Stížnost posluchačky A. Lechnýřové na pořad Hovory z Lán a cenzuru v ČRo (březen 2015)

25. březen 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 25. 3. 2015

Text stížnosti
viz příloha

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Lechnýřová,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaši stížnost z 28. 12. 2014, která byla Radě ČRo postoupena Radou pro rozhlasové a televizní vysílání dne 16. 1. 2015.
Rada ČRo na listopadové veřejné schůzi konstatovala ohledně relace „Hovory z Lán“ z 2. 11. 2014 porušení Kodexu ČRo a vyzvala k jeho respektování. Generální ředitel ČRo Mgr. art. Peter Duhan radě sdělil, že ČRo bude pokračovat v přímých přenosech „Hovorů z Lán“.

Následně se Peter Duhan sešel s prezidentem Milošem Zemanem a problematickým výrokem celou kauzu znovu rozvířil ‒ některá masmédia Duhanova slova vyložila tak, že generální ředitel ČRo nevidí v užití vulgarit v onom pořadu problém (viz např. http://zpravy.idnes.cz/duhan-zeman-rozhlas-rada-083-/domaci.aspx?c=A141211_145309_domaci_hv).

Rada ČRo v té věci nepřijala žádné další usnesení, přesto ČRo změnil svůj postoj k přípravě pořadu a v 2. polovině prosince podmínil jeho pokračování předtáčením. To prezident Miloš Zeman odmítl.

Rada Českého rozhlasu nebyla v dané kauze s postupem vedení ČRo spokojena, nicméně není to pro nás důvodem k odvolání generálního ředitele ČRo, které si přejete.
Vaše psaní je pro nás každopádně podnětné svým akcentem na význam svobody slova. Rada ČRo hodlá v blízké budoucnosti zadávat další nezávislé odborné analýzy vysílání Českého rozhlasu. Je možné, že takto necháme posoudit i to, co zmiňujete, tedy jakou mediální reprezentaci prezidenta ČR Miloše Zemana vytváří Český rozhlas.

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Spustit audio