Stížnost posluchačky D. Ryšavé ohledně zrušení pořadu „Kupředu do minulosti“ (leden 2017)

25. leden 2017

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 1. 2017

Text stížnosti

Vážená Rado Českého rozhlasu,

mám dotaz ohledně ukončení pořadu na ČRo Dvojka - "Kupředu do minulosti". Ptám se na důvod. Jako pedagog nemám výtek ani k vyjadřování vystupujících osob ani ke koncepci pořadu. Naopak, volená témata jsou aktuální. Přináší nám posluchačům propojení souvislostí dějů z minulosti s přítomností napříč všemi obory lidské existence. Moderátorka pořadu paní Kociánová velice dobře a s citem sobě vlastním dovedla uchopit a se svými hosty otevřít témata, která jsou poplatná dnešku. Ještě k hostům, namátkou : Andor Šándor, Cyril Höschl, Karel Klinovský, Jan Petránek a další - myslíte si, že tito lidé, kteří jsou ve svých oborech řazeni ke špičkám, nám opravdu nemají co říci? Nebo snad, pořad neoslovuje většinovou cílovou skupinu posluchačů ČRo? Pokud by tomu tak bylo, proč by vznikala Petice proti zrušení pořadu Kupředu do minulosti?
Prosím o Vaši odpověď, pokud to jde, bez vyhýbavých a zobecňujících odpovědí typu, že v ČRo se od 1.1.2017 uděje více změn nejen programových,
ale i personálních.
Samozřejmě nelze nereagovat i na tyto (např..proč končí ve funkci ředitel ČRo Hradec králové a Pardubice pan Pavel Kudrna, proč končí šéfredaktorka Rádia Junior Zora Jandová, která byla přímo u zrodu dětské rozhlasové stanice?).

Víte, moc bych si přála zůstat posluchačkou ČRo, potažmo ČRo Dvojka. Stojí za zamyšlení zda změny chystané od 1.1.2017 budou šťastné a veselé.
Zatím jsem přesvědčena spíše o opaku. Prosím, nezbavujte se profesionálů, kteří nám mají co říci a kterých si za jejich práci pro nás velmi vážíme. Okrádáte se o nás - o posluchače. A o ty jde přece především.

S pozdravem Dana Ryšavá - doposud posluchačka ČRo Dvojka, ČRo Hradec Králové.

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Ryšavá,
děkujeme za Váš podnět, který v této záležitosti není jediný. Rada Českého rozhlasu prostřednictvím generálního ředitele poprosila o vyjádření ředitelku pro program Českého rozhlasu Evu Hazdrovou Kopeckou. Její obsáhlé a vyčerpávající stanovisko připojujeme k této odpovědi. Vyvrací v něm některé mýty, například, že paní Martina Kociánová končí svou spolupráci s Českým rozhlasem.
Rada Českého rozhlasu si je vědoma, že každé podobné rozhodnutí vzbuzuje u části posluchačů emoce. Ale musíme si uvědomit, že žijeme v reálném světě, který změny přináší. A teprve čas ukáže, zda nejen toto rozhodnutí bylo správné.
Rada Českého rozhlasu si pravidelně nechává vypracovávat odborné nezávislé analýzy, které vyhodnocují práci Českého rozhlasu u vybraných témat. Jako posluchačku Dvojky by Vás mohla zajímat právě ta, která se týká této stanice. Naleznete ji na této adrese:
http://www.rozhlas.cz/rada/tiskovezpravy/_zprava/ctyri-odborne-analyzy-vysilani-ceskeho-rozhlasu-v-roce-2015--1593820.

Vážená paní Ryšavá, věříme, že nadále zůstanete posluchačkou Českého rozhlasu.

S přátelským pozdravem
jménem Rady ČRo
Hana Dohnálková, předsedkyně

Vyjádření vedení ČRo

Vážená paní Ryšavá,

děkuji Vám za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu, za jeho kultivovanou formu i za sympatickou snahu bránit tak svůj oblíbený pořad Kupředu do minulosti.

