Stížnost posluchačky ohledně změn na stanici ČRo Dvojka (květen 2019)

29. květen 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 5. 2019.

Text stížnosti

Vaše inovátorské změny jsou jedna velká katastrofa. I když odpovídám vaší cílové skupině, nutí mě to bohužel dosud úžasnou Dvojku přeladit. Ranní vysílání s panem Kovarikem, milým, vtipným a s osobitým humorem laskavým moderátorem, jste nahradili monotónním, podprůměrným panem Gondikem, jaká to hrůza! Halina Pawlowska, po které už na jiných rozhlasových stanicích nestekne ani pes, se tu stává hvězdou? Porady s Jiřím Černým hledám marně a Láska za lásku mění svůj vysílací čas až od 21 hod. Tereza Kostková není opravdu změnou k lepšímu. Celá rodina jsme s Dvojkou vstávali a večer šli spát a to pěkných par let. Nezlobte se, ale blížíte se komerci, vyhraněnost a cilenost na náročnějšího diváka se změnila na komerci. Děkuji, ale tohle opravdu ne! Vaše již bývalá posluchačka.

Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní posluchačko,

jménem Rady Českého rozhlasu Vám děkuji za podnět, ve kterém vyjadřujete souhlas s názorem další z posluchaček rozhlasové stanice Dvojka v portfoliu ČRo.

Dovolte, abych připomněla, že příslušný Zákon o ČRo, který Radu  kvalifikuje jako orgán kontrolní a nikoli manažerský, nepřísluší vstupovat přímo do obsahu vysílání, pokud neporušuje Kodex ČRo, ani zmíněný zákon. A tím se žádná z okolností, proti kterým se vymezujete, nevyznačuje.

Přesto změny ve vysílání Dvojky sledujeme, ale poskytujeme zodpovědným pracovníkům čas, aby se opakovaně ve statistikách poslechovosti a dalších ukazatelích vyjevilo, zda stanice jde správným či mylným směrem. Zároveň Vám, vážená paní posluchačko, mohu sdělit, že k dílčím korekcím ve vysílání již dochází a například hudební publicista Jiří Černý získal prostor na artové stanici ČRo Vltava.

S úctou,

Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Spustit audio