Stížnost posluchačky I. Tothové ohledně pořadu Večerní drama – Bulhar na stanici ČRo Vltava (leden 2021)

28. leden 2021

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 1. 2021.

Text stížnosti

Vážení radní,

poslechla jsem si záznam z veřejné schůze Rady Českého rozhlasu dne 30. 9. 2020.

V části Různé pan radní T. Kňourek upozornil na vulgarismus v komentáři L. Rakušanové dne 25. 9. 2020 na stanici ČRo Plus.

Kvitovala jsem, že pan generální ředitel sdělil panu Kňourkovi, že je třeba se podívat na filologický kontext.

Já si paní Rakušanové velmi vážím, její komentáře mám ráda za její evropský nadhled. A rozhodně mě tento příměr v souvislosti se sociálními sítěmi, se kterými má jistě i pan Kňourek své zkušenosti, nepřipadá nikterak pobuřující, skandální a vulgární. Pikantní je, že paní Rakušanová to jistě nemyslela jako anglické slovo, jak důležitě uváděl pan Kňourek, ale slovo zdomácnělé v němčině. Viz:

 https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemci-maji-nove-slovo-shitstorm-se-kvuli-krizi-dostalo-slovniku.A130703_152652_zahranicni_vrl

Shodou okolností jsem si předtím poslechla ze záznamu Večerní drama z 3. listopadu 2020. Ve 20.hodin byla vysílána Černá komedie o moci peněz, nástrahách šoubyznysu a kouzlu Formule 1 Petra Pýchy: Bulhar.

Doporučuji všem členům Rady a panu Kňourkovi obzvláště poslech:

https://vltava.rozhlas.cz/petr-pycha-bulhar-cerna-komedie-o-moci-penez-nastrahach-soubyznysu-a-kouzlu-8348966

Hra měla skvělé obsazení, tak jsem k poslechu přistupovala se zájmem. Začalo to dost uřvaně, ale po 5. minutě jsem začala přemýšlet CO TO JE ?

Vzpomněla jsem si na „ aféru penis“ kdy Vaše Rada před 2 lety mohutně probírala jednu větu z knihy Linie krásy Alana Hollinghursta. Tady však nejde o klasické dílo, ale o hru, která byla natočena v roce 2020, premiéra: 3. 11. 2020 a režii měl  šéfrežisér Českého rozhlasu Alešem Vrzák.

Bylo sice avizováno, že vzhledem k prezentovanému prostředí a charakterům postav obsahuje rozhlasová hra expresivní výrazy. Přesto se domnívám, že došlo k porušení Kodexu ČRo a žádám Radu ČRo, aby toto projednala i s ohledem na vystoupení paní šéfredaktorky Vltavy paní Haladové také 30.9.20, která na tom samém jednání mluvila o celkovém přenastavení fungování stanice Vltava a posouvání vývoje stanice. 

Také mluvila o tom, že Vltava je kultivovaná, ale že by stálo za to přiblížit jí lidem, ubrat strnulosti. … Tak v tomto případě se to opravdu „ povedlo“.

Děkuji

Ivana Tothová

Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní Tothová,

Rada Českého rozhlasu Vám děkuje za dotaz. O vyjádření jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, poskytla ho šéfredaktorka ČRo Vltava Jaroslava Haladová a jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

Radním Českého rozhlasu je jasné, že v literárních a uměleckých textech se vyskytují i expresivní výrazy. Důležitá je jejich míra, kontext či denní doba vysílání takových pořadů. V tomto případě radní většinově dospěli k názoru, že kodex Českého rozhlasu porušen nebyl. Nicméně apelujeme na vedení stanic Českého rozhlasu, aby i v souvislosti s růstem napětí ve společnosti více dbali na kontrolu obsahu vysílání.

Rada Českého rozhlasu si pravidelně zadává nezávislé odborné analýzy týkající se vybraných témat či přímo obsahu jednotlivých stanic. V blízké době se radní chystají objednat analýzu hodnotící vysílání stanice Český rozhlas Vltava. Autoři analýzy poté mají povinnost její veřejné prezentace. Najdete ji i na webových stránkách Rady Českého rozhlasu.

Děkujeme za Váš zájem o Český rozhlas.

Ing. Miroslav Dittrich,
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den, vážená paní Tothová,

jménem Vltavy děkuji za Váš zájem o náš program a jeho úroveň. Ve své stížnosti reagujete na vysílání rozhlasové hry Bulhar, kterou naše stanice uvedla v úterý 3. listopadu ve 20 hodin.

Jak sama zmiňujete, jednalo se o premiéru černé komedie z pera Petra Pýchy v režii Aleše Vrzáka. Jde o současný text, který, jak jsme předem upozornili, vzhledem k prezentovanému prostředí a charakterům postav obsahuje expresivní výrazy. Osobně Vám dávám za pravdu, že hra byla poměrně výrazná, právě proto jsme ji zařadili na večerní hodinu a ne třeba na víkendové odpoledne. Máte jistě pravdu, že zcela bezpečné by bylo vysílat takto barvité kusy až po dvaadvacáté hodině, ale na druhou stranu, řadě posluchačů bychom tím přístup k současné dramatické tvorbě ztížili. Expresivní výrazivo je součástí řady literárních a uměleckých textů, nejen těch současných. Je otázkou, zdá má kulturní rozhlasová stanice na tyto texty zcela rezignovat, nebo zda má všechna tato díla vysílat v pozdních nočních hodinách.  Osobně si myslím, že to není ideální cesta.

Na jednání Rady ČRo jsem mluvila o Četbě s hvězdičkou, to je ale řada pro specifický žánr četby na pokračování a nedá se tam tudíž vysílat například drama. O zařazení hry Bulhar na ten který čas jsme poměrně dlouho s kolegy dramaturgy z Centra Výroby diskutovali a i Váš podnět ukazuje, že jsou podobné diskuse jistě žádoucí. Co se týče porušení Kodexu ČRo, nejsem si vědoma toho, že bychom uvedením hry Bulhar kodex porušili. Naopak pro zařazování rozmanitých uměleckých děl do našeho programu mluví mimo jiné část článku 8, kterou cituji: „Český rozhlas si je vědom, že se posluchači, resp. jednotlivé posluchačské skupiny, vzájemně odlišují svým kulturním a uměleckým cítěním a žánry či uměleckými směry, kterým dávají přednost. Povinností Českého rozhlasu je uspokojit pokud možno celé spektrum posluchačských skupin.“

S přáním klidných dní

Mgr. Jaroslava Haladová
šéfredaktorka ČRo Vltava

Spustit audio