejnoprávní roli.
Po řadě let musel Český rozhlas přistoupit také ke změnám ve vysílání pořadů o víře a etice a na rok 2015 sestavil zcela novou koncepci. Důraz v ní chce klást především obecně na spirituální a etická témata. Bude se snažit posluchače zorientovat v morálních dilematech dnešní doby, jeho zakotvení v nesporných hodnotách naší civilizace.
Pořady budou mít ambici k dialogu, přesahům a společenským reflexím. Typická pro ně bude žánrová pestrost. Podkladem pro tyto změny byl mimo jiné průzkum Evropské vysílací unie (EBU) mezi 25 veřejnoprávními a národními vysílateli z Evropy. Dne 29. 10. 2014 vzala na vědomí informaci o koncepci náboženského vysílání Rada Českého rozhlasu.

Nová koncepce přináší řadu nových prvků, nové pořady - například na regionálních stanicích si budou moci posluchači naladit „Mezi nebem a zemí“, nový magazín o víře a spiritualitě v souvislostech. Dvojka bude zase v neděli vysílat speciální formát pořadu „Jak to vidí“.
S kardinálem Dominikem Dukou jsme se přátelsky rozloučili a dohodli se, že po čtyřech letech přestaneme do programu zařazovat jeho pravidelné glosy. V regionálním pořadu Mezi nebem a zemí však bude Český rozhlas každý týden vysílat zamyšlení, jejichž autory budou regionální duchovní. Jednotlivé osobnosti se zde budou střídat. Stejně tak počítáme s tím, že bude k účinkování ve svátečním nedělním „Jak to vidí“ osloven i kardinál Dominik Duka.

Mezi důležité změny patří přesun přímých přenosů bohoslužeb ve stejném čase (neděle 9:00 – 10:00) z Dvojky na Vltavu, kde se stanou součástí nedělního bloku. Nebude se již vysílat Křesťanský týdeník na Radiožurnálu, nový magazín o víře a spiritualitě v souvislostech s názvem Mezi nebem a zemí si však mohou posluchači naladit ve stejnou dobu (sobota 9:00 – 10:00) na regionálních stanicích ČRo.

Radiožurnál také nebude vysílat Doteky víry. S moderátorkou Evou Hůlkovou a jejími hosty se však budou posluchači dál setkávat v nedělních Hovorech na ČRo Plus (neděle 22:10).
Na Vltavě se uzavře nedělní řada Slovo mezi nebem a zemí. Dvojka bude místo nedělní bohoslužby vysílat speciální formát pořadu Jak to vidí.
Z nových formátů se na Radiožurnálu objeví dopolední a večerní rozhovory s osobnostmi duchovního světa a morálními autoritami. Několikrát týdně budou do vysílání vstupovat aktuální proudové příspěvky, jako jsou reportáž, krátký rozhovor nebo anketa. Dvojka bude kromě nedělního speciálu „Jak to vidí“ vysílat jednou za dva týdny interaktivní diskusi Kontakt.

Početné zastoupení pořadů o víře a etice zůstane na Vltavě - každý všední den Ranní úvaha, v neděli pak Liturgický rok, Ranní slovo, Duchovní hudba. Na Plusu zůstávají večerní relace Kořeny, Za hranou a jednou měsíčně páteční Zaostřeno. Rádio Wave bude dále vysílat pořad Hergot!, který představuje neortodoxní pohled na duchovní tematiku.
Český rozhlas nadále považuje pořady o víře a etice za důležité pro celkový kontext svého vysílání. Bude jim věnovat péči i náležitou pozornost a podporovat jejich rozvoj a žánrovou pestrost. Zároveň bude usilovat o to, aby oslovily široké množství posluchačů.

Věříme, že naši snahu oceníte a budete nadále patřit mezi posluchače Českého rozhlasu.

Mgr. René Zavoral
náměstek generálního ředitele pro program a vysílání

Spustit audio