Stížnost posluchačky M. Stehlíkové k veřejné debatě Rady ČRo Mediální gramotnost (březen 2020)

25. březen 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 3. 2020.

Text stížnosti

Dobrý den,

za Asociaci učitelů občanské výchovy a základů společenských věd posílám komentář k veřejné debatě o mediální gramotnosti a mediální výchově, kterou Rada ČRo pořádala 12. 2. 2020.

Těšíme se na odpověď a přejeme hezký den.

Monika Stehlíková


Vyjádření Rady ČRo

Vážení představitelé Asociace učitelů občanské výchovy a společenských věd,

předně mi dovolte Vám poděkovat za Váš zájem o dění v Českém rozhlase a o činnosti Rady Českého rozhlasu.

V roce 2019 se Rada ČRo rozhodla začít s pořádáním veřejných debat na témata, která oscilují mediálním prostorem a jsou rovněž zajímavá pro posluchače veřejnoprávních médií.

Zamýšleli jsme se rovněž nad tím, aby zvolená témata byla pestrá a pokud bude Rada ČRo pořádat příkladně tři debaty ročně, aby se jednalo i o témata z různých oblastí. To se nám věřím podařilo. Poté, co se první debata týkala vědy a prostoru pro vědní obory ve veřejnoprávních médiích, jsme jako druhé téma zvolili problematiku dezinformací a mediálních manipulací. Obě debaty byly velmi kladně posluchačstvem hodnoceny.

Téma, které jsme vybrali pro třetí veřejnou debatu v pořadí – Mediální gramotnost, vzbudilo nejvíce ohlasů a přiznávám, že i těch negativních.

K této debatě, a snad i pro vysvětlení našeho záměru a na naši obranu:

Rada ČRo chtěla tímto tématem připomenout důležitost mediální gramotnosti a výchovy v České republice i v dnešním světě. Chtěli jsme poukázat na problémy, se kterými se setkávají novináři a zaměstnanci v médiích. Proto i výběr diskutujících byl cílen a zaměřen na mediální odborníky, nikoliv čistě pedagogické pracovníky, i když tři z účastníků debaty jsou renomovanými pedagogy na vysokých školách, kde se zabývají primárně mediální problematikou.

Ambicí Rady Českého rozhlasu ve věci této debaty nebylo v žádném případě suplovat společenskou diskuzi o mediální či jiné výchově, takové diskuze jistě přísluší jiným institucím. Třeba vaší Asociaci. V České republice se tomu však neděje a tyto debaty ve veřejném prostoru chybí.

Snad alespoň zdvižení tohoto tématu bylo cenné a nemůže být Radě Českého rozhlasu vyčítáno.

Věřím, že náš záměr chápete a budeme rádi, pokud jsme alespoň málem přispěli k tomu, aby se o mediální výchově v České republice více hovořilo.

S úctou,

jménem Rady ČRo,
Hana Dohnálková, předsedkyně

Spustit audio