Stížnost posluchačky ohledně poslechu ČRo ve formátu MP3 (listopad 2021)

24. listopad 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 11. 2021.

Text stížnosti

Dobrý den,

byla jsem spoustu let každodenní věrnou posluchačkou českého rozhlasu, ale protože jezdím denně dvě hodiny na kole do práce, chodím se psy na procházku apod., stahovala jsem si vybrané pořady každý den na MP3. Velice mě zklamal postup českého rozhlasu, který se asi nejvíc dotkl věrných a poctivých posluchačů jako jsem já. Je mi z toho smutno, nemám čas a možnost si doma většinu mých oblíbených pořadů pouštět a hodně mi to změnilo můj život. Hodně mě to mrzí.

Vaše posluchačka


Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní posluchačko,

děkujeme za Váš dotaz týkající se stahování rozhlasových pořadů ve formátu MP3. O vyjádření jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, poskytl ho ředitel Nových médií Jiří Malina.

Radní si jeho stanovisko prostudovali, považují ho za fundované a vyčerpávající. Připojujeme ho jako přílohu této naší odpovědi.

Doufáme, že ředitelem Jiřím Malinou navržený postup pro poslech pořadů Českého rozhlasu využijete.

S pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážená paní posluchačko,

dovolte, abych reagoval na Vaši stížnost zaslanou Radě Českého rozhlasu.

Český rozhlas nabízí možnost poslechu svého audio obsahu na internetových stránkách od roku 2004. Z počátku neuměly webové stránky audio obsah přehrát, a proto nebyla jiná možnost, než stáhnout si samotný MP3 soubor a ten si pak na svém počítači spustit v lokálním multimediálním přehrávači. Tato situace se postupně měnila a webové stránky na celém internetu byly doplněny o přehrávače, které umožnovaly audio spustit přímo na stránce. Nebylo tak nutné pracně si audio stahovat, ukládat a pak je spouštět. V současné době se již stahování ze stránek nepoužívá. Touto cestou se vydal i Český rozhlas, ale samozřejmě také ostatní mediální domy po celém světě včetně např. BBC nebo dalších veřejnoprávních rádií.

Odebrání možnosti stáhnout si audio soubor na lokální disk počítače nebo do mobilního telefonu samozřejmě neznamená, že není možnost poslechnout si audio bez připojení k internetu. Taková možnost je v mobilní aplikaci mujRozhlas. Stačí u vybraného audia kliknout na ikonku tří teček a vybrat možnost "stáhnout“. Aplikace pak uloží audio do paměti telefonu a pro jeho přehrání již není nutné být online.

Pokud Vám nevyhovuje aplikace mujRozhlas, můžete pro poslech publicistických pořadů Českého rozhlasu využít další aplikace, které jsou v různých formách zdarma k použití. Např. pro operační systém Android lze zdarma využít aplikaci Google Podcasts, kde si můžete vyhledat svoje oblíbené pořady ČRo a ty si stahovat. Obdobná varianta je např. i pro prostředí iOS (iPhone), a to program Apple Podcasts. Operační systém Windows 10 nabízí zdarma aplikace Grover Podcast, kde opět můžete odebírat publicistické pořady. K odběru se přihlásíte pomocí tlačítka subscribe a soubor pak lze stáhnout pomocí tlačítka download.

Pro poslech audio obsahu Českého rozhlasu můžete tedy využít aplikaci mujRozhlas nebo aplikace dalších provozovatelů na internetu. Tyto varianty distribuce jsou obecně běžné a používané napříč internetem a takto svůj obsah nabízejí mediální domy v České republice i v zahraničí.

Takto sepsané informace včetně odkazů na aplikace a webové stránky najdete na této adrese https://rozhl.as/audiosluzby na webových stránkách Českého rozhlasu.

S pozdravem

Jiří Malina
ředitel Nových médií

Spustit audio