Stížnost posluchače Z. Jermana ohledně Radioknihy – L. Harding: Tajná dohoda (prosinec 2020)

16. prosinec 2020

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 16. 12. 2020.

Text stížnosti

Dobrý den,

zaposlouchal jsem se do https://plus.rozhlas.cz/luke-harding-tajna-dohoda-jak-rusko-pomohlo-trumpovi-ziskat-bily-dum-8339967 , čili již vím, že stávající prezident USA Donald J. Trump údajně v moskevském hotelu defekoval do postele, ve které spal jeho předchůdce v úřadu Barack H. Obama. Tento hnus, plný konspirativních, jednostranně zaměřených informací, se opírá o pochybné zdroje a věrohodnost  jim dodává odvolávání se např. na bývalého ředitele FBI a bývalého komunistu Jamese Comeyho, dosazeného Obamou;  mimochodem, formální citace ze serveru Foxu nezastře, že vyznění https://plus.rozhlas.cz/rozhodnuti-donalda-trumpa-odvolat-reditele-fbi-je-znacne-riskantni-krok-6517335 vychází z narativu US demokratů.

Nehroutím se z toho, že předčítající herec má zoufalou anglickou výslovnost, což je v případě opusu, plného anglosaských reálií, tragické, ale připadá mi, že vysílat toto během prezidentských voleb v USA, je otřesné a pevně doufám, že se to nedonese US embassy.

Jak dopadl Mueller report na toto téma je známé - za 40.000.000,-$ se nenašel žádný důkaz pro spolupráci Trumpova volebního týmu s ruskými institucemi, proto tvrzení, "že míra pravdivosti těchto zpráv se pohybuje mezi 70 až 90 procenty" je mírně řečeno přehnané.

Přimlouvám se za to, aby zaměstnanci veřejnoprávního média aspoň předstírali nestrannost, když už tedy nejsou schopni si opatřit věrohodné informace.

Mimochodem, tento link http://www.rozhlas.cz/_zprava/1714375 , od něhož jsem očekával fundované informace, není dostupný - že by nevyhovoval zadání (očernit stávající Trumpovu administrativu)?

Pro upřesnění, zatím jsem vyposlechl dva díly, ale rozhodně hodlám vytrvat - některé reálie a informace zajímavě vykreslují současnost.

S pozdravem

Ing. Zdeněk Jerman


Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Jermane,

děkujeme za Vaši zajímavou připomínku. O vyjádření jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, poskytl ho ředitel Zpravodajství Jan Pokorný. Jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

Rada Českého rozhlasu neshledala v této věci žádné pochybení ze strany Českého rozhlasu. Jak vyplývá z vyjádření Jana Pokorného, Český rozhlas v roce 2021 chystá četbu z dalších titulů, které o dění v USA referují z jiných úhlů pohledu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Dittrich,
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

stížnost jsme obdrželi po vyslechnutí dvou dílů z patnáctidílné četby. Domnívám se, že při znalosti tak malé části není možné hodnotit celek. Určitá pikantní podrobnost, kterou posluchač zachytil ve druhém díle, rozhodně není něčím, na čem by stála celá četba. Je pro nás potěšitelné, že pan Jerman hodlá v poslouchání vytrvat, protože "některé reálie a informace zajímavě vykreslují současnost". Což je samozřejmě i jeden z důvodů, proč jsme četbu zařadili.

Když se objeví nějaký titul ve vysílání, neznamená to, že automaticky vyjadřuje názory Českého rozhlasu Plus. Posluchače seznamujeme s určitým knižním titulem, který vnesl do veřejné debaty významný podnět anebo se něčím takto významným zabývá, a je proto důležité o tom vědět.

Podstatný je v této souvislosti také fakt, na který upozorňujeme i v článku na webu: "Úspěšný autor literatury faktu a novinář listu The Guardian Luke Harding popisuje příběh bývalého britského vládního agenta Chrise Steela, jenž přešel do soukromého sektoru a začal se detailně zabývat možností, že prezidentské volby v USA tajně ovlivnila druhá velmoc. A sice Rusko." Tedy nejde o původní investigaci Luka Hardinga, jejíž výsledky bychom předkládali veřejnosti. Kniha je psána jako příběh Christe Steela a zjišťování toho, po čem a jak pátral on a k čemu dospěl. Žánrem je reportážní román.

U četby není reálné jako například ve zpravodajství a publicistice okamžitě zařadit i jinou četbu, která by přinášela názory opačné. Vyrovnanosti se dociluje v delším časovém horizontu, v součtu různých titulů, které se vysílají v průběhu měsíců a let. Pokud jde o USA, po Novém roce je naplánován například titul Martina Řezníčka Rozpojené státy - a četeb věnovaných Americe je v Radioknize víc (např. Ku-klux-klan, Tady bydlí láska, Via lucis a jiné). Náš pohled na Ameriku rozhodně není jednostranný, ani pokud jde o programovou řadu Radiokniha.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Spustit audio