Stížnost posluchačky L. Černíkové ohledně vysílání stanice ČRo Dvojka (duben 2016)

27. duben 2016

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 4. 2016

Text stížnosti

Vážená Rado Českého rozhlasu,

podávám tímto stížnost na programovou skladbu víkendového odpoledního vysílání ČRo Dvojka a žádám o vysvětlení, z jakých důvodů byl víkendový program "dvojky" s prominutím zprzněn několikahodinovým odpoledním vysíláním kolotoče, kdo je odpovědný za to, že řada kvalitních programů byla zrušena a nahrazena vysíláním uvedeného programu.
V sobotu je kolotoč vysílán od 14 do 17 hodin, v neděli dokonce do 18 hodin. Zejména o nedělním odpoledni, které je možno považovat za sváteční, nelze tento radikální zásah do programové skladby "dvojky" posoudit jinak, než-li jako neúctu k posluchačům.
Nic proti kolotoči, ale při jeho tak rozsáhlém víkendovém několikahodinovém vysílání (vždyť je vysílán, třebaže s nižší intenzitou, i ve všední dny) přerušeném jen zprávami, je to již natolik otravné, že jak naši rodinu, tak spoustu našich přátel to donutilo víkendové odpolední vysílání "dvojky", na které jsme vždy čekali celý týden, ignorovat - tuto stanici od 14 hodin vypínat.

Děkuji za odpověď

Libuše Černíková

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Černíková,
děkujeme za Váš podnět, v mnohém Vám dáváme za pravdu. Snad Vás potěší, že Rada ČRo chystá seminář pro veřejnost právě na téma obsahové náplně ČRo Dvojky. Myslíme, že to bude to pravé místo, kde by měly zaznít nejen Vaše výhrady a náměty. Pokud se nebudete moci sama zúčastnit osobně, bude vše, včetně vystoupení panelistů a diskuse "vyvěšeno" na stránkách Rady ČRo. K tomuto semináři jsme přistoupili ze dvou důvodů - ze zákona nesmíme zasahovat do obsahu vysílání, ale na druhé straně radní i řada posluchačů má mnoho výhrad k určité nesourodosti a nevyladěnosti obsahu stanice ČRo Dvojka. Toto je tedy pro nás jediná možná cesta, jak se můžeme vyjádřit a napomoci obsahové proměně. Pro informaci přikládáme i odpověď pana Dittricha, odpovědného za vysílání ČRo Dvojka.
S pozdravem

S pozdravem

Hana Dohnálková
předsedkyně Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Posluchačka si stěžuje na víkendové odpolední vysílání ČRo Dvojka - konkrétně, že řada kvalitních programů byla zrušena a nahrazena vysíláním Kolotoče.
Důvodem proměny víkendového odpoledne na ČRo Dvojka bylo zejména to, že mnohé z pořadů vysílaných v tom čase už byly jen reprízy. Ze zdravotních důvodů autorů už nebylo možné točit premiéry programů „Zpátky si dám tenhle film Karla Gotta“ anebo „Láska za lásku Jiřího Anderleho“, reprízy obsahovala i hodina rozhlasové zábavy. Nebylo únosné tyto pořady donekonečna reprízovat.
Ostatní pořady (Dvorana Mirka Černého, Výlety s Dvojkou nebo Stříbrný vítr) ve vysílacím schématu Dvojky zůstaly, jen jejich vysílací čas byl posunut. Místo repríz nabídla Dvojka svým posluchačům živě uváděný Kolotoč, který má na této stanici tradici prověřenou desítkami let. V jeho rámci vysíláme pořady o vážné hudbě (autoři Jaroslav Svěcený a Dagmar Pecková), ukázky z archivu, které připravuje Robert Tamchyna, vědecko-naučné povídání Lexikon zvířat s předními odborníky z pražské zoologické zahrady, s Kolotočem za kulturou (divadlo, výtvarné umění, literatura, film) a další. Nezanedbatelným důvodem proměny víkendového odpoledne byla i snaha zvýšit podíl živého vysílání na ČRo Dvojka a snížit tím dobu, kdy je rozhlasové vysílání odosobněné a bez přítomnosti hlasatele či moderátora. A ještě k nedělnímu odpoledni: chtěli bychom v dohledné době nabídnout posluchačům opět cyklus Láska za lásku výtvarníka Jiřího Anderleho. V přípravné fázi je totiž premiéra jeho vyprávění, další díly připravujeme k obnovenému vysílání.

Ing. Miroslav Dittrich
šéfredaktor
Český rozhlas Dvojka

autor: kob
Spustit audio