Stížnost posluchačky P. Peřinové na účast Václava Klause v pořadu Jak to vidí na stanici ČRo Dvojka (květen 2015)

27. květen 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 5. 2015

Text stížnosti

Dobrý den,
tento oblíbený pořad vystoupením V.Klause velmi utrpěl. Bývalý prezident nemá už co říct! Pokud je rozhlas dvojka jiného názoru, tak ztratí posluchače. Rádio má úžasnou možnost – dá se zavřít. Zapomněli jste na jeho amnestii, odmítání stavby Kaplického knihovny (je tu TUNEL Blanka), „otočení“ pera v Chile. Svět se bavil a Česko mělo ostudu, proruský postoj, odmítání jmenovat mladého soudce Langera atd. Jeho poradci (hříčky přírody) Hájek + Jakl další průšvih.
Nechte ho odpočívat v pokoji a už ho nezvěte!
Pavla Peřinová
Kdo je úplatný?
http://www.lidovky.cz/ovlivnoval-duhan-vysilani-pokud-ano-je-cas-uvazovat-o-novem-rediteli-1j7-/zpravy-domov.aspx?c=A150318_111628_ln_domov_ogo

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Peřinová,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost z 19. 3. 2015.

Pro Radu Českého rozhlasu je ve shodě s požadavky zákona o Českém rozhlasu a Kodexu ČRo klíčové, aby podobné pořady ČRo byly pluralitní: aby dávaly prostor širokému okruhu respondentů a pestré škále názorů na důležitá témata. V tomto ohledu jsme na veřejné schůzi 27. 5. 2015 diskutovali s vedením Českého rozhlasu a k dané problematice se určitě vrátíme. Rada ČRo hodlá v blízké budoucnosti zadávat nezávislé odborné analýzy vysílání Českého rozhlasu a že možné, že se i touto formou zaměříme na pořad stanice ČRo Dvojka „Jak to vidí“.
Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Ing. Miroslav Dittrich, šéfredaktor stanice ČRo Dvojka. Rada Českého rozhlasu toto vyjádření vzala na vědomí na své veřejné schůzi dne 27. května 2015.
Vážená paní Peřinová, děkujeme Vám za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Český rozhlas je veřejnoprávní médium, které dává prostor různým názorům. Pořad „Jak to vidí“ vysílá Český rozhlas Dvojka pravidelně od pondělí do pátku a v neděli od 8:30 hodin. Hosty jsou uznávané osobnosti z nejrůznějších oblastí, které komentují aktuální dění ve světě, ve svých oborech, ale hovoří i o vztahu k věcem všedním. Václav Klaus byl deset let prezidentem České republiky, proto se ČRo domnívá, že i on má právo sdělit svůj názor.

Miroslav Dittrich
šéfredaktor Dvojky

autor: kob
Spustit audio