Stížnost posluchačky M. Hlavaté na pořad ČRo Dvojka "Nezatloukat" (červen 2016)

20. červen 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 20. 6. 2016

Text stížnosti

Vážená Rado ČRo,
obracím se na vás s prosbou o zachování sobotního pořadu na Dvojce s názvem NEZATLOUKAT. Dostala se mi do rukou kritika tohoto pořadu i zmínka o jeho zrušení. Chtěla bych podotknout, že paní Švejnohová vykonala veliký kus práce na jeho zkvalitnění a že by si jistě nezasloužila jeho ukončení.
Prosím, zvažte a rozhodněte moudře.
Děkuji a jsem s pozdravem,
Vaše pravidelná posluchačka Dvojky Mgr. Majka Hlavatá

Odpověď Rady ČRo

Vážena paní Hlavatá,
v příloze této odpovědi zveřejňujeme stanovisko ředitelky programu Evy Hazdrové-Kopecké. Z něj vyplývá, že o zrušení Vámi jmenovaného pořadu není rozhodnuto. Ať už relace bude, či nebude v programu v budoucnosti, prosíme, abyste zůstala posluchačkou Českého rozhlasu.

Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážená paní magistro,

děkuji Vám za Váš zájem o vysílání stanice ČRo Dvojka i za sympatickou snahu „bránit“ svůj oblíbený pořad.

S určitou formou jeho kritiky se mohl seznámit každý, kdo si prostudoval Analýzu vybraných pořadů stanice ČRo Dvojka, jíž Rada ČRo zadala na konci loňského roku třem analytickým odborníkům působícím na Katedře mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Text analýzy byl a stále je veřejně dostupný na stránkách Rady ČRo. Jak je z něj patrné, analýza je toliko dalším příspěvkem do diskurzu o možném dalším směřování této stanice, a snaží se upozornit na některé jevy a projevy, s nimiž by snad mělo médium veřejné služby zacházet uvážlivěji. Některé identifikovala i v pořadu Hany Švejnohové „Nezatloukat aneb My dva a čas“. Vězte, že ČRo je otevřený kritickým názorům, jichž si váží a jimiž se zabývá. Toto je jeden z nich. Pochvala potěší, kritikou se můžeme posunout ještě dál.

Fakt, že jste zaznamenala zmínku o zrušení pořadu, je pro mě velmi překvapivý, protože na úrovni vedení stanice a Programu k žádnému takovému rozhodnutí nedošlo. Diskuze o programu samozřejmě probíhají a není vyloučeno, že k programovým změnám může dojít, což je ovšem zcela přirozený jev (o to přirozenější v případě, že má médium nového generálního ředitele a nové vedení).

Věřím, že Vám Dvojka přinese ještě mnoho příjemných chvil, a věřím, že naše snaha o to nabídnout svým posluchačům to nejlepší, co máme a čeho jsme schopni, je a bude kvitována i Vámi.

Přeji Vám vše dobré a radost z poslechu především,

Mgr. Eva Hazdrová Kopecká
ředitelka Programu

autor: kob
Spustit audio