Stížnost posluchačky H. Porkertové ohledně pořadu Magazín Leonardo na ČRo Plus (únor 2018)

28. únor 2018

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 2. 2018

Text stížnosti

Dobrý den,
ráda poslouchám pořad na ČR plus Magazín Leonardo, avšak dnešní výběr hosta a tématu mě nemile zaskočil. Měla jsem za to, že se jedná o rozhovory s vědci a vědkyněmi nad obory, kterými se odborně zabývají. Takové rozhovory jsou pak fundované, barvité a poučené. Václav Cílek je vědcem v oblasti geologie a klimatologie, nicméně v dalších disciplínách je nanejvýš publicistou - včetně jeho zájmu o původní obyvatele Severní Ameriky. Mezi ním a krátkým rozhovorem s přizvanou amerikanistkou byl propastný rozdíl, který vyjevil jeho amatérské a zkratkovité názory na probírané téma.
Coby socioložka mohu říci, že jeho komentování sociálně-vědných témat skutečně nemá analytickou ani vědeckou hodnotu.
Na pořadu Magazín Leonardo mi záleží a získal si mou oblibu zvaním kompetentních hostů, od kterých se ráda něco nového dozvím. Václav Cílek může o svých činnostech za rámec geologie a klimatologie hovořit v jiných pořadech Českého rozlasu.
S pozdravem,
Hana Porkertová

Odpověď Rady ČRo

Vážení paní Porkertová,
Rada Českého rozhlasu Vám děkuje za Váš podnět, o vyjádření jsme prostřednictvím generálního ředitele požádali příslušného zástupce vedení Českého rozhlasu. Poskytl ho ředitel Zpravodajství ČRo Jan Pokorný a najdete ho v příloze této odpovědi.
Radní Českého rozhlasu si Vámi uvedený pořad vyslechli a neshledali na jeho obsahu nic závadného.
S přátelským pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

RNDr. Václav Cílek, CSc. je uznávaným odborníkem se širokým záběrem. Například Wikipedie uvádí: „Václav Cílek je český geolog, klimatolog, spisovatel, esejista, filosof, překladatel taoistických a zenových textů a popularizátor vědy.“ V dotčeném vydání pořadu Leonardo Plus shrnul své poznatky z cesty po USA.

Jako spoluautor scénáře se na každý pořad velice zodpovědně připravuje, stejně jako moderátorka a druhá spoluautorka pořadu Tereza Hrstková. Z Vašeho emailu bohužel nevyplývá, jaké chyby se měl RNDr. Cílek konkrétně dopustit. Nemůžeme tedy reagovat na konkrétní výtku.

V každém případě Vás mohu ujistit, že RNDr. Cílek bude nadále ve vysílání dostávat prostor zejména jako geolog a klimatolog. V tomto konkrétním případě šlo spíše o výjimku potvrzující pravidlo.

S pozdravem
Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio