Stížnost posluchačky P. Lhotákové ohledně redaktora J. Kroupy (únor 2018)

28. únor 2018

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 2. 2018

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní ředitelko,
Rada Českého rozhlasu Vám děkuje za Váš podnět, o vyjádření jsme prostřednictvím generálního ředitele požádali příslušného zástupce vedení Českého rozhlasu. Poskytl ho ředitel Zpravodajství ČRo Jan Pokorný a najdete ho v příloze této odpovědi.
Rada Českého rozhlasu v tuto chvíli nemá žádné informace o trestních oznámeních v kauze, kterou zmiňujete. A je pouze na dotčených osobách, zda proti reportážím chtějí postupovat právní cestou.
Nicméně radní Českého rozhlasu nesouhlasí s tvrzením ředitele Jana Pokorného, že „v našich reportážích jsme netvrdili, že pan Večeřa konkrétně zneužil postavení ve finanční správě a vynášel tajné dokumenty“. V článku na serveru www.irozhlas.cz nazvaném „Policisté sbírali kompro materiály na Chovance a Tuhého. Předávali je novináři Přibilovi“ z 29. června 2017 se uvádí: „Právě Večeřa spolu se Stanislavem Hájkem nosili Přibilovi materiály, které on poté nosil k Andreji Babišovi.“ Z tohoto důvodu se Rada Českého rozhlasu s uvedeným tvrzením neztotožňuje.

S přátelským pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

v našich reportážích jsme netvrdili, že pan Večeřa konkrétně zneužil postavení ve finanční správě a vynášel tajné dokumenty.

Plukovník policejního prezídia B. Šabršula ale popsal, že skupina využila finanční správy, aby získala přístup k neveřejným dokumentům. Kdo přesně byl tím člověkem, který zneužil svého postavení, by měly zjistit orgány činné v trestním řízení.

My jsme upozornili na princip tak, jak ho popsal policejní důstojník.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio