Stížnost posluchačky I. Ondráčkové ohledně zrušení pořadu „Kupředu do minulosti“ (březen 2017)

29. březen 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 3. 2017

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Ondráčková,

děkuji Vám za Váš kritický zájem o vysílání Českého rozhlasu, jemuž - jak doufám - zachováte i nadále přízeň navzdory Vašim výhradám. Vaši stížnost Rada ČRo předala příslušnému vedoucímu pracovníku ČRo s pokynem k vyjádření, jež k tomuto dopisu připojuji. S tímto vyjádřením se Rada ČRo ztotožnila.

S přátelským pozdravem

jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážená paní Ondráčková,

děkuji Vám, že jste se vyjádřila k jedné z dlouhé řady programových změn, k nimž na stanici ČRo Dvojka v uplynulých měsících dochází v souvislosti se změnou vedení ČRo, úseku Programu i stanice ČRo Dvojka samotné.

Domnívám se, že jde o přirozený proces: pořady vznikají a zanikají. Těch, které v posledních měsících vznikly, je více než těch, s nimiž jsme se rozloučili. Posilujeme důraz na historii (protože ČRo Dvojka má mimořádné množství milovníků historických pořadů a formátů) a v rámci zjednodušení programové struktury je od ledna historická řada jednotně od pondělí do pátku vždy v čase 18:30 (tedy v čase, kde byl do konce roku po tři roky týden co týden vysílán pořad Kupředu do minulosti). Mohla bych psát odstavce o dalších změnách např. v hudební oblasti, v „servisních“, uměleckých nebo archivních pořadech apod., ale chápu, že Vám jde především o pořad Kupředu do minulosti (KdM).

Vězte tedy, že řada témat v pořadu opakovaně pojednávaných je i nadále na ČRo Dvojce přítomna v Kávě o čtvrté, Hostu do domu či v Jak to vidí. Pořady aktuální publicistiky, do jehož podoby KdM časem dospěl, jsou doménou analyticko-publicistické stanice ČRo Plus, a témata jako tzv. migrační krize, blackout, zánik civilizace, vědecké (i nevědecké) postupy a otázky řeší velmi často, a vždy s vynikajícími odborníky. Mnozí někdejší hosté Martiny Kociánové v KdM jsou hosty ČRo Dvojky i nadále (někteří dokonce pravidelně, neboť jsou našimi „jaktovidiči“ – Václav Cílek, Andor Šándor, Cyril Höschl). Konečně samotná Martina Kociánová je nadále moderátorkou stanice: každý čtvrtek dopoledne moderuje Hosta do domu, kam si zve osobnosti dle svého výběru. Rozsáhlý archiv pořadu KdM pak je samozřejmě stále k dispozici na internetu k opakovanému poslechu.

Vážená paní Ondráčková, i přes Vaši nespokojenost se zrušením jednoho pořadu si troufnu věřit, že stanice ČRo Dvojka, ale i dalších 22 stanic našeho rozhlasového portfolia, nabízejí 24 hodin denně množství kvalitních pořadů, z nichž si jistě vyberete dle svého vkusu i Vy.

Děkuji Vám za Váš zájem, přeji Vám vše dobré, radost z poslechu Českého rozhlasu pak především

Mgr. Eva Hazdrová Kopecká
ředitelka Programu

autor: kob
Spustit audio