Stížnost posluchačky D. Lupačové na změny ve vysílání na stanici Vltavě (březen 2015)

25. březen 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 3. 2015

Text emailové stížnosti

Dobrý den, řadím se k mnoha posluchačům, kteří jsou nespokojeni se změnami na radiu Vltava! Na změny ve vysílání, jsem se každý rok docela těšila. Prosím o vysvětlení, proč se krásné a zajímavé povídání o Bibli ( jež bylo Vltavě slušivé), vyměnilo za čistokrevné náboženské vysílaní!!!!!!! Že bychom se časem dočkali náboženských vysílání, pro všechny skupiny, aby nikdo nebyl znevýhodňován !???? Vy jste zkazili posluchačům Ne dopoledne! Já to tak prostě cítím a na Ne dopoledne se netěším. A ještě k tomu, "nejen"mladším posluchačům vyřadit Čajovnu, myslím, že Vás mrzí dosavadní úspěch radia v současnė "blaznivé a uhoněné době" ,o světě nemluvě. Vltava nám hraje všude včetně rádia v autě. U nás posloucháme všichni 4 (i dvě už ne děti 21 a 16). Doufám, že nebudu nucená hledat jiné radio. Roční členský příspěvek do Klubu Vltava, uhradím, podle toho, jak dopadne Čajovna.

Děkuji za odpověď a vysvětlení.
Dagmar Lupačová

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Lupačová,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto reaguji na Váš e-mail ze 17. 1. 2015.

Jak jistě víte, v Českém rozhlase probíhá od 2. poloviny roku 2011 řada zásadních změn. V tomto širším kontextu začaly také nedávné změny v náboženských pořadech i v relaci Čajovna. Rada ČRo bude sledovat průběh a dopady zmíněných změn, nicméně s hodnocením nejspíše určitou dobu vyčká.
Pořad Vltavy Čajovna vyřazen není, jen byl přesunut do jiných časů.

Rada ČRo si k Vašemu podnětu vyžádala prostřednictvím generálního ředitele Českého rozhlasu vyjádření ze strany ČRo. Poskytl je dr. Lukáš Hurník, šéfredaktor stanice ČRo Vltava.
Věříme, že to sdělení pro Vás bude uspokojivé. Rada ČRo je na své veřejné schůzi dne 25. března 2015 vzala na vědomí, text připojujeme v příloze.

Vážený paní Lupačová, děkujeme Vám za Váš aktivní zájem o vysílání Českého rozhlasu a za zpětnou vazbu, kterou jste vedení ČRo i Radě ČRo poskytla.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Vyjádření ČRo ke stížnosti paní D. Lupačové ohledně změny ve vysílání stanice Vltava

K programovým změnám na Vltavě upřesňujeme pro posluchačku následující: bohoslužba nenahradila v neděli dopoledne povídání o Bibli. Pořady Etická knihovna, Liturgický rok a Duchovní hudba zůstaly zachovány a tvoří s bohoslužbou jednotný celek. Bohoslužba nahradila pořad Ad Libitum, který se přesunul na odpoledne. Ranní slovo v 7.35 v neděli dopoledne také zůstalo.

Pořad Čajovna z Vltavy nezmizí. Bude se vysílat ve všední dny od 15:30 do 16:00, kdy bude nabízet především hudbu, a o víkendech ve 23:15–24:00, kdy se bude věnovat hlavně publicistice a mluvenému slovu. Odpolední Čajovna se navíc hudebně propojí s následujícím pořadem Mozaika. Autor Čajovny bude zároveň vybírat hudbu pro aktuálně publicistickou Mozaiku, tudíž bude mít v zásadě 1,5 hodiny vysílání ve své hudební dramaturgii, což je více, než měli autoři Čajovny doposud.

Lukáš Hurník
Šéfredaktor Vltavy

Spustit audio