Stížnost posluchačky ohledně rozhlasové hry vysílané dne 6. 6. 2020 (červenec 2020)

22. červenec 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 22. 7. 2020.

Text stížnosti

Ještě donedavna jsem se domnivala, ze sobotni odpoledne po obědě běží tradičně rozhlasová hra pro děti a mladež - vždycky jsem se těšila a zpravidla jsem nebyla zklamaná. Ovšem dnes jsem nevěřila svým uším - jestli tohle vysílá Český rozhlas v sobotních odpolednich hodinách, tak to naprosto nechápu a ptám se zcela korektně, kdo za to je zodpovědný - nechávám stranou fakt, proč se na něco tak perverzního vůbec točí a vysílá do éteru. Pokud si tvůrci brněnského divadla myslí, ze je to umění je to jejich věc a věc jejich divaků,ale pouštět něco takového v sobotu odpoledne na veřejnopravním rozhlase je odporné

Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní posluchačko,

Rada Českého rozhlasu děkuje za Váš podnět. O stanovisko jsme požádali ředitele Programu Českého rozhlasu Ondřeje Nováčka a jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

Radní Českého rozhlasu považují vysvětlení Ondřeje Nováčka za fundované a vyčerpávající.

Přejeme si, abyste bez ohledu na Vaši stížnost, zůstala posluchačkou některé ze stanic Českého rozhlasu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
místopředseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

hra „Justýna aneb Maléry ctnosti“ byla uváděna v řadě Hra na sobotu, hry pro mládež uvádí stanice Dvojka nepravidelně v řadě určené pohádce (v neděli po 13. hodině), děti a mládež mají své speciální vysílání na Rádiu Junior.

Hru jsme zařadili k výročí narození Donatiena Alphonse Françoise markýze de Sade. Přestože je širší veřejnosti známý spíše variováním jeho jména a pikantními historkami, jedná se o významného literáta a filosofa, jehož práce patří do kanonu klasického vzdělání. Jeden z jeho námětů byl ve hře volně zpracován přední osobností současného českého divadla, vysokoškolským profesorem Milošem Štědroněm.

Rozumím tomu, že hra nemusí tematicky vyhovovat všem posluchačům. Z tohoto důvodu je dílo nejen v audioarchivu, ale i ve vysílání opatřeno úvodem hlasatele informujícím o jejím charakteru. Součástí rozhlasové verze je navíc ještě historický úvod, ve kterém padají falešné mýty o životě a tvorbě Donatiena Alphonse Françoise markýze de Sade a je uváděn již naznačený kontext a význam autora i díla. Domnívám se proto, že pro posluchačský komfort díla jsme udělali maximum. Důležité je ovšem zmínit i to, že tématem, výrazivem ani zpracováním se však nijak nevymyká jiným pořadům. Samotný záznam hry pochází již z roku 1992, od té doby se stal takřka klasickým dílem současné české dramaturgie, byl opakovaně uveden v divadle a rozhlas hru uváděl již po šesté.

Je nám líto, že pro Vás uvedení konkrétně tohoto dílo nebylo posluchačsky příjemné. S ohledem na výše uvedené jsme ale přesvědčení, že i tato nabídka patří do širokého spektra pořadů, které veřejnoprávní médium chce a má přinášet. Věříme, že si z naší další nabídky vyberete hry a pořady, které Vás zaujmou v dobrém, a zachováte nám svou přízeň.

S pozdravem

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Programu Českého rozhlasu

Spustit audio