Stížnost posluchače ze dne 15. 10. 2022 na anglickou hudbu ve vysílání na stanici Radiožurnál (říjen 2022)

26. říjen 2022

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 26. 10. 2022.

Stížnost

Vážená Rado Českého rozhlasu,

chtěl bych jsem se se vší slušností zeptat dohlížejícího orgánu Rady Českého rozhlasu proč se děje to co popisuji níže.
Po roce jsem naladil stanici Radiožurnál a nestačil jsem se divit. 15.10. Radiožurnál, čas mezi 7:30 - 8:30 hráli jen a jen anglické písničky. V naší zemi jsou české písničky zakázané? Víte procestoval jsem země Commonwealth of Nations, poslouchal jsem desítky a desítky stanic, ale nikde jsem nenarazil, aby zahráli, alespoň jednu jedninou českou písničku. Hráli španělské, hráli francouzské, hráli i italské, ale české písničky nehráli. Měli by jste prosím rozumné vysvětlení proč tomu tak je v naší zemi v Českém rozhlasu? Český rozhlas patří stále českému vlastníku a nebo se tady během roku 2022 něco přihodilo? Došlo ke změně vlastníka patřící do zemí na západ od nás? Nebo někdo ze západních zemí vyvinul nátlak na NAŠE vysílání? Jiné vysvětlení pro takovou událost nemám a proto vám píšu stížnost, aby jste reagovali a vysvětlili proč tomu tak je.

Proč tomu dochází a kdo je zodpovědný?

Je to ostuda, že v české zemi hrají z větší částí vysílacího času anglické písničky. Promiňte, ale je to zarážející a otřesné! Jen připomenu jsou i písničky francouzské, italské, španělské, polské, německé a další a další.

A když nehraje česká hudba tak se informuje jen o dotacích. Během hodiny slovo "dotace" padlo snad 100x. Co se to tady přihodilo s tou krásnou zemi kde lidé uměli postavit ohromující stavby velkého významu a dokonce žili bez dotací a sociálních dávek?

Přál bych si kdyby jste i vy mně slušnou formou odpověděli na mé otázky.

Děkuji za pochopení.

S pozdravem
posluchač z Jeseníku

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane posluchači,

pestrost hudebního vysílání stanic Českého rozhlasu patří mezi častá témata stížností či podnětů. Výběr písní na celoplošné stanici s počtem milionu posluchačů denně se řídí dlouhodobými preferencemi vycházející z pravidelných sociologických průzkumů mezi posluchači.

Český rozhlas dlouhodobě pokrývá široké spektrum hudebních žánrů, od vážné hudby (Vltava, D‑dur), jazzu (Vltava, Jazz) či folkloru a swingu (regionální studia, Dvojka) přes populární hudbu (Radiožurnál, Dvojka, regionální studia), rockovou hudbu (Radiožurnál Sport), etnickou hudbu (Vltava), dechovku a country (regionální stanice a Pohoda) až po alternativní a experimentální hudbu s přesahem do akustických umění (Vltava, Wave). Kromě významného zastoupení hudby v proudovém vysílání využívá Český rozhlas v hudebních pořadech vlastní hudební snímky pořízené ve studiu nebo v koncertních sálech, které zpracovává nejrůznějšími rozhlasovými formami od komponovaných pořadů přes rozhovory s umělci až po vzdělávací pořady.

Z přiložené tabulky poměru tuzemské a zahraniční hudební produkce vyplývá, že posluchači Českého rozhlasu mají na výběr řadu stanic, kde zcela dominuje zastoupení hudby domácí provenience. I na základě těchto informací Rada Českého rozhlasu nepovažuje toto téma za významnější problém. Široká škála stanic Českého rozhlasu dává posluchačům dostatečný prostor k výběru. Nicméně souhlasíme, že k diskusi je otázka naprosté dominance angličtiny v zahraničních písních.

S přátelským pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu

Stanice / regionální studia v roce 2021

poměr domácí hudby k zahraniční

ČRo Radiožurnál

20 : 80

ČRo Dvojka

55 : 45

ČRo Vltava

40 : 60

ČRo Plus

Bez hudby

ČRo Brno*

95 : 5

ČRo České Budějovice*

70 : 30

ČRo Hradec Králové*

70 : 30

ČRo Karlovy Vary*

70 : 30

ČRo Liberec*

70 : 30

ČRo Olomouc*

70 : 30

ČRo Ostrava*

70 : 30

ČRo Pardubice*

70 : 30

ČRo Plzeň*

70 : 30

ČRo Rádio DAB Praha

30 : 70

ČRo Region, Středočeský kraj*

70 : 30

ČRo Vysočina*

70 : 30

ČRo Sever*

70 : 30

ČRo Zlín*

90 : 10

společné vysílání regionálních studií

75 : 25

ČRo Rádio Junior

70 : 30

ČRo Radio Wave

20 : 80

ČRo D-dur

30 : 70

ČRo Jazz

40 : 60

ČRo Radiožurnál Sport

20 : 80

ČRo Pohoda

90 : 10

ČRo Radio Prague International

Bez hudby

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio