Stížnost posluchačky I. Marešové ohledně změn na stanici Dvojka (duben 2019)

24. duben 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 4. 2019.

Text stížnosti

Dobrý den. Chci reagovat na výměnu času pořadu ve 12.hod. v sobotu . Místo p. Smigmatora a Dashi jste dali p. Pawlowskou. Nyní jí slyším skoro každý den. Opravdu nechápu, proč jeden z mála kvalitních pořadů s kvalitní hudbou, měníte. P. Pawlowská asi musí mít pěknou protekci, když teď je skoro každý den. A zase ta šílená anglo – americká hudba.. Většina lidí si na to leta  stěžuje a nic se neděje.

Tento pořad byl výjimkou. Jsem velice rozlícená a už Vás nebudu poslouchat. Možná Vás taky může napadnout zrušit další pořad s p. Rosákem v pátek odpoledne. Vůbec bych se nedivila, kdybyste tam dali opět p. Pawlowskou. Radiožurnál bohužel už leta neposlouchám. Máte tam výborné komentátory, ale ty stále dokola opakující  se hity nemůžu ani slyšet. Proč , právě v sobotu neb v neděli, kdy lidé nejvíce poslouchají, nezařadíte třeba operu, nebo třeba tureckou, polskou německou atd. atd . hudbu. Prostě ne stále stejně. Doufám, že to přehodnotíte  a tento pořad vrátíte.

Prosím o odpověď, proč je teď každý den p. Pavlovská a proč musí být i v sobotu v poledne.           

S pozdravem Ivana Marešová

Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní Marešová,

děkuji Vám jménem Rady Českého rozhlasu za Váš zájem o vysílání Českého rozhlasu i za Váš podnět.

Dovolte, abych Vám s odkazem na příslušný zákon připomněl, že Rada Českého rozhlasu coby kontrolní orgán sleduje ve vztahu k vysílání prioritně to, zda je dodržován Kodex Českého rozhlasu a zmíněný zákon.

Pokud v tomto smyslu nedochází k pochybení, není úkolem Rady Českého rozhlasu posuzovat dramaturgii vysílání jak v rovině slovní, tak hudební. To, co stanice nabízejí posluchačům, samozřejmě sledujeme, ale zaujímáme k tomu postoje nikoli průběžné, ale ucelené například formou odborných analýz, vyhodnocujících zpětně určitá časová období.

Závěrem dodávám, že se stížnostmi na jednotlivé programové aspekty ve vysílání se můžete kdykoli obrátit na ombudsmana Českého rozhlasu, PhDr. Milana Pokorného, PhD.

Se srdečným pozdravem,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady Českého rozhlasu

Spustit audio