Stížnost posluchačky M. Machové Wittingerové ohledně způsobu vedení rozhovoru v pořadu Odpolední host ČRo České Budějovice (březen 2016)

30. březen 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 30. 3. 2016

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní inženýrko,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Vaši stížnost z 19. 1. 2016.

Rada ČRo si k Vaší stížnosti vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Vypracoval je Ing. Zdeněk Duspiva, ředitel ČRo České Budějovice. Text připojujeme v příloze.

Ing. Duspiva čelí Vaší kritice zejména poukázáním na to, že nešlo o rozhovor zpravodajský, ale profilový ‒ zaměřený především na osobu respondenta. Podle Rady ČRo je ta věc složitější: v rozhovoru se Mgr. Jiří Mánek, bývalý ředitel ředitele Správy NP a CHKO Šumava, sám dvakrát a ze svého vlastního popudu negativně vyjádřil o lidech a organizacích, s jejichž postoji vůči ochraně krajiny nesouhlasí. V takovou chvíli by měl redaktor reagovat náležitěji, než se stalo ve Vámi kritizovaném rozhovoru (http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3567050 ). Oporu k tomu skýtá i Kodex ČRo v článku 7.1, kde se uvádí: „Pokud to není možné zajistit, musí roli kvalifikovaného oponenta sehrát moderátor nebo jím pozvaný host, především uváděním protikladných argumentů nezastoupených v diskusi.“ Ten článek Kodexu se sice explicitně týká diskusních pořadů, je ale zjevné, že zmíněná zásada může přiměřeně platit i u rozhovorů s jednotlivými respondenty, zvlášť když se k nějaké složité a závažné záležitosti vyjadřují tak vyhraněně, jak to učinil J. Mánek.
Rozhovor s ním obsahoval i části zaměřené k odborným, ideovým a politickým stránkám správy národního parku; je zjevné, že moderátor na to nebyl dostatečně připraven.

Vyslovujete obavu, zda nedošlo ke střetu zájmu. Je nám známo, že Ing. Zdeněk Duspiva opravdu pracoval po jistou dobu pro NP Šumava (jak uvádíte) a že spolupracoval přímo s J. Mánkem v době, kdy byl J. Mánek náměstkem ředitele Správy NP a CHKO Šumava (http://www.sedmagenerace.cz/text/detail/ze-sumavske-pr-kucharky). Z těchto skutečností ale střet zájmů pro současnost neplyne. Důležité je, zda se ČRo České Budějovice opravdu zabývá tématem NP Šumava tak pluralitně, jak uvádí Ing. Duspiva.
Rada ČRo začala opět zadávat nezávislé odborné analýzy vysílání Českého rozhlasu (viz 4 analýzy vybraných relací ČRo za rok 2015: http://www.rozhlas.cz/rada/tiskovezpravy/_zprava/ctyri-odborne-analyzy-vysilani-ceskeho-rozhlasu-v-roce-2015--1593820). Není vyloučeno, že se některá z budoucích analýz bude týkat přístupu vybraných relaci ČRo k problematice NP Šumava.

Vážená paní inženýrko, velice Vám děkujeme za aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu.

S pozdravem

PhDr. Petr Šafařík
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Do pravidelného všednodenního pořadu českobudějovické stanice Českého rozhlasu „Odpolední host“ jsou zváni lidé z různých oborů a k různým tématům, které zajímají naše posluchače. Jedná se o zajímavé lidi a osobnosti ze všech sfér – převážně z jihočeského regionu. Zmíněný host byl v konkrétním případu součástí postupného pozvání všech Jihočechů, kteří byli oceněni prezidentem ČR u příležitosti státního svátku v roce 2015.
Rozhovor byl veden moderátorem standardně, včetně obvyklé volné možnosti všech posluchačů zavolat či napsat své dotazy a názory živě přímo do vysílání. První návštěva Jiřího Mánka v pravidelném bloku rozhovorů v odpoledním vysílání ČRo ČB byla součástí dílčího seriálu „vyznamenaní Jihočeši“. Rozhovor proběhl jako standardní interview s člověkem, který je známou regionální osobností a aktuálně není v žádné vysoké politické nebo manažerské funkci. Moderátor Radim Bártů vedl rozhovor a otázky vybíral s ohledem na důvod návštěvy, kariéru a současné společenské aktivity pana Mánka. Pokládal otázky, které měly přesah hlavně k životnímu stylu, rodišti a samozřejmě vztahu k Šumavě a částečně k jeho minulému působení v NP. Rozhovor odpovídal odpolednímu formátu vysílání ČRo ČB, včetně živých telefonátů posluchačů. Host je většinou jeden a rozhovor je veden profilově k osobě hosta. Odpolední rozhovor není součástí zpravodajství. Zveme hosty z kultury, vědy a společenského života obecně.
V rozhovoru tedy přirozeně, s ohledem na bývalé pracovní angažmá respondenta a zdůvodnění státní ceny prezidenta, došlo i na téma Šumavy, byť nikoliv jako dominantní téma. Tomuto tématu se ostatně věnujeme standardně v celém vysílání, publicistice a to včetně aktuálního zpravodajství nebo debat - „kulatých stolů“ apod. Jako hosté opakovaně vystoupili v našem vysílání zástupci všech názorových proudů, včetně zástupců akademické nebo neziskové sféry. Opakovaně byl naším živě vysílaným hostem v uvedeném pořadu ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený a hostem stejného pořadu i s telefonáty posluchačů, navíc v ještě v původní delší stopáži, byl například Jaromír Bláha z Hnutí DUHA, ministr životního prostředí i řada dalších.

Audio záznam pořadu v iRadiu:
http://hledani.rozhlas.cz/iRadio/?query=&reader=&stanice%5B%5D=%C4%8Cesk%C3%A9+Bud%C4%9Bjovice&porad%5B%5D=Odpoledn%C3%AD+host&offset=50

Ing. Zdeněk Duspiva
ředitel Českého rozhlasu České Budějovice a Českého rozhlasu Region, Vysočina

autor: kob
Spustit audio