Stížnost posluchačky ohledně informací o demonstraci ve zpravodajství ČRo (červen 2019)

25. červen 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 6. 2019.

Text stížnosti

Dobrý den,
velmi mne překvapilo, že o včerejší demonstraci na Václavském náměstí nebyla žádná zmínka ve zprávách, ani na ČR2 ani na ČR1. To jsou nejsledovanější stanice veřejnoprávního rozhlasu a myslím si, že demonstrace s účastí cca 50 000 obyvatel by určitě ve zpravodajství chybět neměla. ČR PLUS událost komentovala, ale není to stanice, kterou by poslouchali všichni občané. Vždycky jsem "bojovala" za nezávislost veřejnoprávních medií a zrovna Český rozhlas jsem považovala za objektivního šiřitele informací. Proto nechápu, proč tomu v tomto případě tak nebylo?
Děkuji za odpověď.

Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní posluchačko,

jménem Rady Českého rozhlasu Vám děkuji za Váš zájem o vysílání Českého rozhlasu a za Váš podnět.

Předali jsme jej vedení Českého rozhlasu k vyjádření, s nímž se ztotožňujeme. Dovoluji si Vám jej k tomuto dopisu připojit.

S úctou,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření Vedení ČRo

Dobrý den,

ČRo Radiožurnál měl v době konání demonstrace na pražském Václavském náměstí reportérku, která živě vstupovala do vysílání a referovala o dění na místě. Zpravodajství přineslo i reakci premiéra Babiše a také materiál na téma, jak o demonstraci referovala některá významná zahraniční média. Informace o této události rozhodně ve zpravodajství ČRo Radiožurnál nechyběla.

ČRo Dvojka vysílá poslední zprávy v 18 hodin, přičemž demonstrace začala v 18:30. Večerní vysílání Dvojky je složeno z repríz pořadů, Četby na pokračování a Nočního mikrofóra, tudíž v něm není prostor pro aktuální zpravodajské vstupy.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Programu

Spustit audio