Stížnost posluchačky E. Vymazalové ohledně společných zpráv vysílaných na stanicích ČRo Radiožurnál a ČRo Plus (srpen 2020)

26. srpen 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 8. 2020.

Text stížnosti

Vážená Rado Českého rozhlasu,
tímto podávám stížnost ohledně současné okleštěné podoby vysílání stanice ČRo Plus. Proč, když už se celá země vrací k normálnímu životu, je stále vysílání této stanice v omezeném režimu, jak neustále vysvětluje od začátku epidemie? Proč musíme stále poslouchat přebírané zprávy z Radiožurnálu, když je to s prominutím jako "pěst na oko"? Už to zmiňoval jeden posluchač v nějaké dřívější stížnosti kvůli počasí. To počasí je jen špička ledovce. Informační hodnota zpravodajských relací je úplně jinde, než tomu bývalo. Když bych si chtěla pustit zprávy Radiožurnálu, naladím si tuto stanici. Ale u Plusu jsem byla zvyklá na jistý informační standard, který teď nedostávám. Navíc teď vyplněny o spoustu balastu ve zvukové grafice, reklam a podkresů. Ve výsledku se během asi šesti minut dozvím tak tři až čtyři zprávy. Prosím, na vlnách Radiožurnálu mi to nevadí. Ale jako koncesionářka chci na vlnách Plusu to, na co jako koncesionářka mám právo a k čemu tato stanice oproti Radiožurnálu má být. Copak má snad Vltava, nebo Dvojka také přebírané zprávy? Nikoli. A s argumentem o podobnosti stanic neuspějete, protože ta podobnost je možná ve společných tématech, ale zpracování je samozřejmě úplně jiné. A tím trpí i vysílání s rozhovory a reportážemi omezené jen na ráno a část odpoledne. Víkend je už úplně mimo důstojnost takové stanice. Stanice pouští ve vysílání mezi pořady jakýsi vzkaz o tom, že kvůli současné epidemiologické situaci je nucena omezit vysílání. To podle vás stále platí? Jak dlouho bude tento stav trvat, když s virem Evropa už umí žít? A před případnou druhou vlnou, pokud vůbec bude, stačíte se v rozhlase natolik připravit, aby už k žádnému omezení vysílání nedocházelo? Chci tedy jasné vysvětlení a i vyjádření. Prosím, jsem věrná, pravidelná posluchačka. Neberte to jako osobní útok, jen to je takové, že pokud máte něco rádi, také snáz nacházíte kritiku.
S přátelským pozdravem
Eva Vymazalová

Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní Vymazalová,

děkujeme za Váš podnět. O reakci jsme požádali vedení Českého rozhlasu. Vyjádření ředitele Zpravodajství Jana Pokorného připojujeme k naší odpovědi.

Rada Českého rozhlasu považuje jeho stanovisko za vyčerpávající a  ztotožňuje se s ním. Především souhlasíme s pasáží týkající se takzvaného newsroomu, kde se potkává velké množství lidí. Případná nákaza některého ze zaměstnanců by v tomto „srdci“ rozhlasu způsobila daleko větší komplikace ve vysílání. Rovněž kvitujeme sdělení ředitele Jana Pokorného, že tato opatření jsou pouze dočasná.

Věříme, že i nadále zůstanete posluchačkou některé ze stanic Českého rozhlasu.

S přátelským pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
místopředseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

Zpravodajství Českého rozhlasu vyvinulo maximální energii k tomu, aby od poloviny března tohoto roku zajistilo provoz ČRo Radiožurnál, ČRo Plus, iROZHLASu a výrobních redakcí, včetně regionálních zpravodajských týmů tak, aby Český rozhlas dostál svým povinnostem ze zákona, poskytl posluchačům profesionální zpravodajství a jako zaměstnavatel chránil také zdraví zaměstnanců a externích spolupracovníků. A to vše v situaci velmi dynamické, někdy překotné, unikátní – a zdraví nebezpečné.

Osobně jsem přesvědčen, že se nám to stále daří. A to i díky tomu, že část Zpravodajství je rozdělena na dva týmy, které se nepotkávají. Jde o to, že centrálním místem Zpravodajství je newsroom, kde se střídají čtyři desítky lidí v nepřetržitém provozu. Abychom minimalizovali zdravotní rizika související s novým koronavirem, museli jsme částečně upravit také program. Osobně soudím, že vynucené změny byly a jsou přiměřené. Vše je vedené snahou zachovat stávající vysílání ČRo Radiožurnál a ČRo Plus.

Pro přiblížení – šéfeditor, který v newsroomu pracuje ve dvanáctihodinové směně, se během dvou dnů běžného provozu potkal cca s 50 lidmi. Dnes, při pravidelném střídání dvou týmů, je to o 30 lidí méně. Abychom dosáhli tohoto stavu, přijali jsme i opatření, že dočasně bude ČRo Plus přebírat zprávy ČRo Radiožurnál. A bude tomu tak minimálně do konce srpna. Do té doby zůstane provoz Zpravodajství v dnešní podobě. Není to nic, co by nás těšilo, ale když si představíme, že v newsroomu Zpravodajství by se objevila koronavirová nákaza, a to se může stále, zejména v souvislosti s tzv. rozvolňováním, stát, mohli bychom se dostat do situace, kdy ČRo Plus například nebude moct vysílat vůbec, protože desítky lidí budou muset jít do karantény.

Podle našeho přesvědčení to není tak, že se celá země vrací k normálu. Koronavirus nezmizel. Důkazem toho je Moravskoslezský kraj, počty nakažených, které v dnešních dnech nejsou odlišné od těch v dubnu. Ano, zdá se, že ohniska jsou spíše lokální, ale nikdo nám nedá záruku, že tomu tak bude i v týdnech příštích, respektive, že se dalším výrazným ohniskem nestane hlavní město Praha, kde centrální Zpravodajství Českého rozhlasu působí. Není to rozhodně naše libovůle, ale opatření, na kterém jsme se jednohlasně shodli, které minimalizuje riziko nákazy, a které je dočasné. Mimochodem, i hlavní hygienička České republiky na tiskové konferenci 29. 6. vyzývala firmy, aby zachovaly pokud možno střídání stálých směn. Rovněž upozorňovala na to, že prostory typu open space – což je i zpravodajský sál Českého rozhlasu – stále mohou být místem velkého počtu nakažených.

Děkuji za pochopení.

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Spustit audio