Stížnost posluchačky ohledně rozhlasového poplatku (listopad 2019)

27. listopad 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 11. 2019.

Text stížnosti

Vážená Rado Českého rozhlasu,
obracím se na vás se stížnosti ohledne udělení prirazky za neohlaseni změn. Vše začalo upomínkou, kterou jsem obdržela od Českého rozhlasu pro údajně neplacení rozhlasových poplatku ve výši Kč 1350,—. Dne 4.zari 2019 jsem volala na infolinku Českého rozhlasu, kde mi bylo sděleno, ze opravdu dlužím a mám upomínku neprodleně uhradit. Učinila jsem tak okamžitě. Až po uhrazení jsem zjistila, ze poplatky pravidelně hradim trvalými příkazy ze svého bankovního účtu ovšem pod jiným variabilním symbolem (8720795600) než na jaký byla vystavena upomínka (8712890451). Znovu jsem volala na infolinku, jak zažádat o vracení přeplatku a sjednat nápravu. Ještě tentýž den jsem odeslala zadost o jeho vracení a nahlásila odhlášení jedné z evidenci. Dne 1.10.2019 mi přišla odpověď,ze mi Česky rozhlas přeplatek vrátí, nicméně mi zároveň ukládá prirazku 1000,— Kč za neohlaseni změn ve lhůtě. Tato situace je nešťastná z několika důvodu. Ano,zvolila jsem chybný formulář a místo změny formy placeni jsem zřejmě vyplnila znovu přihlášku. Nicméně jsem poplatky vzdy řádně a včas platila a Česky rozhlas mě tak prakticky uvedl v omyl, ze jsem dlužník a to nejen v upomínce, ale také při ověření na infolince. Přitom jsem řádně platila... Dle zákona vede evidenci poplatku přece Česky rozhlas. Má reakce byla v chybně zvoleném formuláři,nicméně se nejednalo z me strany o nečinnost ve změnách. Proto Vás tímto zadám o odpuštění prirazky. Dnes mi na účet Česky rozhlas vrátil Kč 440,—. Aktuálně jsem na rodičovské dovolené,každá koruna je pro mne dobra. V mem jednání nebyl absolutně žádný záměr vyhnout se placeni nebo oznámení změn. Dekuji za individuální posouzení


Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní posluchačko,

jménem Rady Českého rozhlasu Vám děkuji za Váš podnět, který jsme prostřednictvím vedení ČRo předali k odbornému vysvětlení.

Dovoluji si jej k tomuto dopisu připojit a vyjádřit naději, že jej budete považovat za dostačující.

S úctou,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření Vedení ČRo

Ke stížnosti, kterou obdržela Rada Českého rozhlasu dne 4. 10. 2019 od posluchačky ve věci odeslané upomínky ze dne 23. 8. 2019 a následného vystavení zákonné přirážky ve výši 1.000,- Kč z důvodu nedoplatku na rozhlasovém poplatku Vám sděluji následující.

Český rozhlas je povinen postupovat v souladu se zákonem č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „Zákon“).

Posluchačka, s datem narození 6. 9. 1982, se přihlásila na České poště pod spojovacím číslem SIPO 8002944500 (nový variabilní symbol přidělený Českým rozhlasem 8712890451) k hrazení rozhlasového poplatku dne 31. 10. 2007 s povinností platit od listopadu 2007 na adrese Přeloučská 211, 530 06, Pardubice (dále jen „VS 1“). Na tomto VS 1 byly rozhlasové poplatky hrazeny do září 2017.

Dne 29. 4. 2016 byla na základě dat poskytnutých od dodavatele zajišťující dodávku elektřiny odběratelům elektrické energie zaslána Výzva odběrateli elektřiny dle § 3 odst. 4 Zákona (dále jen jako „Výzva“) posluchačce na adresu odběrného místa Gagarinova 381, Pardubice, 530 09, kterou byla vyzvána k zaslání přihlášky do evidence poplatníků rozhlasového poplatku nebo k zaslání čestného prohlášení, že nevlastní, nedrží, ani z jiného právního důvodu neužívá rozhlasový přijímač, jelikož tato adresa odběrného místa nebyla vedena v evidenci jako plátce rozhlasového poplatku. Dne 4. 5. 2016 v reakci na Výzvu provedla posluchačka přihlášku nového poplatníka a od uvedeného data rovněž začala hradit rozhlasové poplatky ve zvolené pololetní periodicitě, a to pod VS 8720795600 (dále jen „VS 2“).

Poslední platbu pod VS 1 obdržel Český rozhlas v září 2017. Od té doby nebylo na tuto evidenci nic hrazeno, aniž by však došlo k odhlášení z evidence poplatníků rozhlasového poplatku. Poplatník má v souladu § 8 odst. 8 Zákona povinnost odhlásit se z evidence poplatníků rozhlasového poplatku, pokud naplní některou ze skutečností uvedených v tomto ustanovení, a to do 15 dnů ode dne, kdy nastaly skutečnosti odůvodňující odhlášení. Je zcela na poplatníkovi rozhlasového poplatku, aby postupoval v souladu s § 8 odst. 8 Zákona. V tomto případě měla tedy paní posluchačka provést odhlášení evidence pod VS 1 do 15 dnů ode dne přihlášení evidence pod VS 2.

Jelikož VS1 byla stále aktivní a současně nedocházelo k hrazení rozhlasového poplatku ani k odhlášení z evidence poplatníků, byla dne 4. 9. 2019 posluchačce odeslána upomínka na částku 1.350,- Kč za dlužné rozhlasové poplatky. Úhradu těchto dlužných rozhlasových poplatků obdržel Český rozhlas dne 5. 9. 2019. V následné komunikaci, kterou posluchačka s Oddělením evidence rozhlasových poplatků vedla, požadovala vrácení částky 1.350,- Kč zpět s odůvodněním, že částku 1.350,- Kč na základě upomínky uhradila omylem. Posluchačka rozporovala neoprávněně účtované předpisy rozhlasových poplatků u evidence VS 1 a sdělila, že rozhlasové poplatky řádně a nepřetržitě hradí u evidence VS 2 a evidenci VS 1 zapomněla odhlásit.

Po přezkoumání případu dospělo Oddělení evidence rozhlasových poplatků k závěru, že u evidence pod VS 2 byly poplatky řádně hrazeny a u evidence pod VS 1 byly naplněny obě podmínky stanovené v § 9 odst. 3 Zákona (nesplnění povinnosti podle § 8 odst. Zákona, tj. neodhlášení, a současně neplacení rozhlasového poplatku), a proto bylo rozhodnuto o vrácení přeplatku 1.350,- Kč paní posluchačce, ale současně s tím byla následně u předmětné evidence vystavena zákonná přirážka ve výši 1.000,- Kč podle § 9 odst. 3 Zákona. Po vzájemném započtení uhrazené pohledávky a vystavené přirážky byla zbývající část ve výši 350,- Kč poukázána posluchačce zpět na její bankovní účet. (Ve skutečnosti byla na účet poukázána částka o 90,- Kč vyšší, tj. celkem 440,- Kč, a to z důvodu, že na evidenci pod VS 2 byl evidován přeplatek ve výši 90,- Kč, který Český rozhlas posluchačce vrátil spolu s částkou 350,- Kč).

Český rozhlas odhlásil domácnost posluchačky pod VS 2 z evidence poplatníků rozhlasového poplatku na základě odhlášky, kterou zaslala Českému rozhlasu  dne 4. 9. 2019. Český rozhlas postupoval v souladu s § 7 odst. 5 Zákona, který stanoví, že poplatník je povinen hradit poplatky i za měsíc, ve kterém provedl odhlášení z evidence poplatníků rozhlasového poplatku.

Paní posluchačka tedy byla v období 06/2016 – 09/2019 vedena v evidenci poplatníků rozhlasového poplatku v souladu se Zákonem a rozhlasové poplatky za domácnost pod VS 2 hradila v souladu se Zákonem. Český rozhlas nemá žádný zákonný důvod, který by jej opravňoval vrátit posluchačce již uhrazené rozhlasové poplatky za domácnost vedené pod tímto VS 2.

Český rozhlas bohužel nemá žádné zákonné možnosti zjišťovat a ověřovat, zda má evidovaný poplatník dvě evidence z důvodů nesplnění jeho zákonných povinností nebo zda mají tyto evidence jiný důvod a právě pro tyto účely je Zákonem stanovena oznamovací povinnost poplatníka tyto informace Českému rozhlasu sdělovat. Vzhledem k tomu, že posluchačka nesplnila svou povinnost a neodhlásila se z evidence poplatníků rozhlasového poplatku pod VS 1, a současně přestala platit rozhlasové poplatky u této evidence, byla jí vystavena přirážka ve výši 1.000,- Kč, a to plně v souladu se Zákonem.

S pozdravem

Bc. Kateřina Dlesková
vedoucí Oddělení evidence rozhlasových poplatků

Spustit audio