Stížnost posluchačky PhDr. Aleny Hanákové na hudební skladbu stanice ČRo Radiožurnál (prosinec 2014)

17. prosinec 2014

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 17. 12. 2014

Text e-mailové stížnosti

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem, proč na stanici Radiožurnál během ranního vysílání každý den musím poslouchat příšerně falešný zpěv (pokud se tomu tak dá říct) Alice Spring a její řadu let staré písničky. Podobně málokterý tón je čistý v podání Ivy Frühlingové, zároveň její písně postrádají hudební nápad a působí velmi fádně. Nechápu, proč aspoň redakce neobměňuje repertoár. Nechápu, kdo za těmito dámami stojí, že hudební redaktor "neslyší" jakou mají intonaci.

To, že Radiožurnál cíleně nevysílá K. Gotta, H. Vondráčkovu, L. Bílou a další, bych snad mohla pochopit, pokud dává přednost původním interpretům.

Ale myslím si, že pro posluchače by bylo přijatelnější poslouchat interprety, kteří zpívají sice převzaté písně, ale čistě a svým zpěvem nepůsobí utrpení svým posluchačům. Samozřejmě, mohu přeladit na jinou stanici, ale na Radiožurnálu mě zajímají zprávy a komentáře, takže nebudu plýtvat časem a před každou písní hledat jinou frekvenci.

Děkuji předem za odpověď

PhDr. Alena Hanáková

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní doktorko,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Váš podnět ze 7. listopadu 2014.

K hudební stránce stanice ČRo – Radiožurnál (a také ČRo Dvojka) Rada ČRo uspořádala dne 1. 12. 2011 veřejný seminář, kde spolu diskutovali odborníci, hudební publicisté a zástupci ČRo. Videozáznam té veřejné debaty je dostupný na internetových stránkách Českého rozhlasu − http://www.rozhlas.cz/rada/seminare/_zprava/videozaznam-seminare-rady-cro-k-hudbe-na-stanicich-radiozurnal-a-dvojka--984174

Věříme, že Vás ta diskuse zaujme. Krátce po ní doznala hudební stránka Radiožurnálu změn, výrazně tehdy ubylo stížností posluchačů. Nicméně Rada ČRo se k tomu tématu jistě opět vrátí. Tím spíše, že v poslední době se opět začínají množit podněty právě k této záležitosti.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytl je Jan Pokorný, šéfredaktor stanice ČRo Radiožurnál.
Rada Českého rozhlasu toto vyjádření na své veřejné schůzi dne 17. prosince 2014 vzala na vědomí. Text připojujeme v příloze.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Radiožurnál je zpravodajská stanice zhruba s polovičním podílem hudby. Denně nás poslouchá cca 850 000 posluchačů. Tedy stejně tolik individuálních vkusů, preferencí, a to vše v kategoriích líbí x nelíbí. Jakkoliv bychom rádi, tak nedokážeme obsloužit všechny. Co tedy zbývá? Zamířit na širší střed. Tak to dělá Radiožurnál, jedna ze stanic Českého rozhlasu. I ostatní stanice mají svůj hudební formát - Dvojka, Vltava, regionální stanice. To je ta širší nabídka, z níž si posluchač určitě vybere. Stojím si za tím, že v uplynulém roce prošla hudební složka Radiožurnálu výraznou obměnou. Nastavili jsme si nové parametry a ty dodržujeme. Vycházíme z profesionálního úsudku redaktorů, intuice a pravidelného dotazování posluchačů. To je případ i Vámi zmiňovaných písní. Podle našeho názoru zapadají do hudebního formátu Radiožurnálu - a z dotazování víme, že mají řadu příznivců. A jako vždy dodávám - nikdy se nemůžeme zavděčit všem.

Jan Pokorný
Šéfredaktor ČRo Radiožurnál

Spustit audio