Stížnost posluchačky I. Tothové ohledně folklorních pořadů v ČRo (březen 2018)

28. březen 2018

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 3. 2018

Text stížnosti

Vážený pane Kňourku, Děkuji za zprávu, že se s mým podnětem z 6.10. hodlá Rada zabývat!
Nemyslela jsem si, že Vám píši něco tak velmi složitého. Navázala jsem na stížnost ohledně Folkloru na ČRo, s tím, že by Rada mohla vydat v tomto směru určité doporučení týkající se programové nabídky.
Radě předsedá muzikoložka a hudební pedagog. V Radě jsou dva bývalí šéfové bývalé stanice Praha, dnes Dvojka, o kterou v předchozí stížnosti i v mém podnětu šlo především. Ostatní radní snad také někdy Rozhlas poslouchají, nebo si k podnětu posluchače můžou konkrétní pořady poslechnout, nebo zjistit, jako, já, že bohužel pořady k poslechu na iradiu nejsou.

1. Považuji za porušování Kodexu, pokud byl folklor odsunut na regionální stanice a na celostátní stanici jsou písničky jednotlivých krajů představovány i nám ostatním naprosto minimálně.

2. V současné době je rádio JUNIOR v těžké situaci a tak ponechám případné porušování Kodexu stranou, ale pokud si pustíte tuto stanici, zkuste najít lidovou písničku pro předškolní děti. A kde jinde, než na veřejnoprávním rozhlase a ještě na stanici pro děti by to mělo být. Jak jsem psala, našla jsem jednu minutu, ze 7 minutového pořadu!

3. Omlouvám se, že nemám jednoduché otázky (na ty si umím odpovědět sama), ale toto snad není tak složité:
Jde o pořad Folklorní notování - a nový pořad Folklor žije!, které mají pouze 55minut týdně
Otázka: Proč zrovna toto kulturní bohatství není k dispozici na I radiu?

Děkuji. Ivana Tothová

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Tothová,
děkujeme za Váš dotaz a omlouváme za jisté zpoždění naší odpovědi. Pořad Folklórní notování na webu není, protože kapacita pro vystavování pořadů na web je omezena, jak lidsky, tak i technicky. Audia se musejí pro webové stránky upravit a každá stanice si volí svoje priority, které koordinuje s Novými médii.

Český rozhlas Dvojka si vybral jako zástupce folklóru pořad Folklór žije a nahrál jej na webové stránky zpětně, takže právě tam byste měla nalézt všechny díly. Folklórní notování lze najít v celodenních záznamech vždy měsíc zpětně, a to na www.rozhlas.cz/dvojka/záznamy.

S pozdravem a pokud možno zůstaňte posluchačkou Českého rozhlasu.
S přátelským pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

autor: kob
Spustit audio