Stížnost posluchače Z. Poštulky na pořad Hovory z Lán (leden 2015)

28. leden 2015

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 28. 1. 2015

Text emailové stížnosti

Nesouhlasím s rozhodnutím Rady ČRo oklešťovat svobodu informací, konkrétně znemožnit na základě zmanipulovaných faktů a osočování vyjádření jediného našeho politika, zvoleného přímou volbou ( tj. prezidenta ČR Miloše Zemana). Snahy některých politických kruhů diskreditovat hlavu státu registruji a chápu, ale tyto entity by neměly ovlivňovat činnost veřejnoprávních médií. Zrušit přímý přenos kvůli prezidentově narážce na naši nešťastnou zahraniční politiku, ovlivňovanou mimo jiné skupinou Pussy riot (a podobnými), je ze strany Rady ČRo mimořádně nešťastná volba. Přeložit název této skupiny bylo dle mého názoru v tomto kontextu velmi vtipné, nikoliv vulgární. Přitom je mnoha lidem jasné, že náš prezident má o dění ve světě značný přehled a já osobně potřebuji slyšet názory lidí, co mají velký přehled. Nutíte občany, co hledají svobodné informace, přejít ke komerčním anebo zahraničním médiím. Považujete to za žádoucí? Požaduji, ať má náš prezident právo vyjadřovat se k politickému dění v přímém přenosu, i když s některými jeho názory je možné polemizovat.

Informujte mě prosím o výsledcích jednání Rady ČRo na toto téma. Věřím, že podobných podnětů bude více.

S přáním pěkných dní v roce 2015

Z. Poštulka

Odpověď Rady ČRo

Dobrý den,

jménem Rady Českého rozhlasu tímto odpovídám na Vaše psaní ze 4. ledna.

Rádi bychom tímto upřesnili, že Rada ČRo pořad „Hovory z Lán“ nezrušila. Rada ČRo na listopadové veřejné schůzi konstatovala porušení Kodexu ČRo a vyzvala k jeho respektování. Generální ředitel ČRo Mgr. art. Peter Duhan radě sdělil, že ČRo bude pokračovat v přímých přenosech „Hovorů z Lán“.

Následně se Mgr. art. Peter Duhan sešel s prezidentem Milošem Zemanem a problematickým výrokem celou kauzu znovu rozvířil ‒ některá masmédia Duhanova slova vyložila tak, že generální ředitel ČRo nevidí v užití vulgarit v onom pořadu problém (viz např. http://zpravy.idnes.cz/duhan-zeman-rozhlas-rada-083-/domaci.aspx?c=A141211_145309_domaci_hv).

Rada ČRo v té věci nepřijala žádné další usnesení, přesto ČRo změnil svůj postoj k přípravě pořadu a v 2. polovině prosince podmínil jeho pokračování předtáčením. To prezident Miloš Zeman odmítl.

Rozhodně tedy nesouhlasíme s názorem, že Rada ČRo oklešťovala svobodu informací nebo zrušila pořad „Hovory z Lán“.
Nicméně Vaše psaní je pro nás, vážený pane Poštulko, svým akcentem na význam svobody slova velmi podnětné.
Ohledně počtu došlých podnětů k pořadu „Hovory z Lán“ Vám sdělujeme, že dosud Radě ČRo přišlo zhruba desetkrát více těch podnětů, které na užití vulgarismů v oné relaci z 2. 11. 2014 reagovaly kriticky a většinou požadovaly, aby se takovým výrokům v oné relaci v budoucnu zamezilo. Rada ČRo došlé podněty i své odpovědi zveřejňuje na svých internetových stránkách, kde si případně můžete ověřit, jak se to s docházejícími ohlasy oné kauzy bude mít v budoucnu ‒ http://www.rozhlas.cz/rada/stiznosti/ .

S pozdravem

Doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D.
předseda Rady ČRo

Spustit audio