Předem sice odmítáte odpověď, jež by označila rozhodnutí o zrušení pořadu za systémové, když ji apriorně označujete za vyhýbavou nebo zobecňující, ale – odpusťte – taková je reálná situace, navzdory tomu, že některá (především bulvární) média a také petenti Vámi zmíněné podpisové akce šíří (a věřme, že toliko z nedostatku relevantních informací) polopravdy i nepravdy, z nichž dvě nejkřiklavější jsou tyto: že paní Martina Kociánová končí v Českém rozhlasu („dostala padáka“), a že za zrušením pořadu Kupředu do minulosti jsou jakési podivné tlaky či snahy umlčet jiný, totiž „nemainstreamový“, pohled na realitu kolem nás. Není tomu tak. Nejde ani o cenzuru, ani o spiknutí.

Věřte, prosím, že zrušení pořadu nebylo v žádném případě politickým rozhodnutím. Je to skutečně rozhodnutí programové. Podvečerní čas od 18:30 chceme zkrátka věnovat historické problematice: své místo zde mají cykly Toulky českou minulostí, Stopy-fakta-tajemství, Jak to bylo doopravdy, od ledna přibydou Děti Charty, které vzápětí vystřídají Osudové ženy, Českoslovenští legionáři atp. Chceme, aby milovníci historie (a že jich stanice Dvojka má!) věděli, že tento čas patří právě jim.

Pořady aktuální publicistiky, k níž postupem času pořad Kupředu do minulosti dospěl, a výběr témat (např. silný akcent na tzv. uprchlickou krizi, vědecké otázky aj.) zkrátka v portfoliu rozhlasových stanic patří více na nově vzniklý publicisticko-analytický ČRo Plus. Řada témat ale zůstává na Dvojce v pořadech jim vyhrazených (Káva o čtvrté, Jak to vidí, Host do domu).

Je přirozené, že s novým vedením rozhlasu, Programu i stanice přichází nové/jiné představy o programovém schématu, pořadech vhodných pro publikum ČRo Dvojky (resp. jiné stanice ČRo) nebo stylu moderace apod. Odrazem těchto představ je právě i nové vysílací schéma od 1. 1. 2017. Paní Kociánová (i nadále jako externí spolupracovnice) v něm bude mít každý týden hodinový pořad Host do domu, a to v prime-timu (tj. nejposlouchanějším – dopoledním – čase), kam si bude zvát hosty dle svého výběru. Jistě se s řadou z nich bude věnovat podobným otázkám, jež řešila v pořadu Kupředu do minulosti. Podobná problematika je často pojednávána také v pořadu Jak to vidí, jehož pravidelnými respondenty jsou mj. i Václav Cílek, Andor Šándor, Cyril Höschl a další. Pan Petránek, jehož jste také zmiňovala, před časem sám ukončil svá rozhlasová vystoupení s ohledem na svůj zdravotní stav. Rozsáhlý archiv pořadu Kupředu do minulosti samozřejmě zůstává k dispozici na webových stránkách Českého rozhlasu, všechny díly jsou zde k opakovanému poslechu.

K Vašim personálním otázkám Vám mohu sdělit, že o uvolnění z funkce ředitele ČRo Hradec Králové a ČRo Pardubice požádal pan Ing. Pavel Kudrna z osobních/rodinných důvodů.

Paní Zora Jandová svůj odchod vysvětlila mj. v živém vysílání Klubu Rádia Junior v sobotu 17. 12. 2016, když hovořila o tom, že projekt rádia pro děti „přivedla k životu a postavila na vlastní nohy“ a nyní je čas předat jej dalším. Sama mu obětovala bezmála čtyři nesmírně hektické roky svého života, během nichž neměla čas v podstatě na nic jiného. Aktuálně studuje vysokou školu (v Bratislavě!), píše disertační práci, dostala několik zajímavých hereckých a pěveckých nabídek… S Rádiem Junior hodlá i nadále spolupracovat na externí bázi, a to jako Zora Janová i jako Ušoun Rušoun.

Vážená paní Ryšavá,
velmi věřím, že posluchačkou ČRo Dvojka (a dalších našich stanic) zůstanete i nadále. A že naše konání, motivované výlučně snahou o zkvalitnění naší nabídky slovesných i hudebních titulů, oceníte. Vážím si toho, že jste se svěřila se svými obavami a požádala o vysvětlení, doufajíc zároveň, že se mi svou odpovědí podařilo Vaše obavy rozptýlit a Vaše otázky nevyhýbavě zodpovědět.

Přeji Vám vše dobré, včetně – možná troufale – poslechu našeho vysílání

Mgr. Eva Hazdrová Kopecká
ředitelka Programu

autor: kob
Spustit audio