Stížnost posluchačky M. Svobodové ohledně vysílání stanice ČRo Dvojka (březen 2016)

30. březen 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 30. 3. 2016

Text stížnosti

Vážení.

Dovoluji si Vám zaslat opětovně stížnost na vysílání Dvojky. Jednak jsem velmi nespokojena s názvem stanice,kterou svévolně přejmenovali pánové Duhan a Ostrý a stále tento název prosazuje současný šéfredaktor pan Dittrich. V minulé stížnosti z května letošního roku jsem spočítala kolikrát moderátoři vysloví během jedné hodiny slovo Dvojka. Myslím,že se to vůbec nezměnilo a další sebepropagační slogan Spolu je nám hezky je něco tak příšerného,že žádná obhajoba na Dittricha neobstojí a proto se ptám,jestli po odejití pana Duhana uvažuje Český rozhlas vrátit název stanice Český rozhlas 2 Praha a zamezit tomu aby moderátoři museli neustále zmiňovat jakou to stanici posloucháme. Dále je nepřijatelné,aby ranním vysílání přišli poblahopřát panu Gondíkovi a v pořadu Dvanáct ve dvanáct paní Bittnerové k jejich narozeninám v čele s panem Dittrichem a celé se to odehrávalo během vysílání. Celé vysílání Dvojky je založeno na familiérnosti a podbízivosti. Pořady pana Gotta a paní Švejnohové už by též měly dávno skončit,neboť co se týká paní Švejnohové je to pouze drbárna a pan Gott už nám na sebe také všechno prozradil,nehledě na to že jeho pořad je už pouze opakování toho co už bylo odvysíláno. Vzhledem k tomu,že nyní budete volit nového G.Ř, měli by jste přihléhnout k tomu aby opět Český rozhlas s takovou tradicí byl zase pro posluchače tím,čím byl před nástupen ničitelů pana Ostrého a Duhana Možná,že je to ode mě troufalost,ale na Českém rozhlase Praha jsem vyrůstala a osobnosti,které tuto stanici činily jedinečnou stále v rozhlase pracují,jenom si myslím,že v posledních letech byly poněkud odsunuty do pozadí,aby mohly místo nich vysílat u výše zmíněné takzvané celebrity. Milena Svobodová

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Svobodová,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost z 20. prosince 2015.
Jak sama připomínáte, již jste radě ohledně stejných témat napsala dříve. Těší nás, že nyní můžeme jako doklad našeho setrvalého zájmu o vysílání Dvojky uvést to, že rada iniciovala a dne 11. 5. 2016 od 16 hod. bude spolupořádat veřejnou debatu o stanici Dvojka. Místem bude hlavní budova Českého rozhlasu v Praze. Rada pozve jednu polovinu panelistů, ČRo druhou. Celkově bude struktura podobná jako u nedávné veřejná diskuse o stanici Vltava (videozáznam této akce z 9. března je dostupný zde: http://www.rozhlas.cz/rada/tiskovezpravy/_zprava/podivejte-se-na-zaznam-debaty-o-kulturni-stanici-vltava-a-na-fotogalerii-z-teto-akce--1591932).

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je PhDr. Josef Havel, CSc.,
tajemník generálního ředitele ČRo. Text připojujeme v příloze.

Pokládáme za dobré, že to vyjádření dává naději na sebekritičtější náhledy vedení ČRo ohledně Dvojky, než jak jsme spolu s některými posluchači ‒ pisateli tu a tam zažívali v minulosti.

Věříme, že námi výše zmíněná chystaná veřejná debata o Dvojce přinese další zajímavé podněty.

Vážená paní Svobodová, děkujeme Vám za Váš zájem o vysílání Českého rozhlasu.

PhDr. Petr Šafařík
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

K výtkám, které se týkají programu Českého rozhlasu Dvojka, sděluji následující:
o názvu stanice jsme už mnohokrát našim posluchačům i ve veřejných sdělovacích prostředcích psali. Pojmenování stanice „Praha“ mělo svůj význam po mnoho minulých let, bylo to zvykem ve všech evropských zemích. Ale doba se změnila a i v názvosloví se šlo v celé Evropě jiným směrem. Navíc stanice v regionech nesou název krajského města. Jen v Praze musela být pražská stanice nazvána „Regina“. Český rozhlas také často slýchal výtky posluchačů (především z Moravy), že celoplošná stanice má „pragocentristický“ název, v některých krajích se lidé zase domnívali, že jde o egionální stanici vysílající jen v Praze. Proto jsme zorganizovali průzkum: Mezi asi deseti názvy (Vyšehrad, Pohoda, apod.) zvítězily dva: Dvojka a Praha. Z důvodu výše uvedených, se pak Český rozhlas rozhodl pro název Dvojka.
Co se týče dalších výtek: tak zvaná identifikace (tedy upozornění, že posluchač poslouchá Dvojku) je nezbytná v situaci, kdy je na území České republiky asi 50 rozhlasových stanic. Všechny stanice (i Radiožurnál nebo Vltava a další) mají své slogany, které je charakterizují. A Dvojka má „Spolu je nám hezky“. Je to také zcela běžná záležitost v současné rozhlasové praxi a patří k „tváři“ moderního rádia 21. století.
Blahopřání panu Gondíkovi nebo paní Bittnerové bylo myšleno v dobrém, ale jak se tak někdy stane: „cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly„. Opravdu to nebyl dobrý nápad a dodatečně se za něj omlouvám.
Pořad pana Karla Gotta už skončil koncem října 2015 a pořad paní Švejnohové nyní zásadně přepracováváme.

PhDr. Josef Havel, CSc.
tajemník generálního ředitele ČRo

autor: kob
Spustit audio