Stížnost posluchačky O. Trčkové ke zrušení pořadu Literární matiné na ČRo České Budějovice (říjen 2015)

21. říjen 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 21. 10. 2015

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Trčková,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Váš dopis ze 7. září 2015.
Jak jistě víte, regionální vysílání Českého rozhlasu prochází značnými změnami, které souvisejí s projektem, s nímž byl v červenci 2011 zvolen generálním ředitelem Mgr. art. Peter Duhan. Jelikož se jednalo o jednu z časově posledních změn ohlášených zmíněným projektem, Rada Českého rozhlasu si pro komplexnější zhodnocení dopadů programových změn ponechává více času.

Váš podnět pokládáme za důležitý, a to tím spíše, že jej spolupodepsali další lidé významně působící v kultuře Jihočeského kraje. Rada ČRo si k Vaší vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Ing. Zdeněk Duspiva, ředitel ČRo České Budějovice. Text připojujeme v příloze.
Ohledně pozornosti věnované jihočeské literatuře a regionální literární kultuře je zmíněné vyjádření slibné. Pokud by jeho tvrzení a přísliby neodpovídaly zkušenosti Vaší nebo spoluadresátů Vašeho dopisu, buďte prosím tak laskavi a napište o tom Radě Českého rozhlasu.

Vážená paní Trčková, velice Vám děkujeme za aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Interní pracovní diskuze nad pořadem Literární matiné probíhala poslední měsíce intenzivně, se zapojením regionálních odborníků, rozhlasových expertů i vybraných posluchačů. Shoda byla zejména v tom, že objednávaný pořad je v principu přežitý, dlouho neměněný a neplnící dostatečně svoji funkci.

Spolu s novým vedoucím programu regionální stanice Petrem Meškánem (pracoval mj. ve stanici České televize ČT-ART) jsme s autorkou pořadu Hanou Soukupovou z Centra výroby ČRo nenašli v průběhu letošního roku cestu, jak dlouholetý pořad inovovat a v dobrém slova smyslu modernizovat, aby více odpovídal současným rozhlasovým trendům i vývoji zájmů našeho publika a potřebám stanice. Půlhodinový pořad, včetně písniček a soutěží, byl vysílán od počátku 90. let v neděli ráno jednou týdně.

Po dohodě s autorkou bylo vysílání pořadu ukončeno a nahrazeno jinými formami, vyráběnými vlastními kapacitami stanice a s využitím dalších autorů a přispěvatelů. Tématu literatury, zejména regionální se věnujeme v našem vysílání velmi intenzivně – především v dopoledním i odpoledním vysílání v rámci kulturních, redakčních i zpravodajských příspěvků, včetně přímých vstupů apod. Podle aktuálního dění v oblasti literatury zveme do našeho živého vysílání ve všedních dnech hosta z řad regionálních spisovatelů, autorů, publicistů či knihovníků. Významní spisovatelé se pravidelně objevují v cyklu Jihočeši, ke kterému jsme letos vydali úspěšnou knihu a také v každotýdenním publicistickém pořadu Vltavín (od letošního roku v rozšířeném vydání). Cílem je zpřístupnit téma literatury všem našim posluchačům průběžně a v různých formách i časech a ve větším a otevřenějším rozsahu, nejenom se omezovat na limitovaný termín a formu, využívanou primárně autentickými zájemci.

V dalších aktuálních plánech počítáme s ještě větším prostorem i dalšími novými projekty. Do konce roku chystáme navíc mj. i zcela nový rozhlasový formát se zajímavou jihočeskou knihovnicí. Jsme v čilém kontaktu se známými jihočeskými autory, akademiky a spisovateli (Jiří Hájíček ad.) při přípravě dalších pořadů menšího formátu i seriálu věnovanému regionálním knihovnám. Aktivně spolupracujeme s pořadateli kulturních a literárně zaměřených akcí. Jednou z nejbližších akcí s naší účastí bude například říjnový knižní veletrh „Tabook“ v Táboře, který dostane významné místo v našem regionálním vysílání.

Pro příští rok jsme připravili projekt „Živé regiony“, který počítá s větším využitím našich prostor v objektu budovy rozhlasu, zejména pak s činoherním studiem a přilehlými prostory. Součástí projektu jsou mj. i literární akce, autorská čtení, setkání s tvůrci a dalšími lidmi z branže – tedy pořady určené kompletně nebo dílčím způsobem pro naše vysílání a současně i pro návštěvníky z řad posluchačů a hostů.

Pro úplnost dodávám, že všechny díly pořadu Literární matiné jsou pro naše posluchače a zájemce nadále volně dostupné na webovém archívu stanice a díky dlouholetému časovému záběru budou využity i pro další pořady o literatuře a regionálních tvůrcích.

Zdeněk Duspiva
ředitel ČRo České Budějovice

autor: kob
Spustit audio